Review Speelgoed, Spellen & Spelen

• Review • | Lego Ninjago ruilkaarten: dit wordt de nieuwste rage van 2018!

Lego Ninjago ruilkaarten
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Lego Ninjago kenden onze jongens (van bijna 8) natuurlijk al van het fantastische speelgoed. Ook de tekenfilmserie, die zó leuk is dat ik hem graag met ze meekijk, was al bekend en geliefd. Maar vanmorgen stond het huis op zijn kop vanwege het nieuwste onderdeel van de Lego Ninjago franchise: het Lego Ninjago Ruilkaarten spel.

Verslaafd aan Pokémon

Daan en Jesse zijn nu ruim anderhalf jaar helemaal verslingerd aan Pokémon, hier in huis is het een echte rage. De tekenfilmserie keken ze al langer, maar toen kwam Pokémon Go uit in juli 2016. Als een malle sloegen ze aan het Pokémon jagen in het wild. Met papa en mama voorop, moet ik er eerlijk bij zeggen. Daarnaast gingen ze ook de ruilkaarten van Pokémon TCG (’trading card game’, of ‘ruilkaarten spel’) verzamelen. Inmiddels spenderen ze hun zakgeld aan Pokémonkaarten, vragen ze verzamelalbums voor hun verjaardag en ruilen ze naar hartelust met klasgenootjes. Met zijn tweeën kunnen ze uren aan een stuk het kaartspel spelen, wat best bijzonder is omdat ze daar eigenlijk nogal jong voor zijn.

Lego Ninjago vs Pokémon Go

Trading Card Games zijn over het algemeen gebaseerd op verhalen uit het fantasy-genre. Ze worden gespeeld door spelers vanaf een jaar of 12-13. De tekst op de ruilkaarten is meestal Engels, wat het lastig maakt voor jongere kinderen om een TCG te kunnen spelen. Toen Daan en Jesse echter vanmorgen het starterspakket van Lego Ninjago ruilkaarten verslonden, viel één ding mij meteen op: alles is in het Nederlands! Dat maakt het bij voorbaat al een geduchte concurrent voor de Pokémon ruilkaarten. Die zijn immers bijna alleen in het Engels te vinden. Als onze jongens het Pokémon kaartspel samen willen spelen moeten ze dus steeds om vertaling komen vragen. Zij vinden dat geen probleem, maar ík ben dus wel heel blij dat het Lego Ninjago ruilkaarten spel volledig Nederlandstalig is!

supervette kaartjes Lego Ninjago TCG

Het Lego Ninjago ruilkaarten Starterspakket

Het Lego Ninjago Starterspakket is officieel vanaf 1 maart 2018 te koop, maar het duurt waarschijnlijk nog een weekje voordat je ze overal in de winkels (en webshops) zult zien. Het pakket bestaat uit:

  • een setje kaarten (5 stuks)
  • één ‘unieke’ kaart
  • twee spelarena’s
  • duidelijke Nederlandse speluitleg en een kaartenoverzicht
  • een handig verzamelalbum waar ze allemaal in passen

Normaal gesproken geef ik geen oordeel over verkoopprijzen, omdat ik niet in de portemonnee van een ander kan kijken. In dit geval doe ik dat bewust wél: dit hele starterspakket kost namelijk slechts € 7,99! Ook de ‘boosters’ (losse pakjes met ruilkaarten) zijn zeer betaalbaar: 5 kaartjes voor maar één euro. Ter vergelijking: een pakje van 10 Pokémonkaartjes kost ongeveer € 6,00. Omgerekend drie keer zo duur, dus dat scheelt nogal!

De kaarten

Er zijn op dit moment 255 verschillende ruilkaarten beschikbaar:

  • 66 ‘Helden’ figuurkaarten. Op deze kaarten zie je alle good guys uit de Lego Ninjago saga. Naast Lloyd, Kai, Nya, Cole, Zane en Jay komen ook alle andere helden uit de serie aan bod.
  • 66 ‘Schurken’ figuurkaarten, met onder andere Meester Yang, Krux, Morro en natuurlijk Garmadon.
  • 40 Actiekaarten, met ieder een scène uit de serie en een actie om het spel een extra dimensie te geven.
  • 20 Voertuigkaarten met een aantal beroemde voertuigen uit de serie, die stuk voor stuk het spel ingrijpend veranderen.
  • 16 Megakaarten: 8 Helden en 8 Schurken figuurkaarten die zijn gecombineerd met een actiekaart.
  • 16 Ravenzwarte (figuur-)kaarten. De kwaadaardige motorbende “Zonen van Garmadon” uit seizoen 8 van Ninjago heeft zijn eigen set krachtige, ravenzwarte kaarten.
  • 5 zeldzame figuurkaarten: unieke en sterke kaarten van de 5 originele helden Lloyd, Kai, Nya, Cole en Zane.
  • 36 puzzelkaarten. Deze kun je niet gebruiken in het spel maar je kunt er wél 4 grote afbeeldingen van maken van 3×3 kaarten. Met de achterkanten van de puzzelkaarten kun je je eigen unieke arena samenstellen. Compleet met extra spelelementen.

