Papa-tips Vakantie & Reizen

Turkije: kun je daar wel veilig op vakantie?

Straatje in Bodrum, Turkije
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Enkele jaren geleden zijn we met zijn viertjes naar Turkije op vakantie geweest. Op dat moment werden we van alle kanten gewaarschuwd: het zou er absoluut niet veilig zijn. Wij zijn niet zo bang aangelegd, dus met de koffers gepakt, paspoort en visum voor Turkije op zak, reisden wij af naar Alanya. We hebben er een heerlijke vakantie gehad. Dus hoe zit het nu met die veiligheid? Lees onze tips en advies!

Waar moet je bang voor zijn?

Dat is natuurlijk de eerste vraag: is er wel iets om bang voor te zijn? Dat is er tegenwoordig helaas altijd wel. Of dat nu een burgeroorlog is, een tsunami-dreiging of een over-actief groepje ‘gele hesjes’; overal ligt wel een of ander gevaar op de loer. De werkelijke vraag is echter: moet je daar dan ook echt bang voor zijn? In de meeste gevallen is het antwoord daarop gelukkig: nee. Maar hoe zit dat in Turkije?

Reisadvies Turkije

Eerst even relativeren!

De volgende alinea’s klinken misschien een beetje eng, maar bedenk goed: Turkije is een enorm land. De gangbare vakantiebestemmingen liggen honderden kilometers verwijderd van de risicogebieden in het zuidoosten.

De meest oostelijke toeristenbestemming is Alanya, en dat ligt ongeveer net zo ver verwijderd van de risico-gebieden als Utrecht verwijderd ligt van Parijs. De risicovolle steden, Ankara en Istanbul, liggen minstens net zo ver weg van alle vakantiebestemmingen. Je hoeft in alle bekende badplaatsen dus net zoveel angst te hebben als in je eigen huis. Maar dan met véél beter weer.

Is er oorlog in Turkije?

Hoewel Turkije ‘officieel’ niet in oorlog is, is het langs de hele zuidoostelijke grens van Turkije gevaarlijk: langs de grenzen met Syrië, Irak en Iran woeden met regelmaat gevechten en beschietingen. Of het nu betrekking heeft op IS of op de Koerdische Arbeiderspartij PKK: je wil hier niet tussen komen te zitten. Ook de grens met Armenië is gesloten vanwege politieke meningsverschillen maar daar wordt in principe niet actief gevochten.

Dreiging van terrorisme

In heel Europa is de terreurdreiging natuurlijk heel concreet geworden in de afgelopen jaren. In Turkije vinden echter regelmatig terroristische aanslagen plaats, vrijwel uitsluitend in Istanbul en Ankara. Voor heel Turkije geldt een verhoogd risico voor terreur, maar: dat is in Nederland niet minder! In ons eigen kleine kikkerlandje geldt het op één na hoogste dreigingsniveau (4 van de 5), wat betekent: “substantieel: de kans op een terroristische aanslag in Nederland is reëel”.

Er is geen enkel geval bekend van een terreurdaad in de buurt van badplaatsen. Bedenk even hoe dicht jij woont bij Amsterdam of Brussel: dat is waarschijnlijk een stuk dichterbij. Of als je lekker op je handdoekje ligt aan het Griekse strand van Thessaloniki? Dan ben je dichterbij Istanbul dan wanneer je vakantie viert in Bodrum of Marmaris. Geen zorgen dus; gewoon lekker genieten!

Hoe crimineel is Turkije

De criminaliteit in de grote Turkse steden lijkt de laatste jaren wat toe te nemen maar in de toeristencentra kun je, ook ’s avonds, gewoon veilig over straat. De criminaliteit is te vergelijken met de meeste andere Zuid-Europese landen. Let wel goed op je spullen, want zakkenrollers zijn er net zo actief als op Amsterdam Centraal. Pas ook goed op met geld wisselen op straat (of doe dat beter gewoon niet).

Natuurrampen

Turkije wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, variërend van nauwelijks merkbaar tot krachtig. In 2017 was de laatste krachtige aardbeving, in Bodrum. Die was 6,6 op de schaal van Richter en veroorzaakte zelfs een tsunami van 0,7 meter hoog, die voor overstromingen en flinke schade zorgde. Of je daar bang voor moet zijn? Tja; op het moment dat het gebeurt natuurlijk wel…

Tips voor je veiligheid

Ondanks dat het dreigingsniveau in Turkije feitelijk net zo hoog is als in Nederland, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voor je eigen veiligheid. Overigens gelden deze tips niet alleen voor Turkije, maar voor tientallen vakantielanden over heel de wereld:

Vermijd demonstraties, samenscholingen en massabijeenkomsten

De Turken zijn een nogal gepassioneerd volk, en dergelijke grote bijeenkomsten van mensen komen nogal eens voor, zeker in de grote steden. Als je een grote groep mensen hoort of ziet, doe je er verstandig aan te zorgen dat je er ver uit de buurt blijft.

Reis niet door gebieden die worden aangemerkt als ‘gevaarlijk’

Zie daarvoor het kaartje hierboven. Natuurlijk is het leuk om door gebieden te trekken waar geen toeristen komen. Onthoud echter goed: er is een reden dat daar geen toeristen zijn…

Pas op in het verkeer

De Turken rijden, laten we zeggen, wat slordiger dan wij gewend zijn. Er vinden relatief veel ongelukken en aanrijdingen plaats en daar wil je zeker niet bij betrokken raken. Bij een ongeluk met dodelijke slachtoffers arresteert de Turkse politie gewoon álle betrokkenen, ongeacht of je schuldig of onschuldig bent.

