Bloglife Papa-tips Persoonlijk

• tag • | Het leven is een liedje!

Het leven is een liedje
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

“Het leven is een liedje” was een gevleugelde uitspraak van mijn oma. Ze bedoelde daarmee: bij iedere situatie en elke gebeurtenis in het leven past wel een liedje dat er bijna speciaal voor geschreven lijkt. En dat is fijn, want muziek kan een goede troost zijn, of juist lekker relativerend werken of even ruimte geven aan al je frustraties. Aan de hand van de onderstaande vragen geef ik je graag een kijkje in de ‘soundtrack of my life’!

1. Wat zijn de eerste drie liedjes die je nú, op dit moment, te binnen schieten? En weet je ook waarom juist deze drie?

Het eerste liedje dat me nu te binnen schiet is ‘Blijf bij mij’ van Maan & Ronnie Flex. Niet dat ik die nou zo geweldig vind, maar onze jongens vinden hem helemaal leuk en draaien hem dan ook een paar keer per dag. Zelf vind ik hem ‘wel mwoa’, misschien nét wat leuker dan het origineel van Nelly & Kelly.

Nummer twee: ‘Bella Ciao’ uit de Netflix-serie La Casa de Papel. Hiervan zijn al héél veel versies opgenomen, maar ik ga dan toch voor de versie van Manu Pilas die in de serie wordt gebruikt:


Dit prachtige nummer gaat over de strijd die Italiaanse partizanen leverden tegen de nazi’s en de fascisten tijdens La Resistenza, tussen 1943 en 1945. Just so you know 😉 Waarom dat nummer nu in mijn hoofd zit, is omdat je het echt óveral hoort, in allerlei varianten. En misschien omdat ik met carnaval verkleed ging als Berlín. Of Moscú. Of Helsinki.

Het derde nummer wat meteen naar boven komt borrelen is ‘Duurt te lang’ van Davina Michelle. Toen ik het voor het eerst hoorde bij De Beste Zangers wist ik niet eens wie Davina Michelle was, maar ik vond het een ijzersterke cover van een te gek nummer van Glenn Faria. Beter dan het origineel? Zeg jij het maar!

Ook dit nummer vinden onze jongens helemaal te gek en het wordt iedere dag wel een paar keer praktisch toegepast, als er weer eens iets nét even te lang duurt…

2. Heb jij ook zo’n liedje, waarbij je altijd aan iemand moet denken?

Sterker nog; ik heb bij heel veel liedjes een connectie met een persoon. Altijd als ik ‘Special Prayer’ van Percy Sledge hoor, denk ik aan mijn moeder omdat die dat geweldig vindt.

‘Hang on to a dream’ van Tim Hardin doet mij denken aan toen het uitging met mijn jeugdvriendinnetje. Ik ben er inmiddels overheen, maar ik heb echt uren jankend naar dat nummer geluisterd. En als je dan bedenkt dat het maar twee minuten duurt, dat kun je je voorstellen hoe vaak ik het gehoord heb…

‘Geef mij je angst’ (versie van Guus Meeuwis) doet mij meteen denken aan mijn lief. Ik vind dat nummer zo mooi passen bij ons, dat ik het op onze bruiloft voor haar heb gezongen in de kerk (helemáál niet spannend of emotioneel ofzo). Mocht je willen weten hoe dat ongeveer klonk? Hier staat een oefenversie die ik maakte om te kijken of het wel zo’n goed idee was…

3. Sommige mensen zingen, neuriën of fluiten de hele dag door. Vaak tot ergernis van de mensen om hen heen. Ben jij of ken jij zo’n ‘willekeurige flierefluiter’? En wat vind je daarvan?

Yep, ik doe het allemaal: hardop zingen waar en wanneer ik er maar zin in heb, doelloos neuriën en fluiten als ik ergens mee bezig ben en waarschijnlijk de irritantste voor mijn omgeving: leg drumming… Met name in de auto vind ik het heerlijk om liedjes mee te drummen op mijn bovenbenen. Ben ik nu heel raar of doen meer mensen dit? Het voelt voor mezelf heel normaal, hahaha.

