Persoonlijk Uitjes & Dagtrips

•tag• | Koningsdag 2018: we maken er samen een feestje van!

koningsdag-2018-tag

Nog negen dagen en dan is het weer zover: Koningsdag! Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik nog vaak per ongeluk ‘Koninginnedag’ zeg, vind ik dit een van de leukste feestdagen die we hebben. Kimberly van Beebs and Moms passte deze Koningsdag-tag met tien vragen door naar mij. Dus; vooruit voor eer en vaderland! 

biertje met kroonWat is je allerleukste herinnering aan Koningsdag?

Nou, da’s meteen een lekkere vraag om te beginnen! We hebben natuurlijk pas zes Koningsdagen gevierd; daarvóór was het Koninginnedag. Maar voor het gemak gooien we ze maar even allemaal op een hoop. Niet dat er aan het feest veel veranderd is sinds de kroonwisseling: volgens mij zijn de Koningsspelen het enige nieuwe ding, toch? De afgelopen acht jaar draait onze Konings-/Koninginnedag logischerwijs om Daan en Jesse. Zo werkt dat nou eenmaal met jonge kids: als zij het leuk hebben dan kunnen wij ook genieten. Gelukkig is het in Gemert één geweldig feest, dus we hoeven nergens anders naar toe. Live muziek, een grote oranjemarkt, gezellige terrasjes, een compleet springkussen-plein; we zitten gebakken in ‘ut Gímmerse’.

In de pre-kindertijd werd er uiteraard wat meer gedronken (vaak in Eindhoven) en werd het wat later voordat we naar huis gingen. En dat zijn twee understatements in één zin. Maar of dat nou ook per se leuker of minder leuk was? Ik hou het erop dat ik van allebei de varianten evenveel geniet.

Wat vind je zo leuk aan Koningsdag?

Koningsdag is een van die feestdagen waarop we ook echt iets te vieren hebben: het verjaardagsfeestje van onze koning. Lekker eenvoudig! Even geen gecompliceerd verhaal over iemand die millennia geleden geboren, gestorven of weer opgestaan is. Geen herdenking van gevallen helden en herkregen vrijheid. Geen verjaardagsfeest van een kindervriend, dat steeds meer verpest wordt door té politiek correct volk met een stick up their ass ter grootte van zijn staf. Gewoon een eenvoudige, pure ‘feest’-dag. Oké; die paar zure republikeinen vergeet ik dan even. Maar die staan zelf vrolijk mee te lallen op de vrijmarkt.

Lekker langs de kraampjes slenteren, wat luisteren naar live muziek, kijken naar Oudhollandse spelen of zelf meedoen. Een hapje en een drankje erbij: meer moet het niet zijn, beter kan het niet worden. Het is ook zo heerlijk traditioneel! Volgens mij is het draaiboek voor dit feest nog steeds hetzelfde als voor de allereerste ‘Prinsessedag’, in 1885. En laten we dat vooral zo houden!

oranje t-shirtKleed jij jezelf of je kinderen in het oranje of rood-wit-blauw op Koningsdag?

Zeker! Dit jaar is Lin met haar vriendinnen een weekendje weg dus alleen de mannen van Huize Blogpapa gaan eropuit. Maar wél allemaal in een gloednieuw oranje kloffie! Ik heb mijn shirt (zie de grote foto) overigens niet zelf uitgekozen; Lin is verantwoordelijk voor onze outfits. Is ze er tóch een beetje bij 😉

Doet de school of opvang van je kinderen mee aan de Koningsspelen?

Jazeker, OBS ’t Einder doet enthousiast mee aan de Koningsspelen! Daan en Jesse zitten in groep 4 en die beginnen de dag met een gezellig ontbijt op school. De rest van de ochtend is spelletjesochtend, waar ik als hulpouder mee mag helpen. Om kwart voor twaalf begint dan de meivakantie. De bovenbouw heeft een sportdag met workshops door verschillende Gemertse sportverenigingen en een gezamenlijke lunch. Om twee uur begint dan ook voor hun de vakantie.

Verkopen of kopen op de vrijmarkt?

Ik vind het heerlijk om uren over zo’n markt te struinen op zoek naar het ultieme koopje. Meestal eindig ik dan met een paar tassen vol spul dat ik achteraf beschouwd beter niet had kunnen kopen, maar ik vind het geweldig! Lekker de hele dag rondbanjeren van kraampje naar terrasje en weer terug. Maarrrr… dit jaar dus niet.