Als je tóch naar Istanbul of Ankara gaat

Vermijd toeristische trekpleisters, metrostations, bushaltes en natuurlijk demonstraties. Dat klinkt misschien duf, maar de Turkse politie waarschuwt al geruime tijd voor aanslagen op drukke plaatsen. En die waarschuwing moet je niet met een korreltje zout nemen. Het is wel net effe iets concreter dan de KNMI die een Code Geel afgeeft, zeg maar. Misschien toch maar een omboekinkje naar Side overwegen?

Houd je paspoort en visum op zak

De Turkse politie houdt in sommige gebieden extra controles, dus zorg dat je je reisdocumenten altijd bij je draagt. En laat ze vooral niet stelen…

Laat je gegevens achter bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat kan via de (overheids-)website nederlandwereldwijd.nl, waar je ook de handige Reisapp kunt downloaden die je informeert over eventuele wijzingen in het reisadvies.

Naar Turkije: denk aan je visum!

Als je naar Turkije wil heb je, naast een geldige identiteitskaart of paspoort, ook een visum nodig. Er zijn allerlei websites met meer informatie over het visum maar let op; in 2015 zijn de regels aangepast en niet iedere website toont de actuele informatie.

Sinds oktober 2018 is het niet meer mogelijk om je visum te regelen op het vliegveld in Turkije (zgn. ‘visa-on-arrival’); dit moet je voortaan vooraf regelen! Gelukkig kun je dit eenvoudig online regelen.

Wat moet dan zo’n visum voor Turkije kosten? Wel, het aanvragen van het visum kost maar een paar minuten en ongeveer €25,00. Je hebt het uiterlijk binnen drie werkdagen in huis, maar meestal binnen een paar uur.

Visum vergeten te regelen?

Je zit nét lekker in je vliegtuigstoel op Schiphol te wachten om te vertrekken, als je vanaf de stoel achter je hoort: “Zeg Harrie, jij had dat visum toch wel geregeld hè?” Ja, Harrie wel… maar jij dus niet! Gelukkig kun je een spoedvisum al binnen een kwartier in je mailbox hebben. Kost je een tientje extra maar hé: niemand hoeft te weten dat je het eigenlijk was vergeten 😉 #allesondercontrole

Sex & politiek

Wat je veiligheid betreft kan er weinig gebeuren als je je aan de bovenstaande tips en adviezen houdt. Toch zijn er nog twee laatste dingen waarvoor ik je wil waarschuwen. Iedereen mag natuurlijk denken en zijn zoals hij is, maar in Turkije is het niet verstandig om te koop te lopen met jouw opvattingen over politiek of met jouw seksuele identiteit.

De LHBTQAI+-gemeenschap wordt over het algemeen sterk afgewezen in Turkije. Niet alleen openlijke uitingen daarvan, zoals een kus of handen vasthouden, maar zelfs een ’te opzichtige uitstraling’ of een t-shirt met een ‘verkeerde’ tekst kunnen problemen opleveren.

Je kritische opvattingen over Erdogan of juist over zijn tegenstanders, kunnen eveneens in het verkeerde keelgat schieten. We hadden al vastgesteld dat de Turken nogal gepassioneerd kunnen reageren. Ben dus terughoudend als het over politiek gaat, zelfs wanneer het lijkt dat je op één lijn zit met elkaar.

Conclusie

Is het veilig in Turkije? Zeker wel, maar niet overal en niet altijd. Moet je er dan wel op vakantie gaan of niet? Zeker wel, als je dit artikel ter harte neemt 😉 Wij gaan zelf dit jaar overigens lekker naar Frankrijk. Wel spannend hoor; het is hemelsbreed maar zo’n 300 kilometer van Nice…


(Omslagfoto van straatje in Bodrum via Shutterstock)






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

  • Reply
    Delia
    3 april 2019 at 22:22

    Ik vind het goed hoe je het relativeert. De afstanden tussen de badplaatsen en de risicogebieden zijn inderdaad heel groot. En Turkije is en blijft gewoon een heel mooi vakantieland dus waarom niet?

    • Reply
      Arno
      3 april 2019 at 22:35

      Helaas bewijst de recente tragedie in Utrecht hoe relatief ons gevoel van veiligheid is. Dus laten we vooral leven en genieten van al het moois wat de wereld te bieden heeft.

  • Reply
    Johan Picavet
    28 juni 2020 at 12:00

    Eerst stabiliseren binnen Schengen, je weet zo dat van buiten Schengen nieuwe besmettingen binnen komen. Bovendien zijn vele landen zoals Turkije notoire en bewezen cijfer manipulators en hebben nu nog steeds 5x zoveel besmettingen per dag en omgerekend naar de populatie. Om niet te spreken over de babies die er in de gevangenis zitten, de advocaten en pers die gemuilkorfd worden, de gemanipuleerde rechtspraak etc….

  • Reply
    Jouw kindje in elke levensfase veilig vervoeren - blogpapa.nl
    8 maart 2023 at 16:31

    […] autoritje naar huis vanuit het ziekenhuis tot de velen autoritjes naar de kinderopvang. Gelukkig kun je jouw kindje altijd veilig vervoeren dankzij de verkrijgbare autostoeltjes én […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.