Gadgets Papa-tips Samen dingen doen

Wat is het beste sporthorloge voor mij?

sporthorloge
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Er zijn zoveel verschillende sporthorloges te koop, dat het erg lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Ieder model heeft weer nét andere specificaties en features, met uiteraard ieder hun eigen prijskaartje eraan. Als onderdeel van mijn goede voornemens ging ik op zoek naar het sporthorloge dat het beste past mijn persoonlijke eisen en wensen. Omdat dat best een uitdaging was, heb ik voor jullie een klein stappenplan opgesteld om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Met dit stappenplan heb je de belangrijkste dingen helder op een rijtje, zodat je alleen nog maar hoeft na te denken over het uiterlijk en de prijs. Uiteindelijk ben ik zelf uitgekomen bij de Fitbit Charge 2 maar laten we eens gaan kijken wat voor jou de beste keuze is!

Wat is het hoofddoel?

Je koopt natuurlijk geen sporthorloge om te zien hoe laat het is: je wil er mee gaan sporten. Maar wat wil je gaan doen? Als je bijvoorbeeld gaat zwemmen, dan is het uiteraard belangrijk dat hij waterdicht is. En dat zijn ze dus lang niet allemaal! Ga je er daarentegen mee bergbeklimmen, dan is het misschien belangrijker dat hij superdegelijk is. Aan sommige hippe sporthorloges kun je heel eenvoudig een ander bandje klikken. Leuk, maar de kans dat zo’n bandje een keer losklikt is groter dan bij een ‘vast’ bandje. En het is natuurlijk geen ramp als je horloge een keer losklikt en op de grond valt…. tenzij de grond zich driehonderd meter lager bevindt!

Wil je er ’s avonds mee gaan hardlopen dan is het een vereiste dat er een backlight op zit. Anders moet je met je telefoon bijlichten en dat ziet er natuurlijk niet cool uit. Daarbij; als het donker is en je loopt met je telefoon op je pols te schijnen dan is de kans dat je op je plaat gaat aanzienlijk. Ook voor de speleologen onder ons is een lichtje wel handig!

Wat wil je meten?

Belangrijk! Veel mensen willen gewoon weten welke afstand ze gelopen hebben en met welke snelheid. Dan zou ik gewoon gaan voor een gratis app op je smartphone. Met de gratis versie van apps als Strava of Runtastic kun je al heel wat leuke dingen doen.  Pas als je echt bepaalde waardes ‘real-time’ wil monitoren wordt het interessant om een horloge aan te schaffen. In mijn geval bijvoorbeeld: mijn trainingsschema is gebaseerd op een continue hartslagfrequentie. Die haal je helaas niet uit een app of uit een stappentellertje. Het prijsverschil tussen een horloge met hartslagmeter en zonder hartslagmeter is nogal groot, dus bedenk of dit belangrijk is voor jou.

Voor sommige mensen is vooral de combinatie van saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) en hartslag erg belangrijk. Er zijn wel sporthorloges met een saturatiemeter en een hartslagmeter, maar die zijn over het algemeen een stuk duurder. Als je verder niets hoeft te meten en/of je kunt ook meten tijdens rustmomenten, dan kun je misschien beter een losse saturatiemeter met hartslagmeter kopen.

Keuze hartslagmeter

Als hartslagmeting voor jou belangrijk is, heb je globaal twee keuzes: een hartslagmeter mét borstband of een hartslagmeter zónder borstband. Als je echter heel precies en continue je hartslag wil meten, dan heb je eigenlijk maar één keuze: een aparte borstband meet namelijk een heel stuk accurater dan een hartslagmeter die is ingebouwd in een sporthorloge. Borstbanden heb je in een paar variaties, maar de belangrijkste twee afwegingen zijn: spatwaterdicht of volledig waterdicht (i.v.m. zwemmen), en gecodeerd of ongecodeerd. Dat laatste heeft te maken met de manier waarop de gegevens naar je sporthorloge of smartphone worden gestuurd. Als je met meerdere mensen dicht bij elkaar sport (bv. in een sportschool of loopgroep), wil je de gecodeerde variant: anders kan het zomaar zijn dat jij en je buurman elkaars data ontvangen. Sport je solo, dan kun je een paar euro besparen met een ongecodeerde borstband.

