Gastblog Papa-tips

De kids aan hun huiswerk krijgen: hoe doe je dat?

kids aan hun huiswerk

Was met huiswerk uit school komen vroeger voor jou een kwelling of ging je er met twee vingers in je neus doorheen? Waarschijnlijk was jouw schooltijd heel anders. Alleen al de manier van leren, het indelen van tijd en sociale interactie met klasgenoten is compleet anders geworden. Waar wij ons vroeger bekommerden om de hoeveelheid knikkers we hadden en hoe laat we thuis moesten zijn, worden kinderen van nu geconfronteerd met andere dilemma’s. Ze worden al vroeg gestimuleerd keuzes te maken en gericht te werk te gaan. Desondanks zullen er, net als in jouw tijd, gevallen rondlopen die huiswerk net zo afgrijslijk vinden als jij misschien wel destijds vond. Daar zal weinig verandering in gekomen zijn. Hoe maak je het toch voor je zoon of dochter zo aantrekkelijk mogelijk om die schooltaken thuis te doen en wat kan jouw rol daarin zijn?

1. Maak samen een plannetje

Vroeger zat je van 08:30 uur tot 15:00 uur op school. Klaar. Hoe anders is dat nu met die veranderende roosters? Ook flexibele werktijden van je partner of jou maken het niet makkelijker. Toch is het samen maken van een plan stimulerend en leerzaam voor je zoon of dochter. En hoe eerder je ze het belang van een goede planning laat inzien, hoe makkelijker ze later door hun schooltijd heenkomen. Het hoeft geen groot plan te zijn. Je kan per week kijken wat er mogelijk is. Je kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je zelf thuis werkt terwijl je kroost huiswerk maakt. Hiervoor maak je in de namiddag een uurtje vrij om samen geconcentreerd te werken. Zo geef jij het goede voorbeeld en nog belangrijker: na dat uur volgt een beloning in de vorm van ontspanning. Ook dat behoort tot een goede planning!

terwijl je kroost huiswerk maakt. Hiervoor maak je in de namiddag een uurtje vrij om samen geconcentreerd te werken. Zo geef jij het goede voorbeeld en nog belangrijker: na dat uur volgt een beloning in de vorm van ontspanning. Ook dat behoort tot een goede planning!

2. Beloning

Niets is zo motiverend als het vooruitzicht een beloning te krijgen voor hard werken. Beloning komt in verschillende vormen. Zo kan regelmatig huiswerk maken bijvoorbeeld al leiden tot een goed cijfer. Een goede motivatie om door te gaan! Die motivatie komt van de juf, meester of docent maar ook jij kan een beloning bedenken na een uurtje blokken. Dat kan ontspanning zijn, bijvoorbeeld samen even door de wasstraat rijden of een potje FIFA spelen. Quality time maak je zo samen en het huiswerk is af. Ook andere beloningen zoals een lekkere snack of een feestmaaltijd kunnen een positieve stimulans zijn.

3. Digitale hulpmiddelen

Toen jij op school zat had je een krijtbord om klassikaal te leren, een boek om zelf uit te lezen en een schrift om in te schrijven. Die tijd is echt voorbij met de digitale hulpmiddelen van nu. Dat brengt wel een dilemma met zich mee. Willen we namelijk niet liever dat onze zoons en dochters zo weinig mogelijk op smartphones, tablets en pc’s zitten? Toch kan je deze digitale hulpmiddelen slim inzetten om je kids te motiveren hun huiswerk te doen. Ook oudere kinderen kunnen er enorm bij gebaat zijn. Moet jouw zoon of dochter toevallig eindexamen doen dit jaar? Er zijn enorm veel apps beschikbaar die digitaal voorzien in oefenboeken, samenvattingen en handige tips. Ook zijn er apps die spelenderwijs kinderen weet te motiveren hun huiswerk te doen. Je hoeft dus niet helemaal zelf het wiel uit te vinden en je kan de technologie omarmen!


4. Een goede werkplek

Kinderen hechten veel belang aan een leuke maar ook rustige werkplek. In welke fase zit jouw zoon of dochter? Alles met paarden en roze of moeten er Pokémon op de muur? Of is dat allemaal niet meer zo tof? Probeer hoe dan ook een leuke en goede werkplek (in een thema dat ze aanspreekt) te creëren. Ook accessoires zoals pennen of potloden zijn middelen om ze creatief en productief te stimuleren. Werken jullie liever samen in bijvoorbeeld jouw werkkamer? Reserveer dan een gedeelte aan je bureau waar je zoon of dochter kan zitten. Samen in een ruimte werken zal ook een motiverende werking op ze hebben. Met een paar kleine gebaren en de juiste aandacht hoeft huiswerk maken helemaal niet een grote opgave voor ze te zijn!

Like it? Pin it!

Had jij vroeger ook zo'n hekel aan huiswerk maken? Lees snel onze tips om je kids te helpen, om met meer plezier hun huiswerk te kunnen doen!


(foto van kids aan hun huiswerk door Jaromir Chalabala via Shutterstock)∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  Blijven leren in de vakantie – Meer Met Mama
  9 juli 2019 at 13:04

  […] zo’n lange periode als de zomervakantie bezig blijft met leren krijgen ze geen terugval. Huiswerk maken is niet voor niets belangrijk voor de kinderen in wat hogere klassen. Vooral voor kinderen die net […]

 • Reply
  Marie
  6 augustus 2020 at 15:47

  Een goede werkplek vinden is inderdaad belangrijk. Mijn dochter kon zich ook nooit concentreren wanneer ze in de keuken ging zitten bij het maken van haar huiswerk. Daarnaast heb ik haar ook geholpen bij het maken van planningen, zodat ze haar werk altijd op tijd af had.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.