Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben Nintendo mijn excuses verschuldigd. Een paar maanden geleden waren we bij hen te gast voor de eerste presentatie van Nintendo Labo. Het was een fantastische dag en de mogelijkheden die Nintendo Labo bood waren echt overweldigend. We hadden die dag ook samen een klein Labo-bouwpakketje zelf mogen bouwen met de jongens en dat vonden ze te gek. Toch bleef in mijn achterhoofd een beetje spelen dat ik het allemaal best prijzig vond, voor een kartonnen bouwpakket. Toen afgelopen week het Nintendo Labo voertuigenpakket bij ons op de mat viel, konden we er écht op ons gemak mee aan de slag en ervaren wat Nintendo Labo nou eigenlijk toevoegt aan het spelen met de Nintendo Switch. En al gauw steeg het schaamrood mij naar de kaken…
Toy-Con 03: Nintendo Labo Voertuigenpakket
Het Nintendo Labo Voertuigenpakket is alweer het derde pakket uit de Labo-reeks. Eerder verschenen al het Toy-Con 01: Mixpakket en het Toy-Con 02: Robotpakket; lees hier de review die daarover verscheen op Go or No Go. En nu is er dus het Nintendo Labo Voertuigenpakket, dat bestaat uit een auto, een vliegtuig en een duikboot.
Het is niet zomaar een game
Nou ja, het is wel een game… het is zelfs een aantal games, maar het is nog veel meer. En op die presentatie van een paar maanden geleden kregen we zoveel informatie aangereikt dat ik niet zo goed besefte wat Nintendo Labo allemaal te bieden had. Nu, lekker thuis met de mannen, hadden we alle tijd om dat eens rustig te gaan ontdekken. Ik ben dol op knutselen en op techniek dus ik had er minstens net zoveel zin in als Daan en Jesse. Het was woensdagmiddag, geen speelafspraakjes, geen werkafspraakjes: bouwen geblazen!
Unboxing
Over het algemeen is de doos van een bouwpakket niet al te degelijk; hij wordt meestal maar één keer geopend en daarna weggegooid. Je kunt het er immers toch niet meer in terug stoppen… Desondanks zit het Nintendo Labo Voertuigenpakket in een flinke, solide doos met een goed handvat. Ik weet nu ook waarom; dit is dus een doos die je niet meteen weg mikt! In de doos zitten 25 grote kartonnen vellen met allerlei uitdrukvormen, begrijpelijk gecodeerd met kleuren en symbolen. Daarnaast zit er een zakje in met reflecterende stickertjes, elastiekjes, ringetjes, foam en een blauw koord. Spannend! Tot slot natuurlijk de software; de welbekende gamecase met alleen een kleine gamecard erin. Terecht, zal zometeen blijken, want de software is zó duidelijk dat een boekje echt niet meer nodig is.
Gentlemen, start your engines!
Het Nintendo Labo Voertuigenpakket is geschikt voor kids vanaf 6 jaar. Uiteraard moet je dan als volwassenen wel een stuk meer helpen. Daan en Jesse zijn achtenhalf hebben letterlijk álles helemaal zelf kunnen bouwen! Ik mocht alleen af en toe voorlezen en bouwplaten aangeven 🙂 Behalve de tekst zijn ook de geanimeerde beelden erg vet gemaakt. Ieder lipje en flapje dat je moet vouwen of buigen wordt duidelijk aangegeven. Elke vouwbeweging is precies te zien op het scherm en je kunt niet alleen gemakkelijk teru- of vooruitspoelen, maar je kunt zelfs de hele animatie inzoomen en draaien in alle richtingen. Ik ben eigenlijk meteen best wel impressed. En we zijn pas net begonnen!
Bouwplaten
Zoals gezegd: de bouwplaten zijn duidelijk gecodeerd. Op het scherm van de Switch wordt aangegeven welk vel je nodig hebt en welke vormen je eruit moet drukken voor je volgende bouwstap. Ik heb natuurlijk wel vaker spellen uitgepakt waarbij allerlei fiches en kaartjes uit een kartonnen vel moeten worden gedrukt. Irritatiepuntje: die vellen zijn niet altijd even goed ‘gestanst’, waardoor het bij het uitdrukken nog wel eens gebeurt dat er net een puntje teveel of te weinig loskomt of dat er kleine scheurtjes ontstaan. Daar is bij het Nintendo Labo Voertuigenpakket dus duidelijk géén sprake van.