Persoonlijk wilde ik per se een hartslagmeter zonder borstband omdat ik bang ben dat ik dat ding niet om ga doen. Nu heb ik mijn hartslagmeter altijd om mijn pols, waardoor ik eerder geneigd ben om impulsief even te gaan lopen. Als ik eerst die band om moet doen is mijn lol alweer over, vrees ik. Mijn motivatie is een kwetsbaar ding 😉

Apps & accessoires

De meeste merken sporthorloge hebben hun eigen app. En de app is minstens zo belangrijk als het sporthorloge zelf. Kijk dus eerst goed wat de app wel en niet kan, en of dat klopt met jouw eisen en wensen. Voorbeeldje: ik train op hartslag, maar daarnaast doe ik een low-carb dieet waarbij ik dus precies wil meten hoeveel gram koolhydraten ik binnenkrijg. De standaard-app van mijn Fitbit geeft wel weer hoeveel procent van mijn voeding uit koolhydraten bestaat, maar niet om hoeveel gram het concreet gaat. En dat is dus niet handig!

Er zijn ook tal van uitstekende apps die niet speciaal bij één merk of model horen. Eerder genoemde Strava app bijvoorbeeld: er is geen ‘Strava watch’, maar er is wél een waslijst aan merken die compatible zijn met de Strava app. Een overzicht van goede apps vind je hier. Je kunt dus ofwel een horloge kopen en er dan eventueel de juiste app bij zoeken, óf je zoekt eerst een fijne app en bekijkt dan welke sporthorloges er allemaal samen kunnen werken met deze app.

Voor borstbanden, saturatiemeters en allerlei andere accessoires geldt hetzelfde: de meeste sporthorloges hebben hun eigen lijn accessoires, maar kunnen óók gecombineerd worden met andere merken. Kies je benodigde accessoires dus vóór je je sporthorloge koopt!

Vormgeving

We weten nu wat ons sporthorloge allemaal moet kunnen en waar hij aan moet voldoen, maar: het oog wil ook wat. En dan bedoel ik niet zozeer de kleur of het bandje, maar het functionele uiterlijk.

 • Weergave: wat kan er allemaal gelijktijdig in beeld? Is dat goed leesbaar voor jou? Kun je het anders instellen of aanpassen, en hoe dan?
 • Schakelen tussen schermen/opties: hoe kun je tussen de verschillende weergaven schakelen? Met een druktoets, touchscreen of een combinatie van beiden?
 • Wil je een knots van een horloge met een groot scherm voor betere leesbaarheid? Of ga je voor een slanker model met een kleiner scherm, dat wellicht iets minder informatie in beeld brengt of iets lastiger leesbaar is?
 • Is het voor jouw behoefte handig of noodzakelijk dat de weergave op het beeldscherm kan draaien?

Stappenplan: kies het beste sporthorloge voor jou

Het is heel gemakkelijk om iets te vergeten bij de aanschaf van je sporthorloge. Zo vergat ik, bij het zien van al die mooie horloges, dat ik mijn low carb-dieet wilde vastleggen en weergeven in de app. En dat ging dus niet… Om dit soort knulligheden te voorkomen heb ik bovenstaande verhaal samengevat in een stappenplan. Mochten er nog dingen in ontbreken dan hoor ik het heel graag!

 1. Wat wil je meten?
  • afgelegde afstand en snelheid: is een (gratis app) voldoende?
  • hartslag: met- of zonder borstband?
  • saturatie: doorlopend meten of tijdens rustmomenten?
 2. Welke eisen stellen jouw geplande activiteiten aan je sporthorloge?
  • waterdicht: spatwater- of volledig waterdicht?
  • schok- of valbestendig: tegen welk ‘stootje’ moet hij kunnen?
  • verlichting: ga je ’s avonds of in het donker actief zijn?
 3. Welke app ga je koppelen aan je sporthorloge?
  • Wat moet de app allemaal kunnen vastleggen en weergeven?
  • Als de bijbehorende app dit niet kan; zijn er andere apps compatibel?
  • Zijn de functies die je wil gratis of moet je ervoor betalen?
 4. Welke vormgeving past bij jou?
  • Wat moet hij allemaal (tegelijk) kunnen weergeven?
  • Hoe gemakkelijk kun je schakelen tussen weergaven?
  • Roterende schermweergave: nodig of niet?
  • Hoe dik, dun, smal of breed mag hij zijn?

Ik hoop dat dit je helpt bij het kiezen van het juiste sporthorloge. Heb je nog toevoegingen? Roep ze in de comments, zodat je ook andere sporters kunt helpen.

 

(uitgelichte afbeelding via Shutterstock)


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

 • Reply
  5 tips om in beweging te blijven tijdens corona - blogpapa.nl
  5 april 2023 at 14:07

  […] Sporten gaat het beste als je ook een bepaald doel hebt. Of als je weet dat je ergens steeds beter in wordt. Houd dus bij wat je doet en wanneer je het doet. Heb je een loopband, hometrainer of werk je met gewichten? Dan kun je in een mooi overzicht precies zien wat je doet en hoe je vooruit gaat. Ga je buitensporten, dan zijn er verschillende apps die kunnen helpen en die het leuker maken. Eventueel kun je ook gebruikmaken van een sporthorloge. […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.