- De Grote Jaren 00 Eendagsvliegen Lijst - 1 december 2024
- Beleveniscadeau: het ultieme kerstcadeau - 20 oktober 2024
- HR++ glas: wat is het en heb ik het nodig? - 10 oktober 2024
Ik weet het; we leven in 2018 en er is zoiets als de Cloud, waar je ál je foto’s veilig kunt bewaren (nou ja; “veilig” is misschien wat overdreven). Je zou je dus kunnen afvragen: “Waarom zou ik nog een fotoalbum maken?” Sterker nog: je kunt je afvragen waarom je je dit überhaupt nog af zou vragen! Maar toch hebben wij een halve plank van onze boekenkast gereserveerd voor fotoalbums. Waarom? Dat zal ik je uitleggen.
Te jong voor een fotoalbum
Toen ik vijf jaar oud was, gaf ik natuurlijk helemaal niks om fotoalbums. Ik wilde gewoon wat blokken op elkaar stapelen, een beetje kleuren, buiten spelen; dat soort dingen. Toen ik tien was had ik nog steeds niks met fotoalbums, op mijn 15e nog veel minder en op mijn 20e was ik met hele andere dingen bezig. Ik was ongeveer 25 jaar toen ik van mijn studentenkamer verhuisde naar mijn eerste eigen huis. En dus werd het tijd om, naast mijn ‘studentenuitzet’, ook wat spulletjes vanuit mijn ouderlijk huis mee te verhuizen. Mijn diploma’s (dat was een vrij dun mapje), een portfolio met werkjes van de lagere school (toen heette het nog geen ‘basisschool’), krantenknipsels waarin ik werd genoemd, en… een heleboel foto’s. Niet in een album, maar gewoon los in enveloppen en een stel mapjes: allerlei speciale momenten uit mijn leven, gevangen in een beeld.
Memory Lane
Voor het eerst in jaren keek ik naar mijn 25 jaar jongere zelf. En naar mijn twintig jaar jongere zelf, op een hunebed in Carnac. Foto’s van mijn eerste bandje, mijn eerste toneelstuk, mijn diploma-uitreiking (de enige). Mijn ouders zijn geen fervente fotoalbum-plakkers, maar alle belangrijke momenten hadden ze tóch weten vast te leggen en bewaren. Dank daarvoor, pap en mam! Na een trip down Memory Lane die uren duurde, moest ik alles een plekje geven. Het hele spul verhuisde voorlopig naar de zolder en… daar ligt het nu nog steeds. Want ook ik ben geen foto-plakker en wat moest ik anders met al die enveloppen en mapjes met losse foto’s? Het ging dus naar de zolder en toen ik verhuisde ging het van de oude zolder naar de nieuwe zolder. Eeuwig zonde natuurlijk, want ik vond het écht leuk om al die oude foto’s weer te zien.
Goede voornemens
Mijn lief had van haar ouders aanzienlijk meer fotoalbums meegekregen. Dus toen zij en ik de trotse ouders werden van Daan & Jesse, namen we ons voor om hun jonge leventjes goed geordend vast te leggen. Met name Lin fotografeert graag (en veel) en ze maakte keurige mapjes op onze harddrive met honderden foto’s. Uit die mapjes maakte ze selecties voor het album en om de zoveel maanden kwam er weer een fotoalbum bij op het schap. Dat deden we de eerste jaren (tot onze eigen verbazing) best gedisciplineerd, maar de laatste jaren kwam er een beetje de klad in. Feitelijk was het laatste album “Juli 2013 – Juli 2014”. Ik was dan ook erg blij toen De Fotofabriek mij vroeg of ik voor hun een review wilde schrijven van hun fotoboekenwebsite: het was precies de trigger die ik nodig had!
Daan & Jesse zijn nu (bijna) acht en vinden het op zich wel leuk om even door een fotoalbum te neuzen. Maar wel één keer, daarna is de lol eraf: “Nee, die hebben we al ooit gezien.”
Hoe het werkt
Tja, om heel eerlijk te zijn: te simpel voor woorden. Ik ben best handig met grafische toepassingen maar met de software van Fotofabriek kan zelfs iemand met nul kennis of ervaring super-eenvoudig een prachtig fotoboek maken. Je maakt eerst een keuze uit het grote aanbod van fotoalbums, kalenders, agenda’s (ook erg leuk als cadeau!) of één van de vele andere mogelijkheden. Dan kun je kiezen om je project online te maken op de website van Fotofabriek, of om de fotosoftware te downloaden naar je eigen computer. Online kun je direct beginnen en dat is dus iets sneller, maar als je wat tijd hebt en écht iets heel bijzonders wil: download de software!
