- Het Stoere Mannen taboe - 19 september 2024
- Waarom zou reclame irritant moeten zijn? - 12 september 2024
- De leukste vakantie: kamperen, caravan of hotel? - 29 augustus 2024
Als je een beetje zuinig bent op je telefoon, is het verstandig om er een hoesje of ‘case’ omheen te doen. Je smartphone is tenslotte even kostbaar als onmisbaar! Om nog maar te zwijgen over de kosten van een kapot schermpje. Dus ging ik op zoek naar de beste Samsung hoesjes voor mijn digitale maatje. Maar welke moest ik kiezen? Een overzichtje van mijn bevindingen.
Bumpers
Bumpers zijn eigenlijk geen hoesjes maar ik benoem ze toch even. Een bumper is een stootrandje dat alleen de zijkant van de toestel bedekt. Doordat het een dun opstaand randje vormt, beschermt het voornamelijk tegen krassen op de voor- en achterkant van je toestel die ontstaan door het neerleggen en schuiven.
Bumpers kunnen flitsende kleuren hebben maar er zijn ook hele subtiele bumpers die het design van jouw toestel optimaal laten shinen. Helaas bieden ze voor mij persoonlijk iets te weinig bescherming. Ook heb ik graag wat meer grip, en daar dragen de meeste bumpers weinig aan bij.
Sleeve case
Een sleeve case is een (nep-) leren zakje met een sluitlipje, waar je telefoon helemaal in verdwijnt. Als je aan het lipje trekt, komt je toestel omhoog en kun je hem er uit halen. Chic, maar je zit dus wel altijd met een los hoesje als je op je telefoon zit. En je moet hem er ook uithalen om gewoon even snel een melding op je scherm te kunnen zien. Mijn moeder heeft er een voor haar iPhone en ze vindt hem ideaal, maar ik ben er niet zo’n fan van. Wel van mijn moeder trouwens; die is cool 🙂
Soft cases
Zoals de naam al zegt voelen soft cases zacht en flexibel aan. De achterkant en zijkant van je toestel zijn helemaal bedekt, maar ook de voorkant wordt redelijk goed beschermd doordat de stootrand een klein stukje hoger ligt dan je scherm.
Er zijn verschillende soorten soft cases, met belangrijke verschillen. We onderscheiden rubberhoesjes, siliconenhoesjes en TPU hoesjes. Allemaal zacht, maar toch heel verschillend!
Rubberhoesje
Samsung hoesjes van rubber heb ik eigenlijk niet eens gevonden en ik heb sowieso een beetje het gevoel dat rubberhoesjes aan het verdwijnen zijn uit de schappen. Rubber is een natuurproduct. Het is een fijn en zacht materiaal maar het slijt behoorlijk snel. Het kan bijvoorbeeld uitdrogen, waardoor het een beetje brokkelig en poreus kan worden. Daarom bestaan rubberhoesjes meestal uit een hard plastic cover met slechts een dun laagje rubber erop gelijmd. Het ‘klikt’ om je telefoon en als je hem dan laat vallen, ‘klikt’ hij er meestal ook weer net zo hard vanaf… met alle risico’s van dien. Niet ideaal in mijn beleving, maar ieder zijn meug! Ze voelen wel heerlijk zacht 🙂
Siliconen of gelhoesje
Silicoon is een synthetisch polymeer, ‘nep-rubber’ zeg maar. Het is een stuk goedkoper en steviger dan rubber en de eigenschappen van silicoon kunnen per toepassing worden aangepast.
Siliconen(-gel) hoesjes sluiten niet om het toestel door een ‘klik-systeem’ maar door hun rekbaarheid. Hierdoor springt je toestel niet zo makkelijk los uit zijn hoesje wanneer hij op de grond valt. Het oppervlak van een siliconenhoesjes is een heel klein beetje ‘plakkerig’ waardoor stof en vuil er gemakkelijk aan hechten. Handig en degelijk dus, maar het ziet er niet heel chic uit.
TPU hoesje
Voor mijn ouwe trouwe Samsung A3 2017 vond ik letterlijk honderden hoesjes van Thermoplastisch Polyurethaan, oftewel: TPU. Het lijkt me dan ook wel veilig om te stellen dat dit het meest verkochte type smartphonehoesje is. TPU voelt ook zacht en glad aan, maar het trekt geen vuil aan en is een stukje harder en krasbestendiger dan ‘gewone’ siliconen.
