Huis & Tuin Papa-tips

Tussenstation-garage: wat doe je er aan?

Garage
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Voor sommige mensen is hun garage een soort van tussenstation. Een plek waar je al die spullen neerzet waar je eigenlijk afscheid van zou moeten nemen, maar je bent er nog niet aan toe. Die dingen die je al drie keer op Marktplaats hebt gezet, maar waar nog nooit iemand op heeft gereageerd. Spullen moeten een bepaalde tijd in zo’n tussenstation-garage staan, totdat de eigenaar er eindelijk vrede mee heeft dat het naar de milieustraat gaat. Zo is het bij ons in ieder geval. En die “bepaalde tijd”? Dat kan soms jaren duren… 

Tussenstation-garage

Niet dat een tussenstation-garage niet nuttig is, hoor. Een mens moet tenslotte ergens zijn rommel kunnen stallen voordat hij er afstand van kan doen! Maar bij ons loopt het inmiddels de spuigaten uit. En dat bedoel ik alleen maar figuurlijk, omdat onze garage nou eenmaal geen spuigaten hééft. Anders zou het er, ook letterlijk, aan alle kanten uitlopen. Wonder boven wonder weet ik nog redelijk goed waar alles staat, ligt, hangt of steunt op iets anders. Dat neemt echter niet weg, dat er iets mee moet gebeuren. De vraag is alleen nog maar: hoe?

Grote opruiming

Noem het ‘grote opruiming’,  ‘schoonmaak-actie’, ‘voorjaarsschoonmaak’ of hoe je het ook wil noemen, de uitkomst is hetzelfde: onze garage is er immuun voor. Natuurlijk is het gewoon een kwestie van leegtrekken en alles naar de stort brengen. In theorie. In planning. Maar steeds als ik daar vol goede moed aan begin, wordt ik binnen een paar minuten al overvallen door de twee grootste vijanden van een opgeruimde garage: “Weet je nog?” en “Maar wat als?”. Nostalgie en de angst om iets weg te gooien dat je volgend jaar misschien tóch nog nodig hebt. Nu ik eraan denk begint het alweer. Uiteindelijk krijg ik dan wel een klein aanhangertje gevuld met rommel die écht al te lang ongebruikt in de garage stond, maar netjes opgeruimd wordt het niet. Nooit.

Nu of misschien wel nooit

Over een tijdje gaan we onze voortuin en oprit helemaal op de schop gooien. Samen met onze buren hebben we een prachtig tuinplan laten maken. Als er dus ooit een kans is geweest om schoon schip te maken, dan is het nu. En dus zit ik al een tijdje te piekeren over onze tussenstation-garage. Wat gaan we daar mee doen? De auto erin zetten gaat toch niet gebeuren. Daar zijn we allebei de mensen niet naar, en daar hebben we allebei de auto ook niet naar (sorry, trouwe vierwielers). Maar we zouden natuurlijk wél die vuilnisbelt kunnen omtoveren tot een leefbare ruimte. Wie weet wat we er allemaal mee kunnen doen?

The sky is the limit!

Jaja; the sky may be the limit, but the budget has a ceiling….

Eerlijk is eerlijk; je hele voortuin laten verbouwen is een prijzige aangelegenheid. Daar was ik vooraf al een beetje bang voor, maar ik had er toch niet helemaal op gerekend. Dat zette mij wel meteen met beide beentjes op de grond: onze garage wordt dus niet compleet verbouwd. Maar er zijn ook andere manieren om, zelfs met een beperkt budget, leuke dingen te doen met je tussenstation-garage! Als ik maar eens wist wat ik met die ruimte wil gaan doen. Je moet er natuurlijk wél een plan voor hebben, anders staat hij binnen de kortste keren weer tot de nok toe vol met… Geen idee eigenlijk, maar dat schijnt vanzelf te ontstaan. ’s Nachts of zo, als je er even niet bij bent: Bam! En hij staat weer vol.

Brrrr…..

Ongeacht wat de nieuwe bestemming van onze tussenstation-garage ook mag worden, één ding is zeker: als ik Lin er ooit naar binnen wil krijgen dan moet eerst die kou er uit. Uit de garage bedoel ik dan. En daar heb ik al een strijdplan voor opgesteld! Sowieso moet het vocht uit de muren. Op het moment staan er zoveel spullen dat je niet eens tegen de muur aan kunt leunen, maar anders kreeg je spontaan een longontsteking. Dan laat onze garagedeur zóveel kou door dat een ijskonijn er de rillingen van zou krijgen. En tot slot waait het op de zolder ook nog eens gewoon onder de dakpannen door, niet gehinderd door enige vorm van isolatie! Brrrrr, dus.

