Eten & Drinken Gadgets Huis & Tuin Papa-tips

BBQ: voer voor mannen!

BBQ tafel
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Mannen. Enerzijds blijven we altijd kind, anderzijds blijven we altijd holbewoner. Barbecueën brengt die twee elementen samen: lekker fikkie stoken in de achtertuin en grote hompen vlees roosteren boven een vuurtje. Heerlijk!

Barbecueën doen we al zo’n 13.000 jaar, maar de laatste jaren is het koken boven een vuurtje ineens verworden tot een ware kunstvorm. Hoog tijd om eens te kijken naar de ideale barbecue.

De ene barbecue is de andere niet

Wil je goed voor de dag komen als BBQ Beast dan moet je natuurlijk ook een goede barbecue in je tuin hebben staan. Je hoeft niet meteen een Green Egg aan te schaffen, maar een simpele huis-tuin-en-keuken-barbecue van de Action is toch ook maar een karig gezicht. Prima voor op de camping hoor, maar niet in je achtertuin. We zijn tenslotte Mannen.

Zomer én Winter BBQ

Het is in ons koude kikkerlandje soms best lekker warm, zeker de afgelopen paar zomers. Maar toch is het grote delen van het jaar niet bepaald barbecueweer. We willen dus het liefst een barbecue die we het hele jaar kunnen gebruiken. Daarbij: een Winter BBQ is natuurlijk nóg stoerder!

Deksels!

Een veelgehoord probleem tijdens BBQ’s: het vlees is wel zwart maar niet gaar! Om ervoor te zorgen dat je lapjes lekker gaar worden, is een barbecue met een deksel dan ook een aanrader. Zeker in de winter; zonder deksel krijg je je vlees dan nooit lekker gaar, zonder het volkomen te cremeren.

Investeren in je BBQ

Een BBQ wordt van binnenuit lekker warm gestookt, maar aan de buitenkant zit koude lucht. En in de winter is die lucht nog een aanzienlijk stukje kouder dan in de zomer! Het is dus van belang dat je barbecue zijn warmte goed vasthoudt. Een dubbelwandige barbecue is hiervoor prima geschikt, of nóg beter: een kamado. Dat is een barbecue van gebakken en geglazuurd keramiek. Hierdoor kan hij zijn warmte uitstekend vasthouden en een gelijkmatige temperatuur creëren.

Het bekendste voorbeeld van een kamado (of ‘keramische bbq’) is misschien wel de Green Egg. Samen met Kamado Joe de absolute marktleiders, maar er zijn nog tal van andere merken die meteen een stuk beter betaalbaar zijn. The Bastard bijvoorbeeld: een Nederlands product dat in kwaliteit niets onder doet voor een Green Egg! Prijstechnisch is The Bastard echter óók typisch Nederlands; hij is namelijk stukken goedkoper.

En hier worden de echte BBQ liefhebbers gescheiden van de camping-koks: een beetje kamado kost minstens een paar honderd euro, maar tikt met hetzelfde gemak de 1.000 euro aan. Voor de dromers onder ons: de meest luxe Big Green Egg kost een slordige drie-en-een-half-duizend euro. Anderzijds: voor één derde van dat geld heb je de allergrootste Bastard al in je achtertuin staat, dus dat valt dan best wel weer mee…

Houtskool, briketten of gas?

De experts zijn het er wel over eens: barbecueën op gas is als vloeken in de kerk! Daarbij wordt altijd verwezen naar die karakteristieke rooksmaak, die je op gas nooit kunt bereiken. Daar staat tegenover dat gas een stuk schoner en gemakkelijker is dan houtskool of briketten. Wat is de afweging?

Aan het gas?

Barbecueën op gas is absoluut schoner: het rooster moet je natuurlijk schoonmaken en af en toe ook de branders, maar verder is barbecueën op gas veruit het minste smeerlapperij. Geen dikke rookpluimen, geen roetwolken, geen geknoei op de grond, je kleren, je handen…

De belangrijkste reden waarom we gas afschrijven (vooral voor een Winter BBQ): de temperatuur. Deze blijft bij een gas-barbecue zo ongeveer tussen de 100 en 300 graden. Als je een stukje vlees lekker snel wil dichtschroeien, om de sappen en de smaak goed op te sluiten dan ga je dat hiermee niet redden. En andersom; wil je ‘low & slow’ barbecueën dan is het lastig om die lage temperatuur vast te houden, zeker als er een windje staat. Dan moet je continu controleren of de branders nog wel aan zijn.

