Eten & Drinken Papa-tips

Romige Boontjes vs Witte Pasta: heerlijk, simpel & Low Carb!

Witte pasta & romige boontjes
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Ik ben bij ons thuis de kok. Niet dat ik per se iedere dag kook, maar meestal wel. Nu is koken de afgelopen maanden nogal omslachtig in Huize Blogpapa, omdat ik een Low Carb dieet volg en de rest van de familie niet. Daarom kook ik vaak eerst voor Lin en de kids, en gebruik dan een deel van die maaltijd om mijn eigen kostje mee in elkaar te draaien. Zo zijn onze jongens dol op op papa’s “Witte Pasta”, die papa op het moment zelf dus niet eet. Daarom maak ik er voor mij: “Romige Boontjes” van. Waar ikzelf dan weer dol op ben! En dat alles binnen 15 minuten. Komt ie aan!

Romige Boontjes vs Witte Pasta voor 2 volwassenen + 2 kids

Allereerst de ingrediënten:

  • ca. 180 gram sperziebonen voor 1 volwassen Low Carb-er
  • ca. 250 gram verse spaghetti (favoriet van onze jongens) voor 1 volwassene en 2 kids
  • 250 ml kookroom
  • ca. 75 gram crème fraîche
  • Een flinke eetlepel peterselie
  • 300 gram gerookte spekreepjes
  • 200 gram gerookte schouderham
  • 2 middelgrote uien
  • 2-3 teentjes knoflook
  • ca. 100 gram geraspte kaas naar keuze
  • een flinke lepel sambal (alleen voor de liefhebbers!)

En dan het gereedschap:

  • hapjespan
  • houten lepel
  • knoflookpers
  • snijplankje, aardappelschilmesje (voor ui en knoflook) en een flink koksmes (voor ham)
  • hoge pan en vergiet voor de pasta
  • magnetronbakje voor de bonen
  • 2 kookpitten en een magnetron

Stap 1

Zet eerst de hoge pan met ruim water op; tegen de tijd dat het water kookt heb je de rest van stap 1 al klaar. Zet vervolgens de hapjespan, zonder boter of olie, op een middelhoog vuurtje en gooi de spekreepjes erin. Af en toe een keer doorroeren zodat ze aan alle kanten lekker bakken.

Snij ondertussen de uien in stukjes en pel de knoflookteentjes. Wanneer de spekjes licht bruin beginnen te kleuren, pers je de knoflookteentjes in de pan erbij. Even roeren zodat de knoflook in het spekvet kan bakken. Na een minuutje bakken kunnen ook de uitjes en de peterselie erbij. Zet het vuur wat lager zodat de knoflook en de uien niet verbranden en roer even een paar keer om tot de uien glazig zijn geworden. Doe de bonen in een magnetron schaaltje en zorg dat ze helemaal onder het vocht staan. Ik doe er vaak nog wat water bij. Delen die boven het water uitsteken kunnen uitdrogen en taai worden: jak. Zet de bonen alvast in de magnetron.

Stap 2

Als het goed is kookt het water nu ongeveer. Verse pasta heeft maar een minuutje of vier nodig, dus vanaf nu is het even doorwerken! Als je gedroogde pasta neemt heb je wat langer de tijd :-). Strooi eerst één flinke theelepel zout in het water. Enerzijds voor de smaak, maar vooral tegen de plakkerigheid van de pasta. Doe dan de pasta in de pan en roer regelmatig even goed door zodat het hele zootje niet aan elkaar blijft plakken.

Giet de kookroom bij de spekjes in de pan en roer even goed door tot alle ingrediënten in de pan een gladde saus vormen. Zet het vuur dan laag en laat het rustig even pruttelen. Snij de plakken ham “julienne” (in hele dunne reepjes) en doe deze ook bij de saus. Houd je kooktijd in de gaten: ongeveer drie minuten voordat je pasta klaar is, moet je de bonen aanzetten. Afhankelijk van je magnetron natuurlijk; bij mij is 2,5 minuut volle bak vermogen precies genoeg voor een bakje bonen.

