Persoonlijk Speelgoed, Spellen & Spelen

Theorie-examen Challenge

theorie-examen
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik heb mijn rijbewijs nu alweer een dikke 25 jaar en eerlijk gezegd vind ik mezelf best een redelijke chauffeur. Ik ben ook geen snelheidsmaniak en ik kan best wat hebben van mijn mede-weggebruikers. Toch heb ik best wel eens gedacht : “Ik ben blij dat ik mijn rijbewijs nu niet meer hoef te halen.” Gewoon, omdat er zoveel is veranderd dat ik waarschijnlijk keihard zou zakken. Ik zou waarschijnlijk het theorie-examen niet eens halen!

Veilig genoeg of onverantwoord?

Dat is eigenlijk best raar toch? Dat je diep van binnen weet dat je feitelijk niet goed genoeg rijdt om vandaag de dag je rijbewijs te halen. Het is deels ook wel weer logisch: er zijn vast allerlei dingen die je nét anders doet dan de regels voorschrijven, maar waardoor je niet minder veilig rijdt. En er zijn ook dingen die je doet omdat het je een veilig gevoel geeft, terwijl het volgens de regels helemaal niet hoeft. Maar toch; hoe verantwoord is het allemaal eigenlijk?

Spiegeltje, spiegeltje…

Even een voorbeeldje van hoe ik anders rijd, dan de rij-instructeur graag zou willen zien. Oordeel zelf… Ik rijd op het platteland, over een rechte weg met bomen (voor de kenners: een laan). Achter die bomenrij ligt een fietspad parallel aan de weg. Op een gegeven moment wil ik rechts afslaan. Ik kijk in mijn achteruitkijkspiegel om te zien of er verkeer achterop komt. Dan kijk ik naar het fietspad dat voor me ligt om te zien of er iemand tegemoetkomt en dan draai ik af.

Fout! Er had wel een fietser van rechts kunnen komen. Ja, maar ik kijk al vijf kilometer naar dat fietspad naast me en al die tijd heb ik daar geen enkele fietser gezien. Helaas… En zo zou ik nog wel tien keer de mist in gaan als ik op nieuw rijexamen zou moeten doen.

In theorie geslaagd

Minstens net zo lastig als daadwerkelijke afrijden, zou voor mij het theorie-examen zijn. Dat is zóveel veranderd sinds “mijn tijd”! Wij leerden het theorieboek en het vragenboek van buiten en moesten dan een selectie van die vragen binnen een aantal seconden goed beantwoorden. Als je een twijfelaar was, zakte je dus per definitie en als je goed kon studeren dan slaagde je in één keer. Dat had eigenlijk weinig te maken met autorijden, als ik er zo over nadenk.

Wat ook weinig met rijden te maken heeft, maar wat je tegenwoordig dus allemaal wél moet weten: hoe je auto ongeveer in elkaar zit. Vrûûger zat dat helemaal niet in het theorie-examen! Met als gevolg dat ik dus ook echt geen bal weet van wat er allemaal gebeurt onder de motorkap. En het interesseert me ook niet: ik zou mijn nummerbord niet eens van buiten weten. Het enige dat ik weet over mijn auto, is het nummer van de Wegenwacht!

Theorie-examen Challenge

Ik wilde eigenlijk best eens een theorie examen oefenen om te zien
hoe ik het er vanaf zou brengen, als ik het allemaal over moest doen. En laat dat nou gewoon kunnen! Ben jij ook benieuwd naar hoe goed jij het zou doen? Oefen gratis een theorie-examen en vertel (als je durft) in de comments hoe je het ervan afbracht.

Zie daar: de Theorie-examen Challenge is een feit. Klik op de knop hieronder, doe het theorie-examen en post een screenshotje van de uitslag in de comments. Of als dat te ingewikkeld is, gewoon het aantal fouten. Doe ik niet moeilijk over! In ben echt héél benieuwd wie er mee durft te doen…

Uiteraard kun je niet zoiets roepen zonder zelf ook met de billen bloot te gaan… Hier is dus mijn uitslag:

Het is ongelooflijk maar waar: ik ben gewoon geslaagd! Nu moet ik wel zeggen dat er zeker 5 vragen bij zaten die ik toevallig goed gegokt heb. Ook herkende ik een paar situaties van een soort verkeersexamen dat ik een tijdje terug heb gedaan op Facebook. En bij het onderdeel gevaarherkenning hanteerde ik de gouden regel: in geval van twijfel, altijd kiezen voor ‘remmen’ 🙂 Conclusie: met hetzelfde gemak zou ik zakken als een baksteen!

De belangrijkste take away voor mezelf: zorgen dat ik sowieso never nooit meer opnieuw mijn rijbewijs hoef te halen! En wat heb jij vandaag geleerd?


(Omslagfoto van theorie-examen via Shutterstock)


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  Dan word je toch gewoon buschauffeur? | blogpapa.nl
  20 februari 2019 at 14:09

  […] Theorie-examen Challenge […]

 • Reply
  Vincent Rondwijk
  12 augustus 2022 at 12:22

  Ik denk dat het theorie examen voor de meest een net zo grote uitdaging is als het praktijk examen. Zelf had ik gelukkig goed geleerd en heb mijn examen in een keer gehaald. Helaas ben ik niet in een keer geslaagd voor mijn praktijk examen. Dit is natuurlijk ook een moment opname.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.