Papa-tips Persoonlijk

Stoppen met roken is het makkelijkste dat er is!

stoppen met roken
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ja, ik weet dat dat niet waar is. Het is het begin van een citaat van Mark Twain: “Stoppen met roken is het makkelijkste dat er is. En ik kan het weten; ik heb het al duizend keer gedaan!” En daarmee sloeg de 19e-eeuwse schrijver de spijker op zijn kop: stoppen stelt niet zoveel voor. Maar volhouden… Mijn ervaringen wil ik graag met je delen, omdat ik denk dat ik er definitief vanaf ben en dat gun ik iedereen.

Papa, waarom rookte jij vroeger eigenlijk?

Deze vraag kreeg ik een tijdje geleden van mijn kids. Een hele terechte vraag natuurlijk, die iedere roker zich af en toe wel eens heeft gesteld. Ik vertelde ze dat ik het destijds wel stoer vond en dat het er ook wel een beetje bij hoorde. Ik was immers rock ’n roll en dan rookte je nou eenmaal. De hele band rookte en ‘alle’ grote artiesten rookten ook. Zelfs mijn ouders rookten! Maar toen ik er later over na ging denken begon ik te twijfelen of dat nou de reden was. Ik was immers ook wel zo vrijgevochten dat ik me juist niet conformeerde aan de massa, dat ik graag ‘anders’ was in bepaalde opzichten. Dus waarom zou ik dan qua roken wél mee willen doen met de rest? Geen idee dus.

Waarom blééf ik dan roken?

Nog frappanter dan dat ik het antwoord op de vorige vraag niet wist, is dit: ik had ook geen goede verklaring voor het feit dat ik blééf roken. Veel mensen kunnen zichzelf voor de gek houden met: “Roken maakt me rustig”, of “Roken is gezellig”, maar ik weet heel goed dat dat flauwekul is. En “stoer” is het tegenwoordig al helemaal niet meer, zeker wanneer je kinderen hebt die eerlijk genoeg zijn om te zeggen dat je stinkt. En die op een bepaald moment met opmerkingen zullen komen als: “Waarom maak je jezelf dood? Hou je niet genoeg van ons?”. Hoppa! Geef daar maar eens een degelijk antwoord op.

Fabel: Roken is gezellig

Vroeger misschien, maar tegenwoordig? De volgende keer dat je in de kou tijdens een plensbui onder een te klein afdakje staat te bibberen met zeven andere stakkers, moet je jezelf deze vraag misschien nog maar eens stellen. Of vouw even je handen tegen het raam en tuur naar binnen, waar de rest van je gezelschap lekker zit te keuvelen. Misschien zwaait er even iemand naar je, maar dat is dan toch de enige gezelligheid die je zult voelen terwijl je daar staat. Als het een beetje lekker weer is dan is het daarbuiten opeens een stukje gezelliger, dat geef ik toe. Maar rokers zoeken voornamelijk toenadering tot elkaar, omdat ze anders simpelweg in hun dooie eentje daar staan. Binnen is het op alle mogelijke manieren gezelliger, geloof me!

Nog grotere fabel: Roken maakt je rustig

Helaas; als dit je excuus is dan stop maar meteen. Want de onrust die jij daar zo doeltreffend staat te verdoven met een sigaretje wordt grotendeels veroorzaakt door…. datzelfde sigaretje! Onrust is een ontwenningsverschijnsel van tabak, dat al optreedt na een korte rookvrije periode. Hoe meer je rookt, hoe sneller je onrustig wordt, hoe meer je gaat roken: het is een vicieuze cirkel. Als je stopt met roken word je dus een tijd lang verschrikkelijk onrustig. Maar als je daar doorheen komt zul je veel minder onrust ervaren dan in de tijd dat je nog rookte.

Hulpmiddelen bij de vleet

De eerste tien keer dat ik stopte, was om de verkeerde redenen. Omdat een vriendinnetje het wilde, omdat het te duur werd, omdat het niet meer mocht in de kroeg: allemaal redenen die buiten mezelf lagen. Ik heb hypnose geprobeerd tot mijn ogen begonnen te draaien. Ook acupunctuur werkte voor mij niet, ik werd er alleen misselijk van (en geprikkeld). Ik heb tientallen strips nicotinekauwgom weggevroten maar uiteindelijk pakte ik daarna toch steeds weer terug op mijn oude vertrouwde peukie. Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat het allemaal niet werkt! Het werkte alleen niet voor mij.

