Persoonlijk

E-sigaret: wat is het en hoe werkt het?

Stoppen met behulp van een e-sigaret
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over hoe ik ben gestopt met roken. Daar kreeg ik best wel wat vragen over, met name over welke e-sigaret ik dan had gebruikt en hoe dat ding dan werkte. Daarom leek het me nuttig om wat meer uitleg te geven over hoe ik precies ben gestopt met behulp van een e-sigaret.

Gestopt met kopen

Zoals met iedere verslaving moet je op een bepaald moment de keuze maken om er definitief en helemaal mee te stoppen. Het lastige is, dat je jezelf niet altijd weet te overtuigen van die keuze. Daardoor stop je misschien voor heel even, of minder je alleen tijdelijk. Een vaak gehoorde grap onder ‘wannabe-stoppers’: “Ik ben gestopt met kopen”. Als je nou niet helemaal zeker bent van je keuze, of je bent er misschien nog niet helemaal klaar voor, dan kan een e-sigaret helpen. Tenminste: bij mij.

Plan de Campagne

Ik had voor mezelf allang besloten dat ik wilde stoppen, maar op de een of andere manier viel dat iedere keer weer tegen. Stress? Nog effe ééntje roken dan. Stappen? Hoe zatter, hoe roker… Het lukte me gewoon niet om er vanaf te komen. En dus bedacht ik: ik vervang mijn peukie door een e-sigaret en bouw zo langzaam mijn nicotineverslaving af. Strak plan! Alleen bleek de nicotineverslaving niet mijn grootste probleem te zijn…

Wat is een e-sigaret eigenlijk?

Heel simpel gezegd: een e-sigaret is een apparaatje dat E liquid (vloeistof) verwarmt tot deze verdampt. Die damp inhaleer je, net zoals ‘echte’ sigarettenrook en blaas je daarna weer uit. De damp verdwijnt veel sneller dan sigarettenrook en is vaak bijna reukloos. Er zijn allerlei soorten e-sigaretten en vloeistoffen waar je uit kunt kiezen; daarover verderop meer.

Is een e-sigaret ongezond?

Allereerst: ja. Er is lang onduidelijkheid geweest over de effecten van e-roken, maar uit onderzoek van ons eigen Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat je geen topatleet wordt door het roken van een e-sigaret. Het is dus ongezond. Maarrrrr… het verhaal is wel iets genuanceerder dan dat. Sowieso is het roken van tabak vele malen ongezonder, dus je zet al een flinke stap vooruit door over te stappen. Uit het onderzoek concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat “de risico’s beperkt blijven bij incidenteel gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken.” Dat wilden we horen!

Helpt een e-sigaret écht bij het stoppen met roken?

Dat blijft een lastige vraag, omdat ieder mens anders in elkaar steekt. Iedere roker heeft zijn eigen motivatie (of gebrek daaraan), zijn eigen aanpak en zijn eigen verslavingsniveau. Voor mij werkte het perfect, voor een ander misschien helemaal niet. Maar daar staat tegenover: het is de moeite van het proberen waard én het is sowieso gezonder dan tabak roken! En goedkoper; ook niet onbelangrijk.

Welke e-sigaret is het best?

Daarover kan ik hetzelfde zeggen als over cola: het is maar net wie je het vraagt. Zo vind ik zelf bijvoorbeeld Coca Cola light verschrikkelijk en drink ik het liefst cola light van AH Basic. Waarschijnlijk boezemt het A-merk Coca Cola meer vertrouwen in bij veel mensen dan het budgetmerk van de Appie, maar of het daarom ook daadwerkelijk beter is? Ze adverteren in ieder geval wél beter, maar verder maakt het naar mijn mening weinig verschil.

Hoe kies ik dan mijn e-sigaret?

Mijn advies? Vooral door reviews te lezen, heel veel reviews. Daaruit kun je leren hoe andere mensen het ervaren hebben. Hoewel ook die ervaringen natuurlijk erg persoonlijk zijn, kun je uit 10 reviews waarschijnlijk best een goede indruk krijgen over een bepaald model. Ik wil je wel een beetje op weg helpen met een grove selectie, want hoewel we ze voor het gemak allemaal ‘e-sigaret’ noemen, zijn er eigenlijk drie typen e-sigaretten: de pod, de ‘gewone’ e-sigaret en de sub-ohm.

‘Mouth-to-lung’ of ‘direct-lung’?

De pod en de e-sigaret dampen ‘mouth-to-lung’, wat betekent dat je een hijs in je mond neemt en die vervolgens inhaleert. Net als bij een gewone sigaret dus. De sub-ohm daarentegen dampt ‘direct-lung’: je inhaleert de damp direct in je longen, net als bij een waterpijp. De sub-ohm levert veruit de meeste damp, dus als je graag veel rook uitblaast, een ruimte blauw dampt of kringetjes blaast dan is de sub-ohm wellicht iets voor jou. Let wel op: sub-ohmen vereist een stuk meer kennis dan ‘gewoon’ e-roken! Je moet je echt even verdiepen in de materie voordat je aan het sub-ohmen slaat, anders wordt het meer hoesten en proesten dan dampen…

Pod of e-sigaret?

De pod is de meest eenvoudige manier van e-roken. Je haalt hem uit de verpakking en kunt meteen beginnen met dampen. Het grote voordeel is dus dat hij helemaal kant-en-klaar is, en dat is tegelijkertijd het nadeel. Je kunt er namelijk niets aan aanpassen; je vindt hem lekker of niet.

(Bijna) alle pods zijn voor eenmalig gebruik, dus als ze op zijn gooi je ze weg. Hierdoor zijn ze relatief wat duurder maar wel een prima start als je gewoon eens wil proberen of e-roken überhaupt wel iets voor jou is. Ook zijn ze lekker compact en dus ideaal als ‘noodvoorziening’ in de auto, je jas of een bureaula.

