Papa-tips Persoonlijk

Dan word je toch gewoon buschauffeur?

Buschauffeur
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Het was in onze vriendengroep vroeger een gevleugelde uitspraak wanneer je echt niet wist wat je wilde gaan studeren: “Dan word je toch gewoon buschauffeur?” Meestal gevolgd door schaapachtig gelach. Raar eigenlijk, want het is een prima beroepskeuze. En om de één of andere reden is er altijd een tekort aan buschauffeurs: Google maar eens op “buschauffeur” en de vacatures vliegen je om de oren! Misschien wel iets voor jou?

Gaat Blogpapa in arbeidsbemiddeling?

Haha, wie weet wat de toekomst brengt 😉 Maar dat is niet waarom ik dit blog schrijf. Ik heb altijd best veel met het openbaar vervoer gereisd en weet dus als geen ander hoeveel verschil een goede buschauffeur maakt voor je reiservaring.

Zo herinner ik me nog mijn eerste keer in de bus in Amstelveen. Het regende verschrikkelijk hard en ik wist natuurlijk wel waar ik moest zijn maar totaal niet hoe ik daar moest komen. Let wel; dit was in de tijd vóór Google Maps.

Toen we bijna bij de halte waren die op mijn briefje stond, vroeg ik aan de chauffeur of hij me misschien kon vertellen waar ik nu precies heen moest lopen. Hij keek eerst naar buiten, toen in zijn spiegel, toen naar mijn zware weekendtas en toen op zijn horloge. En toen besloot hij om twee straten om te rijden en mij voor de deur af te zetten. Als ik geen arme student was geweest, had ik hem een dikke fooi gegeven!

Anderzijds kan ik me óók nog herinneren dat we ooit twee kilometer voor mijn halte een omgevallen boom tegenkwamen. Zelfbewust keerde de chauffeur zijn bus en reed een andere richting in. Tien minuten later vroeg hij aarzelend via zijn spiegel of er toevallig iemand in de bus de weg kende. Uiteindelijk kwam ik bijna drie kwartier later bij mijn halte aan. Er is dus ook ruimte voor verbetering…

Je mag eigenlijk best stellen dat ik dit blog schrijf uit puur eigenbelang.

Buschauffeur worden: dat kan toch iedereen?

Nou ja, in principe wel. Je moet wél een beetje sociaal en klantvriendelijk zijn aangelegd en uiteraard goed Nederlands kunnen spreken. Vanzelfsprekend moet je een uitstekende chauffeur zijn, de verkeersregels goed kennen en goed overzicht kunnen houden in onoverzichtelijke situaties. Je moet behoorlijk stressbestendig zijn en flexibel, goed kunnen anticiperen en zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Hmm… stiekem komt er dus best wel wat bij kijken. Maar stel dat je over al deze skills beschikt: hoe word je dan precies buschauffeur?

Is buschauffeur worden eenvoudig?

Als je buschauffeur wilt worden dan moet je natuurlijk een stuk opleiding volgen. Allereerst moet je het ‘normale’ rijbewijs B op zak hebben. Daar bovenop moet je over het rijbewijs D beschikken. En op dat rijbewijs D moet dan ook nog een zogenaamde ‘code 95‘ komen te staan, voordat je zelfstandig achter het stuur van een bus mag kruipen.

Code 95: whut?!

Sinds 2009 moet iedere beroepschauffeur (dus niet alleen buschauffeurs maar ook truckers) voldoen aan een Europese richtlijn. Om deze ‘basiskwalificatie’ te krijgen moet je 35 uur nascholing met succes volbrengen. Als je de juiste toetsen en examens haalt, wordt de code 95 op je rijbewijs bijgeschreven. Hoera!

Maar daarmee ben je er nog niet. Code 95 blijft namelijk maar 5 jaar geldig. Daarna kun je hem steeds met 5 jaar verlengen. Daarvoor moet je echter wel iedere keer weer opnieuw 35 uur nascholing volgen. Je bent dus nog niet zomaar buschauffeur!

…maar wél met een baangarantie!

Lijkt het je nog steeds leuk om een bus te besturen en iedere dag mensen op een veilige en milieuvriendelijke manier naar hun plaats van bestemming te brengen? Dan is er ook goed nieuws: veel vervoersbedrijven bieden je de volledige opleiding aan mét een baangarantie. Informeer vooraf even goed naar de voorwaarden, want die kunnen links en rechts nogal verschillen. Maar waar het om draait: je bent verzekerd van een baan. En een leuke baan ook nog!

Kortom, als je nou twijfelt over wat je wil gaan doen en je vindt het leuk om mij af en toe ergens naartoe te brengen: word buschauffeur! En mocht je nou geen buschauffeur willen worden, ook prima. Maar doe mij dan een lol: als je toevallig ooit met de bus reist, behandel je chauffeur dan met respect. Hij heeft er hard voor gewerkt om jou veilig te kunnen vervoeren!(foto van bus met chauffeur door Africa Studio via Shutterstock)


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Theorie-examen Challenge - blogpapa.nl
    22 maart 2023 at 12:35

    […] heb mijn rijbewijs nu alweer een dikke 25 jaar en eerlijk gezegd vind ik mezelf best een redelijke chauffeur. Ik ben ook geen snelheidsmaniak en ik kan best wat hebben van mijn mede-weggebruikers. Toch heb ik […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.