Overigens mag van mij iedereen de hele dag uit volle borst zingen hoor!

4. Er zijn van die liedjes die de irritante eigenschap hebben dat ze zich nestelen in je hoofd en er met geen mogelijkheid meer uitgaan. Tot je er gillend gek van wordt! Welk liedje doet dat voor jou?

Ja, natuurlijk Carnaval Festival uit de Efteling maar dat is een inkoppertje. Het bovengenoemde ‘Het duurt te lang’ hangt nu echt al weken in mijn hoofd. Daan en Jesse draaien het best vaak waardoor het er maar niet uit gaat ook. Of zou het gewoon met Davina te maken hebben? Hm…

5. Het kiezen van je “favoriete liedje allertijden” is voor veel mensen een onmogelijke opgave. Dat ga ik je dan ook niet vragen, maar wat is jouw favoriete Nederlandstalige liedje?

Oei, dat is een gewetensvraag. Ik heb tien jaar lang bijna uitsluitend Nederlandstalig gezongen, dus ik heb nogal wat favorieten. Een nummer als ‘Avond’ van Boudewijn de Groot staat toch wel op redelijk eenzame hoogte. Maar ja, die kent iedereen wel. Misschien dan liever ‘Onderuit’ van de Dijk. Omdat hij minstens zo geniaal is, en minstens zo waar.

Of misschien toch ‘Zeg me dat het niet zo is’ van Frank Boeijen, omdat dat óók al zo prachtig is…

6. Welke drie liedjes staan er bovenaan de playlist van je kids? En wat vind jij daarvan?

Jesse roept als eerste ‘Blijf bij mij’ van Ronnie Flex, dan ‘Duurt te lang’ van Davina Michelle, maar óók in de versie van Frankie B. featuring Cooldown 🙂 en als derde ‘Eye of the Tiger’ van Survivor. De laatste is een beetje apart; die heeft hij overgehouden aan de KinderVakantieWeek van vorig jaar.

Daan gaat het hardst op ‘Alone’ van Marshmello, vanwege een live event in Fortnite waar het nummer in voorkwam. Op nummer twee een overblijfsel van de afgelopen carnaval: ‘Ik moet zuipen’, van het illustere PartyfrieX featuring Schorre Chef en op plek nummer drie staat wederom Marshmello, nu featuring Bastille, met het nummer ‘Happier’.

7. Van welk liedje word jij vrolijk?

Ik word vrolijk van liedjes die me energie geven en gelukkig zijn dat er een heleboel, maar één van de absolute toppers is wel ‘Walking on Sunshine’ van Katrina & The Waves. Je zou verwachten dat dit destijds in 1985 een kneiter van een zomerhit was, maar het haalde niet eens de Top 40! Dat ze alsnog de twijfelachtige titel ‘eendagsvlieg‘ kregen, was te danken aan hun single ‘Love Shine A Light’, dat het tot een vierde plek wist te schoppen.

8. Van welk liedje word jij stil?

Pfff…. Ik kan van veel liedjes stil worden, zeker van live-versies. Maar er is één artiest waarvan ik bijna meteen kippenvel krijg als ik hem hoor: Leonard Cohen. Zijn teksten zijn pure poëzie, zijn stem snijdt dwars door je ziel en zijn muziek neemt je mee op een reis vol nostalgie en sereniteit.

‘Hallelujah’ is een van zijn bekendste nummers en deze live-versie is zó prachtig om te horen en te zien dat ik hem graag hier met jullie wil delen.

