Review Uitjes & Dagtrips

• Review • | Europa-Park: het leukste uitje over de grens!

Europa-Park
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Bepakt en bezakt met kinders en koffers togen wij vol goede moed voor drie dagen naar het Duitsche Land. Daar, aan de rand van het Zwarte Woud, ligt een klein stukje paradijs op aarde. Tenminste; als jouw idee van ‘paradijs’ iets is met razende achtbanen, spetterende waterattracties, sprookjesachtige dark rides en wervelende shows in een mooie, kindvriendelijke en schone omgeving met geweldig personeel. Ik heb het over het grootste attractiepark van Duitsland: Europa-Park, dit jaar verkozen tot zowel ‘Leukste uitje over de grens’ als ‘Beste pretpark ter wereld’. Dat zijn flinke woorden!  

Europa-Park: “Leukste uitje over de grens 2018”

Het Amerikaanse Amusement Today vraagt pretpark-fanaten over heel de wereld jaarlijks wie zich de ‘Best of the Best’ onder de amusementsparken mag noemen. Voor maar liefst het vierde jaar op een rij ging deze prestigieuze Golden Ticket Award naar Europa-Park in het Duitse plaatsje Rust. Dat geeft natuurlijk al aan dat Europa-Park niet zomaar een pretpark is. Maar wij kwamen voor een andere, gloednieuwe onderscheiding. En omdat Blogpapa’s eveneens bloggende lief voor dit evenement werd uitgenodigd, mocht ik met haar mee. #iemandmoettochopdekinderenletten

De ANWB heeft ieder jaar een verkiezing onder haar leden, waarin de leukste uitjes worden gekozen in allerlei categorieën. Dit jaar werd voor het eerst ook gekozen voor het ‘Leukste uitje over de grens’. De derde positie in deze categorie werd ingenomen door Phantasialand, Disneyland Parijs werd tweede en Europa-Park is dus de winnaar geworden. En dat terwijl ik er heel eerlijk gezegd nog nooit van had gehoord! Zelfs niet terwijl ik hoorde dat er wel eens ooit reclame over op de radio komt. Nu moet ik zeggen dat ik behoorlijk vaak aan het radio luisteren ben, maar toch heb ik deze reclame echt even gemist. Nu zegt dat ongetwijfeld meer over mij dan over het park, maar aangezien ik nu ook weer niet helemaal onder een steen leef, durf ik best te zeggen dat Europa-Park niet bepaald het bekendste pretpark onder de Nederlanders is. Waarom wonnen zij dan toch deze puur Nederlandse verkiezing? Dat wilden wij dus wel eens weten!

Wat maakt Europa-Park zo bijzonder?

Allereerst; het enorme aantal attracties! Er zijn ruim 100 attracties, waaronder niet minder dan 13 achtbanen. Sommige daarvan zijn alleen voor de echte adrenaline junkies maar er zijn ook achtbanen voor de wat teerdere zieltjes en zelfs voor kids vanaf vier jaar en een meter hoog! Dat is meteen een tweede ding wat het park bijzonder maakt: het is letterlijk voor iedereen. Sommige parken leggen zich wat meer toe op jonge kinderen, sommige wat meer op oudere jeugd of op volwassenen. Er zijn parken die één centraal thema hebben zoals sprookjes, het Wilde Westen of sport. Europa-Park heeft het simpelweg allemaal.

Groot, groter, grootst

Europa-Park: Blue Fire

Met zijn parkoppervlakte van circa 97 hectare en ruim 100 attracties is Europa-Park het grootste pretpark van Duitsland. Het is een stuk groter dan de Efteling (72 hectare en 60 attracties) of Disneyland Parijs (57 hectare en 54 attracties). Ondanks die grote oppervlakte staan de attracties op, onder en in elkaar vervlochten. Zo kun je wandelen door de sprookjesachtig mooie Diamantmijn, waar opeens een ‘Tiroler Boomstam‘ zachtjes langs komt dobberen die even later buiten met een enorme plons zijn reis te beëindigt. En een paar seconden later dendert de ‘Alpenexpress‘ achtbaan óók nog dwars door dezelfde mijn.

