Papa-tips

• TAG • | De kinderboeken tag

kinderboeken

Onze jongens zijn inmiddels 8 jaar oud en lezen iedere avond zelf een boekje voor het slapen gaan. Maar voor die tijd hebben we, zoals de meeste ouders natuurlijk, jarenlang voorgelezen aan onze draken. Irma tagde mij in deze ‘favoriete kinderboeken tag’ (bedacht door Merel) waarin ik vertel hoe het voorlezen in Huize Blogpapa verliep en wat onze favorieten zijn.

Hebben jullie een voorleesritueel?

Tegenwoordig hebben Daan en Jesse ieder hun eigen kamer, maar tot anderhalf jaar geleden was dat niet het geval. Als we gingen voorlezen kropen ze om de beurt bij elkaar in bed, zodat ze samen mee konden kijken naar de plaatjes. Dat was overigens wel regelmatig een drama want; “Was het vandaag nou bij Daan of bij Jesse?” Onze mannen konden het over alles oneens zijn, maar hierover waren ze altijd eensgezind: “Bij mij!”… Helaas hebben we hier nooit een goed systeem voor kunnen bedenken, waardoor het af en toe wel eens misging.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind(eren)?

Tegenwoordig zijn dat de Donald Duck en Geronimo Stilton. Beide tot mijn grote vreugde, want ik vind beide ook geweldig. Ik las ze vroeger zelf ook. De Donald Duck dan; Geronimo Stilton was in mijn jeugd nog niet geboren… Ze zijn trouwens sinds kort ook begonnen in mijn oude Suske en Wiske‘s. Die heb ik echt stukgelezen. Sommige letterlijk; die hangen van de plakband aan elkaar.

Welk boek vind je verschrikkelijk?

Eigenlijk heb ik geen boeken die ik echt verschrikkelijk vind. Ik zou ook niet weten wat een boek verschrikkelijk kan maken. Over smaak valt immers niet te twisten!

Welk boek lees jij het liefst voor?

Ik las het liefst voor uit de ‘365 goedenacht verhalen‘ van Rune en Lotte. Voor iedere dag een verhaaltje. Deze gingen altijd over twee kinderen, Lotte en Rune, die van alles beleven met elkaar. Geen doorlopend verhaal, maar korte op zichzelf staande verhaaltjes. We hebben onlangs, met een klein beetje pijn in mijn hart, dit boek op de rommelmarkt verkocht. Maar de koper was er erg blij mee en het is fijn dat hij nu weer meer gebruikt zal worden. Bij ons lag hij inmiddels alweer een jaar ongebruikt in de kast.

Welk boek las je als kind het liefst?

Als klein jongetje las ik erg veel. Ik heb een enorme lijst boeken versleten. Als ik even tijd had, zat ik met mijn neus in een boek. Ik was groot fan van Arendsoog, Pinkeltje, Pietje Puk en ook Wipneus & Pim. Vooral die laatste waren echt geweldige kinderboeken voor kids tot een jaar of tien, elf! Een paar jaar later dook ik in boeken als Daantje de Wereldkampioen, Kruistocht in Spijkerbroek, Koning van Katoren en het fantastische Oom Willibrord.

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?

Ik hoef het eigenlijk niet te stimuleren want ze vinden het heerlijk om te lezen. En daar ben ik wel erg blij mee, want ik vind lezen erg belangrijk. Het is fijne ontspanning en erg leerzaam. En het geeft een enorme boost aan je fantasie en inlevingsvermogen.

Hebben jullie een abonnement op de bieb?

Jazeker, de kinderen wel. Ik zelf niet, simpelweg omdat ik geen tijd meer heb om te lezen. Of eigenlijk tijd wel, maar ik kies tegenwoordig liever voor een serie op Netflix dan een boek. Times they are a changin’ :-). Maar, voor de kinderen hebben we dus wel een abonnement en daar maken we goed gebruik van. Scheelt toch veel als je niet alle boeken hoeft aan te kopen.

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?

Dan kom ik toch echt weer terug op Lotte en Rune met de 365 goedenacht verhaaltjes. We lieten de jongens altijd zelf een verhaal uitkiezen. Soms door gewoon een bladzijde aan te wijzen en andere keren weer door ze zelf te laten zoeken naar een verhaaltje dat ze nog niet kenden.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?

Paul van Loon, van de hedendaagse schrijvers. De boeken van Dolfje Weerwolfje vind ik erg leuk voor kinderen. Vooral knap dat ze spannend zijn, maar niet te. In zijn boeken maken kinderen op een voorzichtige manier kennis met ‘griezelverhalen’. Favorieten uit mijn jeugd zijn Roald Dahl, Thea Beckman en zeker ook Jan Terlouw (die laatste twee zijn voor kids vanaf een jaar of elf).

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?

Tja, als je een theateropleiding hebt gehad dan gaat dat gewoon een soort van automatisch, die stemmetjes. En ik merk dat de kinderen het verhaal dan nog meer beleven, dan wanneer ik met een gewone stem lees. En wat zo leuk is, ze gaan die stemmetjes nu zelf ook doen als ze voorlezen.

Wat is je beste voorleestip?

Lekker blijven voorlezen! Bouw er een rustmoment voor in, zodat je ook echt even de tijd hebt om voor te lezen. Niet snel snel, maar gewoon even de tijd voor nemen. Het voorlezen is na een paar jaar klaar, dus geniet ervan zolang de kinderen het leuk vinden.


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Een avondje sport kijken zonder gedoe! - blogpapa.nl
    11 januari 2023 at 16:26

    […] je vrienden opgetrommeld, de vrouw er op uit gestuurd en de TV aan? Lees de kinderen nog een extra verhaaltje voor en stop ze lekker in, zodat ze niet nog eens wakker worden op deze avond. Even geen papa, maar […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.