Deze Koningsdag heb ik met Daan en Jesse een kraampje op de Gemertse Oranjemarkt en we gaan echt een heleboel spellen en speelgoed proberen te verkopen. De speelkamer van de jongens puilde al maanden uit, dus hebben we samen een flinke stapel gemaakt met van alles wat eigenlijk wel weg mocht. De opbrengst mogen ze samen delen. Nu zijn er feitelijk nog maar twee uitdagingen: is het kraampje wel groot genoeg voor alles wat we willen verkopen? En hoe gaan Daan en Jesse al hun verdiende geld naar huis dragen? Ik denk dat we maar een kruiwagentje meenemen.

oranjebitter of oranje tompouce Oranjebitter of een oranje tompouce?

Oranjebitter. Vind ik dat lekker? Nee, niet te zuipen. Maar ik ben nog steeds enthousiast aan het afvallen, dus die tompouce gaat hem sowieso niet worden 🙂 Daarbij: als je het snel wegspoelt met een biertje, is het best te doen. Proost & sterkte!

Hoe zou jij de dag invullen als het regent op Koningsdag?

Ja, dat is helaas iets waar we ieder jaar weer rekening mee moeten houden. Waarom viert Wim Lex zijn verjaardag niet gewoon lekker in augustus of zo? Oorspronkelijk was het feest op 31 augustus; ideaal! Maar goed; heel lang hoeven we daar niet over na te denken. Voor bijna alle gelegenheden die onverhoopt ‘in het water vallen’ (padoem patsss!) geldt in Huize Blogpapa hetzelfde: Spelletjûûûûûhs! Lekker de hele dag spelletjes doen met zijn vieren, lekker snoepen en snaaien; gegarandeerd een topdag! Mochten we vlak daarvoor al een spelletjesdag hebben gehad, dan is de bioscoop ook een goed alternatief, al dan niet aangevuld met een bezoekje aan een speelpaleis.

spijkerpoepen

Het leukste Oudhollands spelletje?

Allemaal! Ik ben nou eenmaal verslaafd aan spelletjes. Wat ik leuk vind aan Oudhollandse spellen is dat ze meestal van hout zijn en handgemaakt. Dat vind ik iets bijzonders hebben. Vooral de spellen waar strategie en behendigheid bij komen kijken vind ik erg leuk. Gatenkaas, het hamertjesspel, labyrint en natuurlijk de klassieke tollenbak: ik hou d’r van! Veel van die spellen zijn overigens net zo Oudhollands als de Playstation maar dat boeit niet. Hollanders zijn altijd al heel makkelijk geweest in die dingen! Onze ‘oerhollandse’ tulpen haalden we oorspronkelijk uit Turkije, molens zijn uitgevonden in Perzië en onze karakteristieke klompen komen eigenlijk uit Frankrijk. Dus we doen ook niet moeilijk over een Oudhollands spelletje 🙂

Koop jij een staatslot voor de Koningsdag trekking?

Een tante van mij heeft jarenlang in een tabakszaak gewerkt en is een absolute expert in krasloten, lotto, toto en al die andere loterijen en gokspelen. Haar simpele, maar wijze les: hoe meer mensen er meedoen, hoe kleiner je winkans. De prijzenpot is tijdens de Koningsdag trekking misschien wel iets groter, maar procentueel keldert je kans op een vette prijs omdat er zoveel méér mensen meedoen. Je kunt veel beter meedoen in januari en tijdens de zomervakantie. Zo; dit advies werd u gratis aangeboden door Blogpapa.

koningWat zou je doen als je voor 1 dag koning mocht zijn?

Nee; niet de koningin. Wat zou ik dan wél doen? Pfff… Ik denk gewoon genieten van mijn eigen verjaardagsfeest. Net als altijd, slenterend langs de kraampjes. Genietend van de muziek, de spelletjes en van iedereen die zijn best doet om er een geweldig feest van te maken. En handjes schudden natuurlijk. Héél veel handjes schudden. Oh; en een lint doorknippen! Maakt niet uit waarvan. En daarna bier drinken; ik ben tenslotte the original Prins Pils.

Ik zie het wel zitten, zo’n dagje Wim Lex zijn. Lam Leve de Koning! Hoera, Hoera, Hoera!

Maak er een mooi feest van allemaal!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.