High five

Terwijl we stonden te wachten bij de Silverstone Race Track zag ik iemand tussen de mensen door rommel oprapen met zo’n afvalgrijper. Een tuinman kwam langslopen, met zijn armen vol gereedschap. De twee gaven elkaar in het passeren een high five en liepen allebei vrolijk lachend weer door. Die hadden er gewoon zin in! En dat was het derde wat mij echt opviel aan het park: het wordt perfect onderhouden. En niet zomaar een beetje schoffelen en vegen! Ieder paadje in het park is brandschoon, elk perkje keurig aangeharkt. Je ziet geen volle vuilnisbak, geen blikje of zakje tussen de struiken en op verschillende plaatsen staan zelfs drinkbakjes met vers water voor de hond. Overal zijn mensen aan het werk om alles perfect op orde te houden; echt heel bijzonder om te zien.

Wachttijden

Het laatste opvallende verschil met de andere parken die ik bezocht heb, waren de wachttijden. Eerlijk is eerlijk; wij waren er van woensdag t/m vrijdag, dus niet in het weekend. Aan de andere kant was het wél Meivakantie dus dat leverde vast ook veel extra bezoekers op. Maar de langste wachttijd die wij in die drie dagen hebben gehad was, hou je vast… vijfentwintig minuten! En dat was eigenlijk alleen omdat we wel even wilden uitrusten in de rij; we hadden ook honderd meter verder vrijwel meteen kunnen instappen in een andere achtbaan. Ik denk dat het grote aantal écht vette acttracties zorgt voor een hele goede verspreiding van de bezoekers of zo. Bij de meeste attracties hoefden we maar een paar minuten te wachten. Vergeleken met een Efteling of Disneyland Parijs konden we in Europa-Park met gemak drie keer zoveel attracties doen in dezelfde tijd.

Daar zit een luchtje aan…

Ok, nog één laatste opvallende puntje. Alsof de prachtige decors en de achtergrondmuziek rondom de attracties nog niet genoeg zijn om je al helemaal in de sfeer van een attractie brengen… zelfs de geuren worden aan het verhaal toegevoegd! Over next level beleving gesproken.

Kamperen als cowboys en indianen

Europa-Park: Camp Resort

Wij verbleven in het Camp Resort, een groot Wild West-terrein waar je kunt overnachten in een tipi, een huifkar of een blokhut. Hoewel prachtig gebouwd en helemaal in Wild West-stijl, is dit wel écht basic kamperen: een bed en een kast, that’s all folks! Wij hadden een blokhut met daarin twee stapelbedden, vier lockers en een dressoir. Op de veranda stond één schommelstoel. Ik miste hier wel echt een lekkere zitgelegenheid (veel andere blokhutten en tipi’s hadden wel een picknicktafel of houten tuinstel voor de deur). De bedden sliepen wel lekker trouwens. Entertainment was er voldoende, want je kon de buren woordelijk verstaan. Privacy was in het Wilde Westen blijkbaar niet zo’n dingetje, hahaha. Gelukkig waren we zó moe van alle sensatie dat we er weinig last van hebben gehad. Het ontbijtbuffet in de Silver Lake Saloon was prima verzorgd en ook ’s avonds kun je daar heerlijk eten.

Naast kamperen kun je ook kiezen voor een verblijf in een van de vijf luxe hotels op het park. We hebben hier niet geslapen maar wel een avondje gegeten en ik moet zeggen: het zag er allemaal perfect uit. En zo smaakte het ook. Ik persoonlijk had misschien nog wel een vorkje willen prikken in Europa-Park’s ‘Ammolite‘ restaurant, dat maar liefst twee (!) Michelin-sterren heeft. Maar het schijnt dat je daar toch even voor moet reserveren. Volgende keer beter 🙂

Achttien thema’s in één park

Van de 18 themagebieden die Europa-Park telt, zijn er 15 gericht op Europese landen. En dat zie je terug in alles! De vormgeving van de attracties, de architectuur, de muziek en zelfs de restaurantjes zijn helemaal in stijl. Zo wandel je in het Griekse themagebied door het mooie Mykonos, waar je kunt genieten van een heerlijke moussaka of een broodje gyros. Vervolgens kun je een ritje maken in de ‘Pegasus’, de ‘Poseidon’ of de ‘Vloek van Cassandra’, die je meevoeren naar het Oude Griekenland.