Natte muren

Vocht brengt allerlei ongemakken met zich mee: schimmel, ongedierte maar dus zeker ook kou. Maar hoe fix ik die natte muren dan? Die hele vochtbestrijding blijkt dus best wel een dingetje te zijn! Je moet eerst uitzoeken of je last hebt van “optrekkend” vocht of van “doorslaand” vocht. Er schijnen zelfs vochtproblemen uit de kruipruimte te kunnen komen. Nou hebben wij die niet in de garage, maar toch: enige professionele hulp is wel verstandig bij het stellen van je diagnose. Als je namelijk de verkeerde maatregelen treft, schiet je er niks mee op. Dan tocht het in je tussenstation-garage én in je portemonnee.

Ook de uitvoering van de meeste vochtbestrijdingsmaatregelen (dat zijn gewoon 28 letters…) is een werkje dat best wel nauw kijkt. Als je het niet goed aanpakt, kunt je er geld tegenaan blijven smijten. Nu hoor ik rijke mensen wel eens klagen dat geld enorm isoleert, maar ik geef het toch liever ergens anders aan uit.

Garagedeur

Zoals gezegd; de kou trekt gewoon dwars door onze garagedeur naar binnen. Nu zou ik best een nieuw, super-de-luxe, geïsoleerd exemplaar willen plaatsen maar ja, dat gaat dan weer nét boven het budget. Toch kun je best wat dingen doen om je bestaande garagedeur te isoleren. Als je hem niet gebruikt (wij hebben een aparte deur naast de garagedeur) kun je hem vrij eenvoudig isoleren door er een wandje tegenaan te maken en de tussenruimte te vullen met isolatiemateriaal. Van buiten is het gewoon een garagedeur en van binnen zie je er niks meer van!

Als je je garagedeur nog wel wil blijven open- en dichtdoen dan moet je goed bekijken waar je wel en geen isolatie kunt aanbrengen. Tip: bekijk dat met de deur dicht én geopend! Je kunt in ieder geval de grote oppervlakken simpelweg beplakken met bijvoorbeeld templex platen. De kieren die ontstaan bij scharnierende panelen kun je eventueel dichtplakken met brede tape.

Het dak eraf!

Ja, dat gaan we dus niet doen. Het dak blijft mooi liggen waar het ligt, maar we gaan het wel beter isoleren. Isolatieplaten tussen de balken plakken, en met pur alle openingen en kieren onder de pannen afdichten. Maar voordat het zover is, moet er nog één hobbeltje genomen worden: onze tussenstation-garage moet leeg. Helemaal. Leeg. Enerzijds omdat we anders nergens bij kunnen, maar bovenal omdat het geen tussenstation meer moet zijn. Dat wordt een zware dobber, maar dit keer heb ik een goede motivatie: als we de hele voorkant van het huis gaan upgraden, dan hoort dit er gewoon bij!

Dus: eerst nog even door een emotioneel dalletje, dan stevig klussen en dan kan het dak er pas écht af! Figuurlijk hè, dat hadden we al vastgesteld.


(Afbeelding rommelgarage via Shutterstock)






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

3 Comments

  • Reply
    Jeroen
    21 januari 2020 at 12:19

    Leuke blog post!
    Wij hadden ook vocht in de muren in de garage maar hebben het netjes weggekregen 🙂

  • Reply
    Jeroen
    21 januari 2020 at 12:29

    We kregen trouwens iemand te vinden via https://www.vochtbestrijding.info/ waar we de oplossing hebben gevonden. Mocht dit nuttig zijn. Veel succes met je blog verder. Jeroen

  • Reply
    Mijn garage en ik: een oneindig gevecht | blogpapa.nl
    19 februari 2020 at 06:32

    […] we het niet voor elkaar om die gewoon netjes te laten. Het staat zo snel vol en dient als een soort tussenstation. Ik ben nu eenmaal iemand die niet goed dingen weg kan gooien en ja, dan heb je nogal eens wat. […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.