Stap 3

Pasta gaart na het afgieten nog een tijdje na, dus eigenlijk moet je deze al van het vuur halen vóórdat hij door en door gaar is. Je kunt de pasta ook afspoelen met koud water om verder doorgaren te voorkomen. Dit helpt tevens tegen het plakken van de pasta. Hij koelt dan echter wél meteen flink af. Je kunt ook de pasta na het afgieten terugdoen in de pan en wat olijfolie er doorheen roeren tegen de plakkerigheid. Je kunt ook gewoon de saus eroverheen gieten, maar dit werkt alleen als je de borden direct uitserveert. Door de hete saus gaart de pasta namelijk weer door, waardoor hij papperig wordt als hij te lang blijft staan.

Zet het vuur onder de saus uit (of heel laag) en roer de crème fraîche er door om hem mooi stevig en romig te maken. Je kunt eventueel een scheutje melk toevoegen om wat meer saus te maken, maar let op dat hij niet te waterig wordt. Het zijn tenslotte Romige Boontjes.

Als het goed is zijn je bonen nu ook ongeveer klaar; die kun je afgieten. Verdeel de pasta over de borden, schep de saus eroverheen en doe dan de bonen bij de resterende saus in de pan (of serveer ze naast elkaar voor een sjieker plaatje). Even samen laten pruttelen terwijl jij de borden pasta en het schaaltje geraspte kaas uitserveert. Tot slot schep je jouw Romige Boontjes op een bord en neem je de complimenten in ontvangst. Buon appetito!

Boodschappenlijstje

Een Blogpapa is ook maar een man… Daarom doe ik eigenlijk altijd boodschappen met een lijstje. Ik ken mezelf; als ik geen lijstje heb kom ik thuis met van alles wat we niet nodig hebben. En ben ik vergeten wat we écht nodig hadden. Klik hieronder voor een boodschappenlijstje met alle producten die je nodig hebt voor Romige Boontjes & Witte Pasta:

Via deze knop kun je de boodschappen óók toevoegen aan je online boodschappenlijstje. Zo kun je deze (en al je andere) boodschappen laten klaarzetten bij een afhaalpunt of thuis laten bezorgen. Voor ons is dit echt een uitkomst! Je kunt zelf aangeven wanneer je ze bezorgd wil hebben en de boodschappen worden letterlijk tot in de keuken bezorgd! En als je een beetje slim bestelt betaal je geen bezorgkosten 🙂

(uitgelichte afbeelding via Shutterstock)






∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

4 Comments

  • Reply
    Weekmenu nr43 van Bonapetit - bonapetit foodblog
    22 oktober 2018 at 09:23

    […] Vandaag een heerlijke gastblog van BlogPapa, namelijk romige boontjes vs witte pasta. Vegetarische variant: laat de spekjes en ham weg en voeg eventueel champignons […]

  • Reply
    { Recept } | Koolhydraatarme maaltijdsalade met feta - Go or No Go
    26 juni 2019 at 06:32

    […] plukken mij kinderen nog wel eens de groenten uit. Daarom deze maaltijdsalade met feta die naast koolhydraatarm ook heel voedzaam […]

  • Reply
    Koken? Dat kunnen wij mannen ook! | blogpapa.nl
    9 december 2019 at 14:36

    […] willen een keer pasta, een keer een goede salade, barbecue, noodles, rijst en misschien wel burrito’s, taco’s of […]

  • Reply
    Lekker & leuk: chocolade koekjes bakken met je kids! | blogpapa.nl
    26 maart 2021 at 06:31

    […] je nou grotere honger hebben, kijk dan ook eens naar mijn favoriete (en net zo simpele) recept voor Romige Boontjes vs Witte Pasta […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.