Voor alle duidelijkheid kun je in dit filmpje eenvoudig zien hoe je deze drie type soft cases uit elkaar houdt:
Hard cases
Hard cases zijn er globaal in drie smaken: back cases, book cases en flip cases. Om het even ingewikkeld te maken: alle soft cases zijn back cases, simpelweg omdat ze alleen de achterkant van de telefoon bedekken (oké, en de zijkanten). Maar er zijn ook back cases die onder de hard cases vallen. Laten we eens kijken hoe dat zit.
Back case
Dus; de hárde back cases. Deze koop je niet als bescherming tegen vallen, maar hooguit als bescherming tegen krassen. Persoonlijk vind ik dit type telefoonhoesje vooral geschikt als styling. Een vette ‘skin’ voor je toestel kan een goede reden zijn om een harde back case te kopen: het harde plastic is natuurlijk veel beter geschikt voor mooie hoogglans prints dan siliconen of TPU. Ook 3D-vormen en reliëf kun je met hard plastic veel scherper vormen dan met zachte materialen. Niet heel praktisch dus, maar wél perfect om je toestel te pimpen!
Book case
Ook hier zegt de naam veel: een telefoonhoesje in boekvorm. Je toestel wordt rondom beschermd, wat natuurlijk erg prettig is. Daarnaast ziet een book case er wat chiquer uit, zeker omdat hij vaak in (kunst-) leer wordt uitgevoerd. Een bijkomend voordeel van de book case is, dat er vaak vakjes in zitten waar je bijvoorbeeld je creditcard of bankpasje in kan doen.
Fors nadeel voor mij: de meeste book cases hebben geen uitsparing voor je cameralens. Wél aan de achterkant, maar als je de voorkant helemaal naar achteren klapt, bedekt die de lens. Je moet dus altijd het hoesje half openklappen om foto’s te maken. Dat is erg onhandig en het ziet er ook niet heel cool uit. Let dus even op of jouw book case wél de juiste uitsparingen heeft!
Fors nadeel twee: wanneer je hem dubbelklapt om te bellen, zit er een vouwlijn over de hele lengte waardoor je telefoon een stuk breder wordt en dus niet zo fijn in de hand ligt. Zeker om te bellen vind ik dat erg onhandig.
Flip case
Een flip case is min of meer hetzelfde als een book case: hij bedekt eveneens je hele toestel en hij klapt ook open, maar dan aan de onderkant in plaats van aan de zijkant. Flip cases hebben soms ook een vakje voor pasjes, en ook hier ontbreekt aan de voorkant meestal de uitsparing voor de cameralens.
Toch heeft de flip case duidelijk mijn voorkeur boven de book case! De flap die bij het fotograferen zo irritant is, zit hier namelijk aan de onderkant. Je hoeft hem dus niet vast te houden: je kunt hem gewoon laten bungelen. Nog belangrijker, doordat het scharnierpunt aan de onderkant zit, blijft je telefoon even smal wanneer je hem dubbelklapt om te bellen. En als je hem dan alsnog te dik vindt, kun je ook hier gewoon de flap laten bungelen. Ziet er niet zo cool uit, maar het werkt wel!
Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar TPU. Hoewel een mooie leren book- of flip case zakelijk wel netjes staat, gaat het mij toch vooral om het praktische gemak. De extra bescherming die zo’n flap biedt is dan wel aanzienlijk, maar hij zit mij toch teveel in de weg.
(foto van telefoonhoesjes door Ismail Sadiron via Shutterstock)
Â
Â
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
2 Comments
Mobiel abonnement en BKR: hoe zit dat nou? | blogpapa.nl
25 februari 2020 at 06:31[…] Oh ja: als je dan eindelijk je nieuwe toestel geregeld hebt mét de financiering die bij je past, moet je natuurlijk zorgen dat je hem goed beschermt. Lees daarvoor: What’s the case met je telefoonhoesje? […]
Even over de nieuwe iPhone 12 modellen | blogpapa.nl
26 november 2020 at 06:31[…] valschade. Nog een dingetje wat ik niet echt zou gaan testen… doe er toch maar gewoon een hoesje […]