Eten & Drinken Papa-tips Persoonlijk

Het is weer snert weer!

erwtensoep versus koolhydraten
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Vorige week kon ik me echt niet meer inhouden: het sneeuwde, het was koud en…. bij de Appie was het vers-pakket erwtensoep in de bonus. Ik ging door de knieën. En wat was hij lekker! Nu zul je misschien denken: Ja en? Maar voor iemand die een koolhydraatarm leven leidt is erwtensoep natuurlijk not done. Zoveel koolhydraten in één kopje kan echt niet. Of toch?

21 kilo and still going strong!

Ik ben nu al een tijdje bezig met koolhydraatarm leven en het bevalt me uitstekend. Hoeveel koolhydraten ik “officieel” per dag mag eten weet ik eigenlijk niet eens meer. Ik ben gewoon fors gaan minderen en daardoor ook fors gaan afvallen: ik ben nu ongeveer 21 kilo kwijt in ruim een jaar. Nog tien kilo en dan zit ik op mijn streefgewicht. En dat terwijl ik ’s avonds gewoon een lekker stukje Franse kaas of Spaanse fuet mag pakken!

Huh?! Snackend afvallen?

Daar komt het dus eigenlijk op neer: van ‘snakken naar afvallen’ naar ‘snackend afvallen’. Ik heb door de jaren heen al zóveel manieren geprobeerd om af te vallen, dat ik ze niet eens zomaar allemaal op kan noemen. Het grote probleem voor mij is gewoon: ik hou nou eenmaal van lekker eten! Lekkere stukken vlees, romige sauzen, kazen, gebakken eieren met spek: ik ben er dol op. En daarom ging ik keer op keer de boot in. Maar binnen een koolhydraatarm menu passen al die dingen dus! Hallelujah!

Niet alleen maar ‘hallelujah’

Natuurlijk moet ik mezelf ook dingen ontzeggen. De belangrijkste dingen die ik mis? Chips, friet, alles met bladerdeeg en suiker. Met de suiker heb ik het minste problemen. Ik was al niet zo’n zoetekauw, dus alle zoete troep kon ik mezelf redelijk goed ontzeggen en ik dronk al cola light. Maar je staat er niet bij stil in hoeveel dingen suiker zit! Nou ja; ik nu dus wel. Maar de hartige koolhydraten in friet, allerlei bladerdeeghapjes en vooral chips mis ik wel echt.

Een kaasje & een worstje

Gelukkig zijn er voldoende vervangers: in vlees zitten nauwelijks koolhydraten en in kaas evenmin. Laat ik daar nou verzot op zijn! En dus zit ik nu ’s avonds niet met een bak chips op de bank maar met een lekker plakje fuet (Spaanse gedroogde worst) of een nogal geurig, maar heerlijk stukje Bleu d’Auvergne.

Koolhydraten tellen

Echt tellen doe ik niet, hoewel ik intussen wel een echte labellezer ben geworden. Alles wat ik koop wordt uitvoerig bekeken en vergeleken. Als je er een tijdje mee bezig bent wordt het gewoon een sport om van ieder gerecht weer nét een koolhydraatje af te snoepen door een ander merk of vervangend product te kiezen. Tot je gerecht even lekker als koolhydraatarm is. Daardoor heb ik een redelijk idee van wat ik in huis haal en daarom hoef ik ook niet bij iedere maaltijd of snack te gaan tellen: ik weet dat ik over het algemeen wel goed bezig ben.

Nogal in de bonen

Het lastige aan koolhydraatarm eten is dat je allerlei ingrediënten moet vervangen. Dat is op zich niet zo’n probleem, maar in de praktijk vervang je een heleboel dingen door dezelfde koolhydraatarme vervangers. Zo at ik best graag bruine bonen, witte bonen, kidneybonen en erwten maar die mogen allemaal niet. De enige groente in die richting (qua smaak en textuur) die weinig koolhydraten bevat, is de sperzieboon. Dus op de momenten dat ik vroeger een van die vier groenten at, eet ik nu dus iedere keer… sperziebonen.