Papa-tip 1: ik remde Daan en Jesse af en toe een beetje af in hun enthousiasme, zodat ze de vormen rustig bleven uitdrukken en zorgvuldig bleven vouwen. En dat werkte perfect!
Papa-tip 2: ik zorgde ervoor dat alleen de benodigde vormen werden uitgedrukt en dat het vel daarna echt terug in de doos ging. Lege vellen en afvalstukjes gingen in een andere hoek van het strijdperk. Zo hielden we alles goed uit elkaar en werd er niet per ongeluk een vel weggegooid waar nog stukken in zaten.
Stap voor stap
De tekst en uitleg is dus echt superduidelijk en opgebouwd in stappen. Ideaal voor een tweeling: ze konden om de beurt een stap bouwen. De ander mocht dan de uitleg voorlezen en waar gewenst vooruit- en terugspoelen, inzoomen en draaien. Dat kan met een Joy-Con, dus het scherm kan gewoon op zijn pootje blijven staan. Iedere stap wordt afgesloten met een stukje controle of alles klopt en er wordt zelfs aangegeven wanneer het tijd is om even pauze te nemen! Echt heel goed gedaan.
Papa-tip 3: ik vond het pootje van de Switch een klein beetje te wiebelig, dus ik zorgde dat het scherm stevig ergens tegenaan stond, op een antislipmatje. Zeker omdat je met die grote kartonnen vellen gemakkelijk per ongeluk ergens tegenaan stoot.
Size matters
Karton ja? Dat gaat toch kapot?
Papa-tip 4: Als je kinderen het bouwen nog leuker vinden dan het gamen, koop dan na een paar maanden de vervangingsset en bouw de hele set gewoon nog een keer!
“Eindelijk” gamen!
Na twee middagen harde arbeid waren de auto, het gaspedaal en de sleutel klaar. Om deze testen konden we rondjes rijden op een eenvoudig parcours. Niks speciaals eigenlijk, maar onze jongens hebben toch een kwartier ‘getest’. We bouwden verder en anderhalve lange, leuke bouwmiddag verder was de onderzeeër klaar. Nu waren de mannen niet meer te houden; ze wilden de echte game zien! Het vliegtuig moesten we nog steeds bouwen maar ik besloot dat het toch verstandiger was om alvast samen maar eens naar de game te gaan kijken 🙂 En wat een vette game bleek dát te zijn!
Het spel
Je komt terecht in een wereld die is opgebouwd uit allerlei zones, zoals een stad, een meer, een toendra, een berg en nog veel meer. In iedere zone kun je een aantal missies uitvoeren, en sommige missies leiden je van de ene zone naar de andere. Je kunt niet neerstorten, niemand op gruwelijke wijze ‘killen’, je gaat zelf niet dood; het meest gruwelijke dat je in dit spel kan overkomen is dat je zonder benzine komt te staan. Bummer! Oké, je kunt wat dingen slopen en opblazen, maar dat is allemaal zonder bloed, rondvliegende ledematen of andere mens-onvriendelijke elementen.
De graphics zijn, zoals we gewend zijn van Nintendo, tot in de kleinste details afgewerkt. Het is allemaal ook heel vriendelijk en positief vormgegeven, daar houden we van! Als je (al dan niet per ongeluk) je passagier uit je auto kickt, verdwijnt hij gewoon met de woorden: “Hier scheiden onze wegen!” Even later kun je hem ook weer gewoon oppikken. Donder je van een berg af? Geen probleem, jouw stuur-skills zijn zó goed dat je ongeschonden beneden aankomt en gewoon weer verder rijdt. Geen blauwe plek te zien.
Papa-tip 5: Ondanks dat de kartonnen constructies erg stevig zijn, is het aan te raden om niet met je schoenen op het gaspedaal te gaan staan. Laat ze lekker op hun sokken gas geven, dan gaat je gaspedaal een stuk langer mee!
Multiplayer modus
Het is ook mogelijk om met twee spelers tegelijk te spelen. De ene speler bestuurt bijvoorbeeld het voertuig, en de andere het gereedschap. Dan is het teamplay, geen battle tegen elkaar. Wil je echt de strijd aan met elkaar? Dat kan óók, maar dan heb je in sommige gevallen meerdere pakketten nodig, en uiteraard heb je bij alle multiplay vormen ook nog extra Joy-Cons nodig. De mogelijkheden voor multiplay zijn uitgebreider dan je op het eerste gezicht denkt, kijk vooral eens naar de video een stukje verderop!