Ook Nederland heeft zijn eigen themagebied, waarover verderop meer. Naast de vijftien Europese thema’s is er ook Adventure Land, waar je allerlei exotische stijlen tegenkomt. Van Afrikaans tot Zuid-Amerikaans, van regenwoud tot jungle. Het fantasievolle rijk van de Minimoys is speciaal ingericht voor de wat jongere bezoekers en dan is er nog het Sprookjesbos. Dit laatste gebied is met 14 uitgebeelde sprookjes uiteraard wat minder uitgebreid dan het Sprookjesbos van de Efteling, met zijn 29 sprookjes. Maar ja; het is dan ook slechts één van de achttien thema’s.

Feestje in het Holland House

Oké, het was niet echt een ‘Holland House’ maar een compleet Hollands dorp. Natuurlijk werd de ‘Leukste uitje over de grens’-award uitgereikt in het Nederlandse themagebied. Terwijl het carillon in de nok van de Kruyttoren ieder half uur ‘Merck toch hoe Sterck’ speelt, loop je langs molens en Edammer kazen. In het ‘Friethuys’ wordt een lekker Frietje Met geserveerd en in het ‘Molencafé’ bakken ze heerlijk verse poffertjes. Je kunt een boottochtje maken in de ‘Piraten in Batavia’ en voor de mensen met een sterke maag zijn er de eindeloos ronddraaiende ‘Koffie Kopjes’. Hup Holland! Het ideale toneel dus, voor de overhandiging van een prijs die door louter Nederlandse pretpark-fans is toegekend. Namens de familie Mack (de oprichters en eigenaars van het park) nam Jürgen Mack de prijs zichtbaar trots in ontvangst. Na dit officiële gedeelte werden we ‘losgelaten’ in het park.

Blogpapa-tip: download de app!

Dit is ongetwijfeld de belangrijkste tip die ik je kan geven… Vóórdat je het park betreed, download de app (klik voor de Android-versie of de IOS-versie) en geef toestemming voor push-berichten en gps-locatie. Serieus; doen! Het park is namelijk niet alleen best groot, maar ook best boordevol met attracties, parken, restaurantjes, paadjes, pleintjes en straten. Deze app bespaart je letterlijk kilometers lopen en veel wachten! Neem even de tijd om er doorheen te lopen want er zit enorm veel nuttige informatie in.

De belangrijkste feature is natuurlijk het overzicht van de attracties in het park. Scroll er doorheen of typ iets in de zoekbalk en je krijgt direct te zien:

 • In welk themagebied de attractie zich bevindt
 • Uitgebreide omschrijving van de attractie
 • Minimum leeftijd en/of lengte
 • Actuele wachttijd (en die klopte ook nog elkaar keer!)
 • Looproute door het park.

Vooral die laatste twee zijn ideaal! Je kijkt gewoon welke attractie de kortste wachttijd heeft en wandelt er recht naartoe. Ook kun je zien welke attracties er in de buurt zijn en zo je route plannen. Verder vind je informatie over alle shows met aanvangstijden en looproute, en met de Friendfinder kun je een centrale plek in het park kiezen waar je elkaar altijd terug kunt vinden.

Tot slot kun je via de app ook nog online shoppen (en de spullen thuis laten bezorgen), een tafeltje reserveren in een restaurant of zelfs een nachtje bijboeken in een hotel als je gewoon niet meer terug naar huis wil 🙂

Van A naar B

Europa-Park: Panoramatrein

Er zijn vier manieren om je door het park te verplaatsen, waarvan lopen natuurlijk het meest voor de hand ligt. De ‘EP Express’ rijdt hoog boven het park met 3 haltes en is de snelste manier om van A naar B te komen. Dan is er nog een monorail, die wat meer haltes heeft en wat lager boven de grond rijdt waardoor je wat meer kunt zien. Maar de ‘Panoramatrein’ is het ideale vervoermiddel als je voeten even niet meer willen. Dit boemeltreintje rijdt heel rustig dwars door het park en stopt bij een zestal stations. Als je dus een leuke attractie tegenkomt, stap je bij het volgende station uit en je wandelt er zó naar toe.

En dan natuurlijk de attracties!

Als ik alle attracties zou moeten beschrijven wordt het wel een héél lang verhaal. Voor een compleet overzicht kijk gerust ‘even’ hier. Ik wil er een paar uitlichten die me opvielen om een speciale reden.