Uiteindelijk toch gelukt

Mij is het gelukt om te stoppen, op het moment dat ik besefte: ik wil het gewoon niet meer. Niet omdat iemand dat tegen me zei, niet omdat het te duur werd, niet omdat ik buiten in de kou moest staan paffen. Ik was er zélf klaar mee. Ik wilde niet dat mijn kinderen zouden opgroeien met rokers om zich heen, of dat ze van mij zouden leren dat roken wel oké is. En bovenal: ik wilde ervan af zijn. Die innerlijke overtuiging had ik echt nodig om te kunnen stoppen. Toch was ik aanvankelijk nog bang dat het niet genoeg zou zijn, dat ik iets van extra hulp nodig zou hebben.

Elektronisch roken? Da’s toch niks!

Om de ontwenningsverschijnselen van de nicotine tegen te gaan kocht ik een e-sigaret. En dat bleek onverwacht goed te werken! Niet alleen stopte het mijn behoefte aan tabak, maar het gaf me ook iets te doen: ik was nog steeds een-soort-van aan het roken. Ik had iets in mijn handen en in mijn mond, en het rookte ook nog eens prima! Niet hetzelfde als een sigaret natuurlijk, maar wel gewoon prima. Op webshops zoals Eliquidmania vind je e-sigaretten in alle soorten en maten. Er is best verschil, maar met een uurtje googlen wist ik wat ik wilde. Ook qua smaakjes kun je alle kanten op. Ik merkte al snel dat ik de pure tabakssmaak best smerig vond (goed begin om te stoppen!) en dus ging ik voor een menthol-smaakje met evenveel nicotine als de sigaretten die ik rookte.

Het idee was om per maand af te bouwen naar steeds minder nicotine, en dan uiteindelijk via vloeistof zonder nicotine de stap naar het Echte Stoppen te zetten. Maar na een maandje of twee heb ik mijn e-sigaret weggedaan omdat ik klaar was met heel het gedoe, het nadenken en plannen hoe ik het zou gaan doen. Het was eindelijk genoeg voor mij. Ik was gestopt.

Ik wens iedereen die het wil een rookvrij leven toe en ik hoop dat dit artikel je daar een beetje bij kan helpen. Als je nog vragen hebt over hoe ik gestopt ben of over e-sigaretten: stel ze gerust! Ik ben geen expert maar ik deel graag met je hoe ik het ervaren heb. Aan alle wannabe-quitters: heel veel succes!

 

(afbeelding ‘stoppen met roken‘ via Shutterstock)

 


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

 • Reply
  Gezond blijven tijdens de zwangerschap | Tips | – Meer Met Mama
  2 februari 2019 at 17:29

  […] Stop met roken en drinken. We weten allemaal dat het niet heel gezond is, maar toch doen we het. Voordat je zwanger wilt worden is het goed om hiermee te stoppen. Alcohol en Sigaretten kunnen er namelijk voor zorgen dat je verminderd vruchtbaar bent. Ook tast het het sperma van de man aan. […]

 • Reply
  Anne
  2 augustus 2019 at 14:02

  Wat had ik moeite met stoppen met roken. Ik heb ook een elektrische sigaret en dat werkt prima. Daarnaast heb ik ook een vervanging gevonden als ik gestresst bent. Dit moet iedereen ook doen!
  Anne

  • Reply
   Arno
   2 augustus 2019 at 15:26

   Hoi Anne!
   Fijn dat je er vanaf bent Gebruik je je e-sigaret al lang? En ben je van plan om daar op den duur ook mee te stoppen of vind je het wel prima zo?

 • Reply
  Joost
  21 december 2022 at 16:20

  Stoppen met roken is zeker niet makkelijk. Geen enkele verslaving is zó overwonnen. Je moet er echt alles voor doen wil je je leven veranderen. Ik heb veel vrienden die vroeger rookten, wat zij me hebben verteld is dat het zeker wel mogelijk is om te stoppen. Vooral met het gebruik van e-liquids is het nog makkelijker, aangezien het een vervanger is zonder nicotine. Een leuke extra tip om mee te geven!

  Groetjes,
  Joost

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.