Persoonlijk

Er is leven na de dood!

Er is leven na de dood

Freek de Jonge zong het al in 1997: “Of je Christen, Hindoestaan bent, Islamiet of Jood; er is leven, er is leven na de dood.” En vervolgens somt hij op, welke levensbedreigende acties je daarom gerust kunt ondernemen: er is immers tóch leven na de dood! Nu zeg ik niet dat ik geloof, dat ik na mijn uitvaart ergens vrolijk verder leef. Sterker nog: ik heb geen idee! Maar ondanks dat, heeft Freek sowieso gelijk. Alleen om een andere reden. Want er is dus leven na de dood, alleen niet míjn leven.

Hé jakkes, dood…

Ik vind het maar moeilijk om na te denken over doodgaan. Zeker over mijn eigen dood; dat vind ik best een beetje beangstigend. Alsof je het, door er aan te denken, dichterbij haalt. En daarom heb ik het heel lang geparkeerd onder het kopje: “Dat komt nog wel een keer.” Het punt is alleen dat je niet weet wanneer… En als het moment daar is hoef ík me natuurlijk nergens meer zorgen over te maken, maar mijn lief en onze kinderen wel. Er moet van alles geregeld worden waar je op dat moment helemaal niet aan wil denken. En het moet ook nog allemaal betaald worden.

Succes verzekerd na de dood

Daarom hebben we een paar jaar geleden dan toch maar samen een uitvaartverzekering afgesloten. Mocht het verder niks meer worden met mij, dan is in ieder geval bij mijn uitvaart succes verzekerd 😉 Overigens hebben we niet gekozen voor een verzekering waarbij alles al vastligt, maar voor een vast bedrag dat wordt uitgekeerd als ik overlijd. Zo hebben Lin en de kids de vrijheid om zelf te bepalen wat ze met me willen doen. Ze kunnen me dus ook in een kartonnen doos stoppen, ergens in een greppel kiepen en van het geld lekker drie weken luxe op vakantie gaan. In principe.

Wensen bespreken

Zelf heb ik héél vaag wel, min of meer, een soort van beeld over hoe ik graag deze wereld zou verlaten. Maar ík ben niet degene die achterblijft. Daarom vind ik het belangrijker dat Lin en de jongens afscheid van mij kunnen nemen op de manier die zij willen. We zullen dus een keer samen onze wensen met elkaar moeten bespreken. Want ook al zou ik op mijn eigen manier afscheid willen nemen, ik zou het toch wel graag op een manier willen die Lin ook mooi vindt. Net als het leven, is ook de dood een compromis. Maar zover ben ik dus nog niet. Ik moet er niet aan denken!

Dat komt nog wel een keer… wacht… hmm. Misschien toch maar gewoon even in de agenda zetten.


(foto van begraafplaats door Adam Lorber via Shutterstock)∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.