Het basisspel – voorbereiding

Om te beginnen stellen beide spelers hun ‘deck’ samen; de stapel kaarten waarmee je gaat spelen. Deze stapels moeten ‘officieel’ uit 20 figuurkaarten bestaan. Maar zolang je speelt op een klein veld kan het ook best nog even met wat minder kaarten. Leg de kleine spelarena neer. Als je geen spelbord hebt, reserveer je gewoon een oppervlak ter grootte van drie bij drie kaarten, met wat ruimte ertussen. Je deck komt rechts naast de speelarena (op het vak ‘stapel’). Naast je speelstapel heb je ook nog een weglegstapel en een voertuigstapel (voor gevorderden). Je pakt blind 3 kaarten af om mee te beginnen. Dit is je ‘hand’.

Het basis spelbord is dus 3 x 3 kaarten groot, maar dit kun je zo groot maken als je zelf wil. Afhankelijk van hoe goed je al bent geworden, hoeveel kaarten je hebt of hoe lang je het spel wil laten duren. Op het basisbord duurt een spelronde ongeveer 2 minuten.

Lego Ninjago ruilkaarten

Het basisspel – verloop van een beurt

Een beurt begint met het afpakken van een kaart van je stapel. Daarna speel je een kaart uit: je legt hem op een vrije plek in de arena, met de tekst naar je toe gericht. Alle kaarten die naar jou gericht zijn, zijn jouw ‘bondgenoten’. Kaarten die met de tekst naar je tegenstander zijn gericht, zijn bondgenoten van je tegenstander. Aan alle vier de zijden van een figuurkaart staan waarden voor Aanval, Verdediging, Kracht en Snelheid. Als je een kaart neerlegt op een veld dat grenst aan één of meer andere kaarten van je tegenstander, dan volgt er minstens één duel.

Vergelijk jouw waarde met die van de kaart waar je tegenaan ligt. Als jouw waarde gelijk of hoger is, mag je de andere kaart 180° draaien zodat deze met de tekst naar jou ligt. Deze kaart is nu veranderd in een bondgenoot van jou. Als jouw waarde lager is, draai je jouw kaart om naar je tegenstander. Maar dat is natuurlijk niet slim… Als je kaart grenst aan meerdere tegenstanders, mag je kiezen of je één of meerdere duels aangaat. Uiteraard doe je dat alleen in de gevallen dat jouw waarde gelijk of hoger is, anders doe je gewoon één duel.

Daarna mag je, als je wil, één slechte kaart inruilen door hem open op de weglegstapel leggen. Je pakt daarvoor een nieuwe kaart van de stapel. Zo hou je gedurende het spel altijd drie kaarten over als je beurt voorbij is. Als alle negen velden gevuld zijn is het spel afgelopen en de degene die het meeste bondgenoten heeft, wint.

Spelregels voor gevorderden – met Actiekaarten en Voertuigkaarten

De spelregels zijn grotendeels hetzelfde met de volgende aanpassingen:

  • je deck bestaat niet uit 20 maar uit minimaal 30 kaarten. Dit mag een mix zijn van figuurkaarten, actiekaarten en voertuigkaarten. Je spreekt met je tegenstander af hoeveel kaarten van elk je mag gebruiken.
  • je begint niet met 3 maar met 6 kaarten in je hand.
  • in iedere beurt mag je, vóórdat je een figuurkaart speelt, één actie- of voertuigkaart spelen.

Voertuigkaarten

Wanneer je een voertuigkaart speelt, leg je deze met afbeelding naar boven op het veld genaamd ‘Voertuig’. Als je geen spelbord gebruikt leg hem gewoon duidelijk zichtbaar naast je speelstapel. De voordelen die je voertuigkaart oplevert, blijven geldig totdat je een andere voertuigkaart speelt. De eerste voertuigkaart wordt dan open op de weglegstapel gelegd. Nadat je de voertuigkaart hebt gespeeld, speel je een figuurkaart uit.

Actiekaarten

Wanneer je een actiekaart speelt, leg je deze open op de weglegstapel. De voordelen van deze kaart gelden dan ook alléén gedurende deze beurt. Wanneer een kaart is gedraaid of verplaatst als gevolg van een actiekaart, leidt dit niet tot nieuwe duels. Nadat je de actiekaart hebt gespeeld, speel je een figuurkaart uit.

Gouden Regel: als de tekst op een kaart ingaat tegen de normale spelregels, krijgt de kaart altijd voorrang.

