Bloglife Persoonlijk

Stilte: hier wordt gewerkt!

bloggen in stilte
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Wanneer Lin ’s ochtends naar haar werk is vertrokken en de jongens naar school zijn gebracht, begint ook voor mij de werkdag. Liefst zo snel mogelijk, want die ochtenduren vind ik heerlijk: het is nog redelijk stil op straat en ook de telefoon en de deurbel houden zich nog koest. Geen geklets, geen muziek of tv op de achtergrond: alleen maar stilte. Geen enkele afleiding, zodat ik even rustig en geconcentreerd kan werken.

Tot zover de stilte

Ik ruim mijn bureau leeg en zet ondertussen een grote, dampende mok koffie. Ondertussen schieten er al een paar ideeën door mijn hoofd voor een leuk blog; hup-hup, snel aan de slag! Oké, ik ben er klaar voor. terwijl ik voorzichtig een slok van mijn koffie neem, zet ik de computer aan en hoor hoe het zachte suizen van de koeling de stilte verbreekt: “Vvvvvvvvvvvvvv”.

In eerste instantie negeer ik het geluid, maar met iedere toepassing die ik opstart wordt het luider. Als ik een grafisch programmaatje opstart, protesteert de koelventilator zó hard dat het wel lijkt alsof hij gaat opstijgen. En als ik een videootje wil editen, brult mijn workstation alsof ik hem iets verschrikkelijks heb aangedaan! Tot zover de stilte. En mijn concentratie.

Aanstellerij

Misschien kom ik nu een beetje vreemd over, misschien vind je dat ik overdrijf of mezelf aanstel. En misschien heb je wel gelijk. Maar ik vind die stilte zo heerlijk! Niet de hele dag hoor: na een paar uurtjes zet ik een lekker muziekje op en vind ik het ook wel weer lekker als de telefoon gaat rinkelen en er wat bedrijvigheid op straat komt. Maar die rust in de ochtend is perfect om, weet ik veel, in een soort van geconcentreerde flow te komen of zo.

Eén van de redenen voor mij om zelfstandig te worden, was dat ik de dingen kon doen zoals ik ze graag wil doen. Nou, ik wil ze dus graag een paar uurtjes in stilte kunnen doen. Als eigen baas heb je al genoeg ellende aan je hoofd. De dag even lekker ‘zen’ beginnen is dus wel fijn.

Dat kan toch ook anders?!

Een tijdje geleden was ik bij een vriend op bezoek die grafisch vormgever is. Op zijn workstation zat een stickertje waar ‘Ikbenstil’ op stond. En inderdaad; ik hoorde helemaal niks. Dat klonk eigenlijk wel prima! Nu ben ik dus op zoek gegaan en wat blijkt: het is een ding! Er zijn gewoon bedrijven die ‘stille’ computers samenstellen, zoals Ikbenstil. Weliswaar vooral voor zakelijke toepassingen en dan specifiek voor de grafische sector. Die hebben er namelijk nogal een handje van om hun computers flink te laten zweten. Maar ze zijn er: het kán dus wel!

Ik zoek stilte, geen mega-computer

De ‘stille’ computers die ik tot nu toe op internet vond, zijn hartstikke zware machines. Met speciale software, mega-krachtige processoren en weet-ik-veel-wat-nog-meer. En dat heb ik dus allemaal niet nodig! Ik wil gewoon lekker in alle rust en stilte kunnen bloggen en af en toe wat leuke plaatjes in elkaar zetten. En af en toe een filmpje in elkaar knutselen.

Voorlopig wordt er dus iets toegevoegd aan mijn ochtendritueel. Nadat ik mijn laptopje heb opgestart en het eerste slokje van mijn koffie heb gehad, ga ik eerst even tien minuten op zoek naar mijn toekomstige computer of laptop. In alle rust en stilte, want Googelen vindt mijn laptop gelukkig niet zo erg.


(foto van zen blogger door Fizkes via Shutterstock)∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  De kids aan hun huiswerk krijgen: hoe doe je dat? | blogpapa.nl
  29 maart 2019 at 14:32

  […] Stilte: hier wordt gewerkt! […]

 • Reply
  Zakelijk glasvezel
  17 november 2020 at 15:10

  Ik herken mezelf helemaal in jouw situatie! Daarnaast had ik zelf ook regelmatig problemen met mijn internetverbinding. Hiervoor heb ik gelukkig een oplossing gevonden. Ik heb namelijk gekozen voor glasvezel.

  Gr.

  Felix

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.