Poseidon

Europa-Park: Poseidon

De Poseidon, in het Griekse themagebied, is een combinatie van een achtbaan en een waterattractie. Na een duizelingwekkende rit dwars door Oudgriekse ruïnes land je met een enorme splash in het water. Klinkt bekend? Dat kan kloppen; het is eigenlijk dezelfde rit als de Vliegende Hollander in de Efteling, maar dan in een ander thema. Toch is er nóg een verschil: de Vliegende Hollander dobbert na zijn landing op het water rustig terug naar huis. De Poseidon maakt na zijn landing echter maar een héél kort boottochtje. Om vervolgens maar liefst 23 meter de lucht ingetakeld te worden, waarna hij in bijna vrije val opnieuw te water stort. #helegroteplons. ‘Poseidon’ is een méér dan terechte naam: de god van de zee!

Arthur

Europa-Park: Arthur

Arthur vertelt in de wachtrij het verhaal van de Minimoys, gebaseerd op de speelfilm door regisseur Luc Besson. De hoofdpersonen Arthur en zijn vrienden worden uitgebreid aan je voorgesteld terwijl je door een wonderlijke wereld wandelt. Stel je eens voor dat je twee millimeter groot bent en in de ‘grote mensen’ natuur woont; dat is het decor van deze bijzondere hanging ride. De attractie ontving in 2016 een THEA Award voor het innovatieve transportsysteem en een European Star Award voor ‘Beste familie-achtbaan van 2017’. En terecht; hij is echt geweldig leuk!

Voletarium

Dit was voor mij toch wel één van de meest indrukwekkende attracties van Europa-Park. Een virtuele 4D-rondvlucht over de mooiste plekjes van Europa die zó echt lijkt dat je af en toe echt week wordt in je buik. En dat terwijl je gewoon in een stoel zit die nauwelijks van zijn plaats komt! Voletarium ontving heel terecht een European Star Award voor ‘Beste nieuwe attractie van 2017’. Precies beschrijven is lastig, maar bekijk de video maar eens:

Blue Fire Megacoaster

Hier ga ik niet teveel over zeggen, behalve: vetttt! Kijk maar gewoon naar deze onride video:

Alpenexpress Coastiality

Europa-Park: Alpenexpress Coastiality

De Alpenexpress is al een hele leuke achtbaan voor kids vanaf 6 jaar (hoewel ik hem ook erg lekker vond. Maar van mij hoeft het ook dan niet altijd keihard :-)). Maar met Coastiality voeg je er een compleet nieuwe dimensie aan toe! Je hebt misschien wel eens een virtual reality filmpje van een achtbaan gezien. Niet? Check dan hier even een korte impressie. Erg leuk en het lijkt allemaal net echt. Ok. Stel je nu voor dat je niet op de bank zit met je VR-bril, maar in een achtbaan die exact op de zelfde manier beweegt als jij in het filmpje. De wind in je gezicht, het gillen van de mensen om je heen. Terwijl jij op de rug van een draak door een driedimensionale diamantmijn vliegt! Dat is dus echt waan-zin-nig vet! Je koopt voor twee euro een Coastiality-kaartje, waarbij je kunt kiezen uit verschillende Virtual Reality avonturen. Je krijgt bij het instappen een VR-bril en vervolgens beleef je de Alpenexpress op een fantastische nieuwe en unieke manier. Dan begrijp je ook ineens waarom deze achtbaan altijd twee keer rondgaat…

Foodloop restaurant: ‘uniek in de wereld’

Ik heb al wat verteld over de uitstekende catering, maar onze gastheer wees ons ook nog op het Foodloop restaurant. Volgens de verhalen zou dit ‘uniek in de wereld’ zijn. Als ik zoiets hoor ben ik nogal sceptisch. Wat voor ‘unieks’ kun je immers doen met een restaurant, dat nergens anders in de wereld bestaat? De wachtrij was net zo lang als voor de topattracties, dus toen we eindelijk naar binnen mochten waren we wel héél erg benieuwd. Om het maar in een woord samen te vatten: wow… Wat het Foodloop restaurant zo uniek maakt? Je bestelling geef je door via een tablet en hij wordt bij je bezorgd… per achtbaan! Serieus: kriskras door de lucht lopen achtbaanrails, sommige compleet met loopings, waarover karretjes zoeven met bestellingen. Hier moet je een kijkje gaan nemen!