Briketten dan maar

Allereerst: er is veel verschil in briketten. Briketten zijn samengeperst houtskoolgruis, dat bijeen wordt gehouden door toevoeging van een bindmiddel. Hierdoor is de verbranding minder zuiver dan bij houtskool. Ook zit er vaak een wat minder aangename geur aan briketten, vanwege het bindmiddel. Daar staat dan weer tegenover dat briketten een stuk langer meegaan dan houtskool. De wat hogere prijs betaalt zich daardoor weer terug.

Betrekkelijk nieuw in Barbecueland zijn de kokosbriketten. De naam zegt het al: briketten uit samengeperste kokosnotenschil. Sowieso een duurzaam product, maar daarnaast verbrandt het ook een stuk vollediger. Minder asresten dus. Ook kun je met deze kokosbriketten een wat hogere temperatuur bereiken dan met gewone, waardoor je er minder nodig hebt.

Dus toch ouderwetse kooltjes?

Houtskool bereikt sneller zijn temperatuur dan briketten en kan ook heter gestookt worden, tot wel 800 graden! In een kamado gaan je kooltjes stukken langer mee dan in een ‘gewone’ open barbecue. Daarbij zweren de meeste experts bij de rook van echte houtskool (hoewel ook hier flinke verschillen zijn in kwaliteit).

Je kunt natuurlijk ook houtskool gebruiken om je barbecue snel op temperatuur te krijgen, dan briketten eroverheen leggen om langdurig een constante temperatuur te behouden. Zo kan je vlees lekker garen. Als het dan tijd is om te ‘searen’ (dichtschroeien) kun je een extra laagje houtskool inzetten om snel de gewenste hoge temperatuur te bereiken.

Samengevat

– De meeste ‘klassieke’ BBQ Masters gaan voor houtskool, maar de moderne kok, die bekend is met de verschillende technieken kiest vaak voor een combinatie van briketten en houtskool.
– Of je nu houtskool, briketten of kokosbriketten gebruikt: er is veel verschil in prijs én kwaliteit. Over het algemeen betaalt het prijsverschil zich ruimschoots terug in smaak, dan wel in verbruik, dan wel in allebei.

Aan de slag!

Goed gereedschap maakt nog geen vakman. Sterker nog: als je geen idee hebt wat je aan het doen bent, gaat gereedschap je niet redden. Zonde van je investering! En van je vlees natuurlijk.

Als je tot hier hebt gelezen en nog steeds geïnteresseerd bent, dan is de beste tip die ik je nog kan geven: volg een barbecue workshop van bijvoorbeeld The Fire Station. In een paar uurtjes heb je de basics al onder de knie en ik beloof je; dat gaat je BBQ naar een hoger niveau tillen. Het enige risico is, dat je de komende maanden iedere vrije avond met je muts en je winterjas in de achtertuin staat te kleumen. Maar ja; we zijn toch echte Mannen!


(Afbeelding barbecue tafel via Shutterstock)


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

 • Reply
  Over Brabanders, Bier en Blufmexxen | blogpapa.nl
  11 maart 2020 at 06:01

  […] van Boney M’s “Brown Girl in the Ring“.) Vorig jaar heb ik (eindelijk) een echte kamado aangeschaft! Niets mooier dan met je vrienden genieten van een stralend zonnetje, een koud glas […]

 • Reply
  Barbecue-tip: tools maken de man! | blogpapa.nl
  18 juni 2021 at 16:11

  […] grills en barbecues. Mocht je wat hulp willen bij het kiezen van een barbecue, lees dan ook even: BBQ: voer voor mannen! Maar de barbecue zelf is slechts stap één: zonder het juiste gereedschap sta je er nog steeds bij […]

 • Reply
  Het barbecue seizoen is weer begonnen! | blogpapa.nl
  1 juli 2021 at 14:37

  […] Old school met houtskool of toch liever op gas of elektriciteit? Feit is dat barbecueën vooral een mannendingetje is. Zal wel te maken hebben met vuur, vlees en bier. Volgens Kieskeurig barbecueën mannen vanwege […]

 • Reply
  BBQ tips voor de Beginnende Barbeknoeier - blogpapa.nl
  4 februari 2022 at 10:45

  […] dit blog een beetje volgt weet dat ik een fervent barbecueër ben. Of BBQ-er, wat jij wil. Ik gebruik daarvoor een flinke Primo kamado, waar ik eigenlijk alles […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.