Variatie is de uitdaging

Ik hou van sperziebonen hoor, en ik vind het ook geen probleem dat ik ze nu nogal vaak eet. Maar zo zijn er meer voorbeelden te noemen; het snacken bijvoorbeeld. Nu blijft dat min of meer beperkt tot kaas en worst, maar vroeger kon ik ook nog kiezen voor bitterballen, bladerdeeghapjes, chips, kaasstengels, toastjes met salade en ga zo maar door. Het is een luxeprobleem, ik weet het, maar toch wordt dat best belangrijk naarmate je er langer mee bezig bent. De grote uitdaging is dan ook meer varianten te vinden, om te voorkomen dat je ergens tegenaan gaat hikken.

Groenten snacken

Pfff, jaja. Iedere fitboy of -girl komt daarmee in je gezicht hijgen: “Pak gewoon een lekker worteltje man, dat is toch veel gezonder!” Ga. Weg.

Het is ook niet eens waar: een ‘gezond’ komkommertje bevat inderdaad ‘slechts’ 2,2 gram koolhydraten per 100g. Maar ik wil eigenlijk niet meer dan 5 gram koolhydraten snacken per keer. Dat betekent dat ik iets meer dan een halve komkommer mag snacken. Om over dat worteltje nog maar te zwijgen: één wortel en ik heb mijn koolhydraten al binnen. Dat schiet dus voor geen meter op…

Of je worst lust

Vlees bevat nauwelijks koolhydraten, dus eet ik vaak vleessnacks. Maar zelfs daar moet je blijven opletten! Een kipknakworstje van de Appie bevat 1 gram per 100: die mag je gerust een blik leegsnaaien. Maar in een G’woon knakworstje zitten ruim drie keer zoveel koolhydraten: 3,3 gram per 100. De worstjes van Unox bevatten zelfs 6,4 gram! Moraal van dit verhaal: de ene worst is de andere niet.

Maar dus: wel of geen snert?

Tja, dat verraste me eigenlijk nogal. Ik dacht dat ik zwaar aan het zondigen was door een flinke kop verse erwtensoep naar binnen te werken. En de volgende dag nog een 🙂 Maar dat viel eigenlijk best mee! Ongeveer 15 gram koolhydraten zat er in die grote dampende kop snert. Ter vergelijk: ik eet meestal zo´n 30 gram koolhydraten per dag, dus mijn avondmaaltijd maakte ongeveer de helft uit van mijn dagelijkse hoeveelheid. Best prima voor een keer!

Een blik op blikvoer

Voor alle diëten en gezonde leefstijlen geldt: blikvoer is nooit beter. Eigenlijk een beetje ouderwets en ook niet helemaal waar, maar prima als vuistregel. Had ik mijn erwtensoep niet zelf gemaakt maar een blik Unox opengetrokken, dan had ik in plaats van 15 gram maar liefst 21 gram koolhydraten per kop naar binnen geslobberd. Drama? Neuh, eigenlijk had dat ook best gekund. Maar ja: die dampende kom verse zelfgemaakte snert, daar kan natuurlijk geen blik tegenop.

Heb je ook zo’n trek in een lekkere kom snert?

Gemak dient de mens: in een paar klikken bestel je alles wat je nodig hebt 🙂

Oh ja: het is natuurlijk pas officieel “snert” als je hem een dag hebt laten staan. Ik ben benieuwd of je dat gaat lukken!

Low Carb tip van Blogpapa

Zin in een lekker & low carb gerecht van Blogpapa? Probeer dit eens:



(omslagfoto van erwtensoep door Sara Winter via Shutterstock)

 

 


 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Avocado soep met Your Avojoy avocado's - blogpapa.nl
    22 maart 2023 at 12:26

    […] Lees ook: Erwtensoep / snert maken […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.