Kaarten op…

Door het uitspelen van voertuig- en actiekaarten kan het zo zijn, dat je uiteindelijk maar één kaart overhoudt na je laatste beurt. Als je op het 4 x 4 bord speelt, kunnen dat er zelfs 0 zijn. Je mag natuurlijk aan het begin van iedere beurt een kaart afpakken, maar als dat een actie- of voertuigkaart is dan moet je hem dus neerleggen zonder dat je er iets aan hebt. De spelregels voorzien hier niet in, maar je kunt natuurlijk altijd je eigen regels afspreken.

Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je nooit minder dan drie kaarten in je hand hebt aan het eind van je beurt. Als dat toch het geval is, vul je je hand aan van de stapel. Of je spreekt af dat je een uitgespeelde actie- of voertuigkaart direct aanvult, zodat je aan het einde van je beurt altijd zes kaarten in je hand hebt. Van alles is mogelijk, maar spreek het wel duidelijk en van te voren met elkaar af!

Tip: Doordat de kaarten steeds omdraaien, raken de kaarten van jou en je tegenstanders nogal eens door elkaar. Om dit te voorkomen kun je ze in card sleeves steken. Hiermee houd je ze niet alleen gemakkelijk uit elkaar, maar je houdt ze ook nog eens een stuk beter beschermd!

De Lego Ninjago arena

Wat vinden we van de Lego Ninjago ruilkaarten?

Daan en Jesse vinden de Lego Ninjago ruilkaarten echt superleuk, en ik ook! Het spel is vrij eenvoudig, dus de die-hard volwassen TCG-spelers zullen er niet heel lang bij blijven hangen. Maar voor kinderen is het echt perfect. Het feit dat het hele spel in het Nederlands is vind ik een flinke plus, en de lage prijzen maken het voor vrijwel iedereen toegankelijk. De spelregels zijn beperkt (misschien iets té; zie de vorige alinea…) waardoor je snel van start kunt. Een klein minpuntje is dat je bij het starterspakket één setje kaarten krijgt, terwijl je ieder 20 figuurkaarten nodig hebt om het spel te kunnen spelen. Het lukt overigens wel met wat minder dan 20 kaarten, maar toch.


FACT SHEET:

• Leeftijd: Van 5-12 jaar, hoewel ik met mijn 43 lentes best nog een spelletje Lego Ninjago ruilkaarten spel wil spelen hoor!

• Te koop bij: Albert Heijn, Jumbo, Bruna en Priméra, Intertoys en in het Gemertse Winkelen bij Wijn.

• Prijs: Het Lego Ninjago Ruilkaarten Starterspakket kost € 7,99. Een losse ‘booster’ met 5 kaartjes kost € 1,00. Multi-packs en Booster-packs van 5 setjes kosten € 5,00. Beschermhoesjes om je ruilkaarten te beschermen zijn te koop vanaf ongeveer € 0,10 per stuk.

• Kwaliteit: Prachtige kaartjes om te zien en gemaakt van hoogwaardig materiaal. De hoeken zijn echter niet rond zoals bij bijvoorbeeld Pokémon kaartjes, waardoor beschermhoesjes aan te raden zijn als je ze écht mooi wil houden.

• FunctionaliteitJe kunt de kaartjes sparen, ruilen, het spel spelen, eigen arena’s maken én de puzzels bij elkaar zoeken. Voor ieder wat wils dus. Daarnaast heb je natuurlijk de ‘complete beleving’ als je ook de series kijkt op tv en natuurlijk met de originele Lego Ninjago bouwstenen aan de slag gaat. Ik ben fan.

• Handleiding: De spelregels zijn iets te beperkt, maar met onderling overleg kom je daar wel uit. Mooie uitlegvideo’s vind je hier; ze zijn wel in het Engels.

totaalscore van Lego Ninjago Ruilkaarten:

vier boksen







∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

3 Comments

  • Reply
    De 52 allerleukste spelletjes getest door bloggers ⋆ Marstyle
    25 september 2018 at 12:36

    […] Lego Ninjago ruilkaartenspel – vanaf 5 jaar Magic the Gathering maar dan in Lego-stijl voor kinderen, review door Blogpapa. […]

  • Reply
    Spelregels: Hoe werkt het LEGO Ninjago Ruilkaartenspel - Go or No Go
    7 mei 2020 at 10:52

    […] verzamelalbum waarin alle kaarten passen zodra je ze compleet hebt. Kortom: LEGO Ninjago Trading Card Game krijgt absoluut een […]

  • Reply
    Joyce Wesdorp
    31 juli 2023 at 07:31

    Crystalized overlord (limeted edition) kaart gevonden in n vakantiehuisje. Kunt u me er meer over vertellen

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.