Huis & Tuin

Licht in de duisternis

lichtkoepel met licht
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Oké, het is een beetje oubollige titel maar het dekt wel precies de lading: we zijn namelijk echt op zoek naar licht in de duisternis. Hoe dat komt, leg ik graag even uit. In iets minder bijbelse bewoordingen 😉

Hoe het ooit begon

Toen ik zo’n 15 jaar geleden in dit huis kwam wonen, stond er over de hele breedte van de achtergevel een veranda. Hartstikke mooi, vond ik toen. Ik had er een luxe tuinset onder gezet en zag mezelf al helemaal zitten genieten van de avondzon op een zwoele zomeravond. Cocktail in de hand, muziekje op de achtergrond: life was sweet! Het was wel een beetje jammer dat er nauwelijks licht naar binnen viel in de huiskamer maar hé: life was sweet!

Het idee was goed

Life was ook inderdaad wel sweet, maar dat betekende nog niet dat ik meer dan 10 keer op mijn veranda heb gezeten. De laatste jaren hebben we namelijk een paar heerlijke zomers gehad, maar in die tijd viel dat vies tegen! Overdag was het wel ooit lekker warm, maar ja: dan ga je natuurlijk lekker in het zonnetje zitten, niet in de volle schaduw. En ’s avonds koelde het dusdanig af dat het meestal te koud was om buiten te zitten. Misschien ben ik gewoon geen veranda-man. En ondertussen zaten we binnen nog steeds in het donker.

En toen kwam er nieuw life

Onze kids werden geboren en zoals het hoort, stond alles in ons leven op zijn kop. In eerste instantie alleen figuurlijk, maar na een paar jaar ook letterlijk. Want toen ze eenmaal konden rondlopen, wat meer speelgoed kregen en daar dus ook lekker mee wilden spelen, veranderde onze huiskamer iedere dag in een oorlogsgebied. En toen kwamen we op een briljant idee.

Het licht gezien?

Als we die veranda nou eens ombouwden tot een speelkamer? Paar wandjes erin, het hele boeltje isoleren en hoppakee: geen rommel meer in de huiskamer! ’s Avonds gewoon even al het speelgoed in de speelkamer mikken, deur dicht en rust in de tent. Overdag eventueel hetzelfde, maar dan met de kids erbij. Zo gezegd, zo gedaan en eerlijk: van alle verbouwingen aan ons huis (en dat zijn er nogal wat) is dit nog steeds met afstand de meest geniale! Helaas werd het nu nóg donkerder in de huiskamer…

Tuindeuren

Aanvankelijk zaten er vier kleine ramen in de speelkamer. Daardoor werd het dus nog donkerder, omdat er nu nog maar nauwelijks licht onder het afdak doorkwam. We beseften al heel vlug dat dit niet ging werken. De volgende zomer sloopten we de twee middelste ramen eruit en plaatsten een paar grote tuindeuren. Op zich een uitstekend idee: er kwam meer licht binnen én de jongens konden vanuit de speelkamer de tuin in lopen. Ideaal. Nou ja, min of meer ideaal: heel erg licht is het nog steeds niet in onze huiskamer.

Kniesoor

Nu klinkt het misschien alsof die hele speelkamer een slecht idee was en dat ik erg ongelukkig ben met onze donkere huiskamer, maar dat is heus niet zo. We zijn echt ontzettend blij met de extra ruimte, met de tuindeuren, met de mogelijkheid om de kids even op te sluiten. Ik bedoel natuurlijk: dat ze hun eigen plekje hebben om te spelen. En we hebben een reuzegezellige huiskamer, dus wat is het probleem? Nou niks. Ik zou alleen graag wat meer “echt” daglicht binnen hebben. Dat is tóch anders dan een lamp.

Wat wordt het dan?

We zouden natuurlijk de kinderkamer kunnen afbreken, maar dat gaat hem niet worden! Maar wat ik wél zie zitten, is de aanleg van een lichtkoepel in het dak van de kinderkamer. Ik heb me laten vertellen dat de lichtkoepels van tegenwoordig veel meer licht vangen dan “die van vroeger”. Maar misschien moet ik me daarover nog even laten voorlichten voordat ik een gat in het dak ga zagen.

Als iemand nog andere tips heeft voor meer licht: ik hoor het graag! Ik ga alvast mijn licht maar eens opsteken bij de Bouw-Handel. Eens kijken of zij hun licht erover willen laten schijnen. Dan ben ik allicht weer een stuk wijzer!


(Omslagfoto van lichtkoepel via Shutterstock)


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Zelf een laminaatvloer leggen: je kunt meer dan je denkt! - blogpapa.nl
    13 januari 2022 at 16:35

    […] begonnen te spelen, veranderde ons huis dagelijks in een waar slagveld. We besloten onze veranda om te bouwen tot een speelkamer zodat onze mannen een beetje de ruimte hadden. Ideaal! ’s Avonds schoven we gewoon de heel […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.