Papa-tip 6: De vervangingssets op de Nintendo site zijn helemaal niet zo duur; hiermee kun je voor multiplayer vormen gewoon extra Toy-Cons maken zonder meteen het hele pakket aan te moeten schaffen!
Huup-huup-huup; Barba-truc
Toen ze aan het einde van het meer kwamen pakten ze de sleutel weer uit het contact, namen het autostuur er weer bij en huup-huup-huup; Barba-truc! We zaten weer in onze vette buggy 🙂 Onze mannen hebben anderhalf uur zitten spelen (toen was hun tijd om) en vonden het geweldig! Er is ontzettend veel te zien en te beleven en de missies zijn prima te doen voor avonturiers vanaf een jaar of zeven, misschien wel zes (met hulp).
Even voor de duidelijkheid: we hebben dus nog minstens een bouwmiddag voor de boeg! Het vliegtuig wordt aanstaande woensdagmiddag gebouwd en dan kunnen we van onze buggy veranderen in een vliegtuig, snel naar de andere kant van de zone vliegen en weer verder varen als onderzeeër. #zinin
Als klap op de vuurpijl kun je met het Nintendo Labo Voertuigenpakket nu zelfs Mario Kart 8 Deluxe spelen! Je kunt ook het motorstuur uit het Mixpakket gebruiken; het enige dat je nodig hebt is de laatste gratis software-update (en een breedband-internetverbinding om deze te downloaden).
Bouwen, Spelen, Ontdekken
Dat is de slogan van Nintendo Labo. Bouwen en Spelen hebben we nu besproken, maar ook het stukje Ontdekken is erg vet. Zelfs voor een redelijk technische papa 🙂 Waarschijnlijk al tijdens het bouwen, maar zéker nadat je kids even hebben gegamed zul je de vraag krijgen: “Hoe kan dat nou?” Hoe kun je nou een paar stukken karton in elkaar vouwen en er vervolgens de vliegtuig, een onderzeeër en een auto mee besturen? De software kun je ze uiteraard niet helemaal uitleggen, maar je kunt bij ieder ontwerp wel ‘onder de motorkap kijken’. Zo kun je bijvoorbeeld uitleggen hoe de Joy-Con reageert op de reflecterende delen, hoe het draaien aan het ene ding leidt tot het bewegen van het volgende ding, hoe de besturing van het kartonnen bouwwerk is verbonden aan de besturing van de Joy-Con.
Conclusie
Een laatste puntje: ik heb diehard gamers horen opmerken dat de games van Nintendo Labo wat beperkter zouden zijn dan sommige andere Nintendo spellen. Dat gold misschien een heel klein beetje voor de games bij de eerste Toy-Con pakketten, maar bij het Nintendo Labo Voertuigenpakket vind ik de game echt volwaardig. Misschien stel ik minder hoge eisen dan een ‘echte’ gamer maar ik kan hier, zeker samen met de kids, fantastisch leuk mee gamen! Een halve boks* aftrek om de volwassen gamers tegemoet te komen.
Tot slot geef ik nog een halve boks* aftrek omdat het materiaal natuurlijk sneller slijt dan kunststof accessoires. Hierdoor moet je na een tijdje gaan repareren en/of vervangen, anders kun je de game niet meer op dezelfde manier spelen.
FACT SHEET:
- Leeftijd: vanaf 6 jaar
- Aantal spelers: 1 of 2. In één minigame kun je met 4 spelers tegelijk spelen maar dat is echt alleen leuk voor de allerkleinsten. En wanneer heb je nou 4 zesjarigen bij elkaar?! Ik zou dan trouwens maken dat ik weg kwam 🙂
- Speelduur: úúúúren. En dan heb ik het alleen nog maar over het bouwen!
- Inhoud:
- Gamecard met game en bouwinstructie
- Kartonnen bouwplaten
- Zakje met elastiekjes, stickertjes en ringetjes
- Handleiding: De bouwinstructie is natuurlijk volledig in het Nederlands en buitengewoon duidelijk en makkelijk te volgen.
- Prijs: het Nintendo Labo Voertuigenpakket kost € 69,99 en is te koop via Bol.com
Het Nintendo Labo Robotpakket en het Nintendo Labo Mixpakket zijn in prijs verlaagd bij Bol.com en kosten nu beide € 59,00
totaalscore van Nintendo Labo Voertuigenpakket:



∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
No Comments