9. Wat is je favoriete playlist op Deezer, YouTube, iTunes of Spotify?

Ik luister eigenlijk voornamelijk naar Spotify. Ik heb geen Apple en Deezer heb ik niet zoveel mee, geen idee waarom, misschien wel gewoon omdat Spotify er al langer is. Op YouTube moet ik helemaal geen muziek luisteren, want ik luister graag naar live-muziek en de beelden die daar dan bij horen leiden me veel teveel af. Op YouTube kan ik uren aan een stuk gewoon zitten kijken naar de meest fantastische concertregistraties. Niet verstandig als je ook nog wat werk gedaan moet krijgen…

Een hele fijne playlist op Spotify is Greatest songs ever: enerzijds omdat hij zijn naam eer aandoet, anderzijds omdat hij lekker divers is. Zo hoor ik nog eens iets wat ik zelf niet zomaar op zou zetten. Ook Covers Unplugged zet ik erg graag op.

10. Je hebt nu over allerlei liedjes nagedacht. Sommige daarvan hebben indruk op je gemaakt, sommige vind je inspirerend of gewoon te gek, sommige hebben misschien een boodschap die jij belangrijk vindt. Met welk liedje dat je nog niet genoemd hebt, zou je graag iedereen laten kennismaken en waarom?

‘The Load-Out / Stay’ van Jackson Browne. Dit zijn eigenlijk twee nummers die naadloos in elkaar overlopen. Ondanks dat het nummer nooit als single is uitgebracht in Nederland staat het nu, 42 jaar oud, nog steeds op nummer 231 in de Top 2000.

In het eerste deel, ‘The Load-Out’, brengt Jackson Browne een eerbetoon aan de roadies, die iedere dag weer alles opbouwen en afbreken voor zijn shows. In ‘Stay’ smeekt Browne zijn publiek en zijn roadies om nog even te blijven, zodat hij nog wat verder kan spelen.

Omdat ik zelf jaren als roadie heb gewerkt én als zanger heb getoerd herken ik precies wat Browne vertelt en raakt dit nummer me iedere keer dat ik het hoor. Mijn eeuwige dank aan Arnoud & Tuub, die me 20 jaar geleden kennis lieten maken met dit fantastische nummer.

Op YouTube staan overigens verschillende live-versies met bewegend beeld, die allemaal geweldig zijn. Toch heb ik hier gekozen voor de originele albumversie, ondanks ik die zó indrukwekkend vind. Ik zei eerder al dat Leonard Cohen de enige artiest is die mij direct kippenvel bezorgt, maar terwijl ik dit nummer zit te luisteren voel ik dat dat niet helemaal klopte. Kippenvel van kop tot teen…(omslagfoto van zingend meisje op gitaar door Val Thoermer via Shutterstock)


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

7 Comments

 • Reply
  Het complete tag overzicht: 91+ blogtags | Bloggen Baart Kunst
  10 juni 2019 at 08:29

  […] Bedacht door Blogpapa […]

 • Reply
  De Grote Jaren 80 Eendagsvliegen Lijst | blogpapa.nl
  10 augustus 2019 at 15:27

  […] • tag • | Het leven is een liedje! | blogpapa.nl […]

 • Reply
  Peter kerkhof
  20 februari 2021 at 12:34

  Lied (zomerlied) uit de jaren 80 met een luchthoorn erin geen grote hit geweest

  • Reply
   Arno
   21 februari 2021 at 14:55

   Ai, da’s een lastige… Ik ben best een “Dokter Pop” maar ik heb wel iets meer nodig dan dit om uit te dokteren welke je bedoelt! Weet je nog iets meer te vertellen; een zinnetje of iets over de artiest misschien?

 • Reply
  Marguerita
  22 augustus 2022 at 10:27

  Leuke tag, ik ga m ook invullen op mijn blog en zal daarbij naar jouw origineel verwijzen 🙂

  • Reply
   Arno
   22 augustus 2022 at 12:20

   Wat leuk! #benieuwd

 • Reply
  Het leven is een liedje tag ⋆ Marstyle
  22 augustus 2022 at 18:47

  […] tag werd bedacht door Blogpapa. Als je naar het origineel linkt, kun je hem overnemen op je eigen blog. Maar as said is ie vast ook […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.