De e-sigaret zelf

De ‘gewone’ e-sigaret lijkt het meest op de ouderwetse sigaret. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua gebruik. Hij bestaat uit een batterij, een tankje, een coil en een mondstukje. Deze kun je in allerlei vormen en maten kopen en je kunt ze vaak combineren en variëren naar eigen smaak en wens. Hoe het werkt: in het tankje giet je E liquid, een vloeistof die allerlei smaakjes kan hebben en allerlei verschillende nicotinegehaltes kan bevatten. Er zijn letterlijk honderden varianten!

Onderin het tankje zit de coil; een gloeidraadje met katoen eromheen. Het katoen zuigt een beetje van de E liquid op, wat door het gloeidraadje verwarmd wordt tot het verdampt. Die damp rook je net als de rook van een sigaret. De batterij levert de stroom waardoor het gloeidraadje kan gloeien en om de gloeidraad te laten gloeien moet je een knopje ingedrukt houden.

Gebruik en onderhoud

Net zoals bij je telefoon, moet ook deze batterij regelmatig opgeladen worden. Als de E liquid op is moet je het tankje opnieuw vullen. De coil gaat ongeveer twee weken mee. Als de damp een beetje verbrand smaakt en ruikt, dan weet je dat je te laat bent met vervangen. 😉

Smaak en stijl

Je kunt je eigen e-sigaret helemaal zelf opbouwen uit allemaal losse onderdeeltjes, om perfect jouw smaak én stijl te reflecteren. En er zijn echt allerlei hippe onderdelen om uit te kiezen. Als je echter gewoon een hulpmiddel wil om te stoppen zoals ik, gaat dat misschien een beetje ver.

Een degelijke starterset zoals bijvoorbeeld de Justfog Q16 is een beter idee voor de beginnende damper. Daar zit een complete e-sigaret in plus een reserve coil, zodat je meteen een maand vooruit kunt. Het enige dat je dan nog moet doen, is een E liquid kiezen.

Blogpapa-tip: bestel een aantal verschillende smaakjes die je lekker lijken. Een flesje kost maar een paar euro en zo weet je vrij zeker dat er iets bij zit wat je lekker vindt. Het voorkomt dat je na één vieze ervaring het bijltje erbij neergooit. En de e-sigaret erbij.

Valse start

Ik begon met een pod en toen dat niet tegenviel, bestelde ik voor slechts een paar euro een starterset via een buitenlandse webshop. Slecht idee; toen het tankje begon te lekken was de klantenservice ver te zoeken. Ergens in China, om precies te zijn. Toen heb ik maar gauw een Nederlandse webshop opgezocht.

De meeste webshops hebben best veel informatie op hun site staan: lees die goed door, want het helpt je om een betere keuze te maken. Ik bestelde opnieuw een complete starterset, samen met een paar flesjes E liquid. Ik koos voor E liquid met tabakssmaak en met mentholsmaak. Het leek me logisch dat dat het meest op ‘gewoon’ roken zou lijken. Verder koos ik van beide smaken een flesje met 12 mg nicotine, een flesje met 6 mg nicotine en een flesje met 0 mg. Ziedaar mijn ‘afbouw-plan’.

Het Afbouw-plan

Ik was dus van plan om van 12, naar 6, naar 0 mg nicotine te gaan en daarna te stoppen. De E liquid met tabakssmaak vond ik echt smerig, dus die drie flesjes heb ik meteen weggemikt. € 8,25 leergeld, zal ik maar zeggen.

De menthol smaakte me beter, maar 12 mg nicotine van mijn e-sigaret smaakte veel sterker dan de 12 mg die mijn oude sigarettenmerk bevatte. Al na een paar dagen maakte ik dan ook de overstap naar 6 mg nicotine. Dat heb ik twee weken volgehouden en ondertussen begon de smaak me steeds meer tegen te staan. Daarom ging ik naar de 0 mg en wat bleek? De handeling van het roken gaf mij veel meer voldoening dan de nicotine zelf. Het afbouwen van de nicotine ging probleemloos maar ik moest gewoon iets om handen hebben.

Van verveling naar irritatie

Na een tijdje was mijn nicotinebehoefte weg, maar ik moest iets te doen hebben. Dus ik stond feitelijk aan mijn e-sigaret te lurken uit verveling. Dat ging me steeds meer irriteren. Plus, het bijvullen van die vloeistof, het opladen van de batterij, vervangen van de coil; langzaam maar zeker begon ik het allemaal als ‘gedoe’ te ervaren en het begon me steeds meer tegen te staan.

De smaak begon ook steeds meer te vervlakken. Later ontdekte ik dat dit ook wel ‘Damperstong’ genoemd wordt: na veel dampen vlakt je hele smaak af. Je schijnt het tegen te kunnen gaan door tijdelijk een andere E liquid te gebruiken. Ik vond een andere oplossing: ik mikte mijn hele startersetje in de kliko. Ik was er klaar mee.

En dat was het dus: ik was ervan af. En tot op de dag van vandaag ben ik er blij mee. Natuurlijk; heel af en toe, als ik flink aan het feesten ben, mis ik het wel eens. Maar nooit genoeg om weer te beginnen. Heel veel succes met stoppen en als je vragen hebt: ik help je graag!


(foto van dame met e-sigaret door Nas Creatives via Shutterstock)


 

 


 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Tocht in je huis is niet oké: zo los je het op! - blogpapa.nl
    22 maart 2023 at 12:34

    […] het plafond, de muren en de vloer vol met Post-it briefjes of strookjes (sigaretten-) vloeipapier en kijk waar de briefjes bewegen of wegwaaien. Volg het […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.