The show must go on

Europa-Park: De Terugkeer van de Zwarte Ridder

Dat moeten ze bij Europa-Park ook gedacht hebben! Iedere dag is er maar liefst 23 uur aan shows te bekijken. Wij waren bij ‘De Terugkeer van de Zwarte Ridder’; een hippisch spektakel met hilarische ezels, spectaculaire voltige (acrobatiek te paard), een heus steekspel, een monster, een heks, een prinses en heldhaftige ridders.Deze wervelende show in de manege van het Spaanse themagebied duurde ruim een half uur maar verveelde geen minuut! Ondanks dat er in de show ‘slechts’ tweetalig wordt gesproken (Duits en Engels) is hij prima te volgen voor kleine kids. Ze konden hartelijk lachen om de schetende ezel en zijn onhandige baas, en volgden het spannende verhaal ademloos. Er is ook een show waarin het Chinees Staatscircus te bewonderen is, een magic voorstelling, een heuse ijsshow rondom Paddington, het beroemde beertje uit Peru, een waterballet, de acrobatische tijdreis ‘Times’…. nou ja, letterlijk teveel om op te noemen.

Dus. Ik heb inmiddels al ruim 2.500 woorden gebruikt om te beschrijven hoe geweldig wij Europa-Park vonden en ik heb nog maar een fractie van het park beschreven… Maar de boodschap zal wel duidelijk zijn; Blogpapa is enthousiast! We gaan absoluut nog een keer terug, en waarschijnlijk daarna nóg een keer 🙂

Had jij al ooit van Europa-Park gehoord? Of ben je er misschien zelf al ooit geweest? Ik ben heel benieuwd of jouw ervaringen net zo positief zijn als die van ons; deel ze alsjeblieft in de comments!


FACT SHEET:

• Leeftijd: Van 0-99 jaar. Een kwieke eeuwling zou zich hier trouwens ook nog prima vermaken!

• Entreeprijzen: Kinderen t/m 3 jaar: gratis entree. Kinderen t/m 12 jaar mogen op hun verjaardag gratis naar binnen!

Dagticket kinderen t/m 11 jaar: € 42,50
Dagticket volwassenen: € 49,50
2-Dagenticket* kinderen t/m 11 jaar: € 80,00
2-Dagenticket* volwassenen: € 94,00
(prijzen geldig voor de zomer 2018)

*: Een 2-dagenticket is geldig binnen 6 dagen na het eerste bezoek. Je hoeft dus niet 2 dagen achter elkaar te gaan; je kunt ook een paar daagjes rust inlassen. Het Zwarte Woud is een prima omgeving voor een paar daagjes genieten! Let op: dit ticket staat natuurlijk op naam en is niet overdraagbaar.

• Parkeerkaart: € 6,00 per dag (ter vergelijking: bij de Efteling betaal je € 10,00 en Disneyland Parijs maar liefst € 25,00). Wanneer je in een hotel of op Camp Resort verblijft is parkeren gratis.

• Locatie: Het plaatsje Rust, op het randje van het Zwarte Woud. Het is wel een eindje rijden; vergelijkbaar met Disneyland Parijs.

• Wat kost een dagje Europa-Park in vergelijking met:

Europa-Park: Dagticket volwassenen + parkeerkaart: € 49,50 + € 6,00 = € 55,50
Efteling: Dagticket volwassenen + parkeerkaart: vanaf € 36,00 + € 10,00 = vanaf € 46,00
Disneyland Parijs: Dagticket volwassenen + parkeerkaart: vanaf € 53,00 + € 25,00 = vanaf € 78,00

totaalscore van Europa-Park:

vierenhalve boks

∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

2 Comments

 • Reply
  Pretparken bewijzen: papa's blijven kinderen! | blogpapa.nl
  28 januari 2020 at 06:32

  […] en een simpel snackmenuutje). Voor een redelijk vergelijkbaar bedrag kun je ook een dag naar Europa-Park. En met alle respect voor de Efteling: dat vind ik dan toch weer nét wat vetter. Maar ook […]

 • Reply
  De ultieme gids voor het reizen door Europa met kinderen - blogpapa.nl
  22 maart 2023 at 10:38

  […] talloze activiteiten die zowel kindvriendelijk als avontuurlijk zijn. Dit kan een bezoek aan een pretpark, een dierentuin of een museum zijn. Plan activiteiten die passen bij de leeftijd en interesses van […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.