Je kunt kiezen uit talloze achtergronden, sjablonen en ontwerpen. Maar je kunt ook gewoon met een blanco album beginnen en het helemaal vormgeven zoals je zelf wil. Als je je album klaar hebt, kun je het gemakkelijk en snel uploaden en bestellen.
Wat mij vooral opviel is de service: op de website vind je allerlei voorbeelden, inspiratie en goede tips. Er is een live chat om je te helpen als je een vraag hebt of bijvoorbeeld iets niet kunt vinden. Ideaal! Na mijn bestelling kreeg ik zelfs een mailtje met daarin een filmpje waarin ik kon zien hoe ze de kaft van mijn album aan het maken waren. Niet de kaft van een album, nee; van mijn album. Dat vond ik echt zó leuk gedaan dat ik het even met jullie wil delen:
Ook kreeg ik een digitaal voorproefje van hoe mijn fotoalbum eruit zou komen te zien. Nieuwsgierig naar wat ik ervan gebouwen heb? Klik op de afbeelding hieronder voor ons nieuwste album: “augustus 2014 – juli 2015”.
Muggenziften
Is er dan helemaal niks op aan te merken? Ja hoor: ik heb eigenlijk altijd wel iets. Maar in dit geval is dat zó minimaal dat ik het er niet eens over ga hebben. Mocht je een grafisch vormgever zijn en het per se willen weten: mail me even. Voor de normale gebruikers onder ons is dit de fijnste fotosoftware waar ik mee gewerkt heb. En dat zegt best wat.
Tijdcapsule
Voor mij zijn onze fotoalbums echt een soort tijdcapsules. Ik kijk er niet vaak in, maar als ik er één opensla ben ik al gauw een uur en vijf albums verder. En het punt is: dat heb ik dus niet met de digitale foto’s op mijn harddrive. Ik ga niet zomaar “effe lekker foto’s kijken op de laptop”. Ik weet niet precies waarom, maar zo’n glanzend papieren album met een stevige kaft doet me nou eenmaal meer dan het scherm van mijn laptop. Misschien omdat ik daar al veel te vaak naar zit te kijken.
Die hele rij fotoalbums in onze kast dient dus eigenlijk een dubbel doel. Eén: ik kan me er af en toe heerlijk in verliezen, herinneren ophalen en me realiseren hoeveel geluk ik eigenlijk heb. En twee: zo kan ik onze jongens over een jaar of vijftien iets waardevols meegeven wanneer ze gaan uitvliegen. Tot die tijd zullen ze er waarschijnlijk nooit om vragen maar als het zover is, dan zijn ze er vast net zo blij mee als ik destijds.
FACT SHEET:
• Te koop bij: Fotofabriek
• Prijs: Fotoalbums vanaf € 8,99 (afhankelijk van de uitvoering en het aantal pagina’s natuurlijk)
• Kwaliteit: Ik koos voor een A4-formaat fotoalbum met 24 bladzijden en een harde kaft: absoluut prachtige kwaliteit!
• Gebruiksvriendelijk: De software is echt heel erg eenvoudig om mee te werken, terwijl je er hele professionele resultaten mee kunt bereiken (ja; jij ook)
• Handleiding: je wordt bij alle stappen goed en duidelijk begeleid. Mocht je tóch ergens niet uitkomen, dan is er altijd nog de live chat. Of je stuurt een mailtje, of je belt ze gewoon even. Het nummer staat op de website.
totaalscore van Fotofabriek:
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
1 Comment
Fabels en feiten over gewone lenzen en gekleurde lenzen - blogpapa.nl
8 maart 2023 at 16:04[…] Er gaan allerlei verschillende fabels rond over lenzen. Dit is hét moment om een paar van die fabels te ontkrachten en wat feiten op tafel te gooien. Kennis is macht. Laten we dat nou net hebben. We zijn in de westerse maatschappij namelijk al jaren en jaren bezig met het ontwikkelen van de beste lenzen, zowel gekleurde lenzen als standaard lenzen. The sky is the limit! Je kan tegenwoordig zelfs binnen een paar muisklikken lenzen online bestellen. […]