- De Grote Jaren 00 Eendagsvliegen Lijst - 1 december 2024
- Beleveniscadeau: het ultieme kerstcadeau - 20 oktober 2024
- HR++ glas: wat is het en heb ik het nodig? - 10 oktober 2024
Het is niet dat ik vaak ziek ben, maar net als iedereen moet ook ik er wel eens aan geloven. Helemaal niet erg. Totdat mijn lief, in mijn aanwezigheid, met een andere vrouw mijn ziek-zijn gaat bespreken. In luttele seconden zijn de dames het eens: ‘Gewoon een gevalletje van mannengriep’. Dat wóórd. Mijn temperatuur schiet er nog verder van omhoog. En dat woord is één ding; maar die blikken erbij. Die blikken van: “Meid, say no more. Ik heb er thuis ook zo één”. Mijn mentale thermometer spat uit elkaar. ‘Mannengriep’?!
Mannengriep volgens ‘The BMJ’
De discussie over de mannengriep wordt natuurlijk steevast gewonnen door het vrouwenkamp, doordat… nou ja, doordat wij mannen meestal gewoon opgeven. Vitamine C draagt bij aan een verhoogde weerstand, maar dit is gewoon vechten tegen de bierkaai. Maar af en toe wordt de wetenschap betrokken bij de discussie en dan vinden we het opeens weer een tijdje de moeite waard om de strijd aan te gaan. Zo ook Kyle Sue, een Canadese huisartsgeneeskundige die er een artikel aan wijdde in het prestigieuze ‘The BMJ’ (The British Medical Journal). Hij stelt in zijn artikel: ‘Het woord ‘mannengriep’ is oneerlijk. Mannen lijken hun symptomen niet te overdrijven, maar een zwakkere afweerreactie te hebben tegen luchtwegvirussen’. Mannen stellen zich dus niet aan; ze hebben het écht zwaarder als ze ziek zijn! Eigenlijk zou ik híer gewoon moeten stoppen.
Onderzoek toont aan…
Sue was het, net zoals ik, beu om voor ‘aansteller’ te worden uitgemaakt telkens wanneer hij werd geveld door de griep. Daarom ging hij onderzoeken hoe het nu werkelijk zat. Er zijn in de loop de jaren talloze onderzoeken gedaan naar immuunsystemen, griepgevoeligheid en zelfs doktersbezoek van mannen versus vrouwen. Sue verzamelde Amerikaanse, Oostenrijkse, Schotse en nog tientallen andere onderzoeken; hij las stapels artikelen en haalde daar citaten, cijfers en andere interessante stukjes uit. Zijn artikel verscheen vervolgens in de kersteditie van ‘The BMJ’. Die kersteditie is weliswaar een stukje lichtvoetiger dan de ‘normale’ edities, maar de redactie claimt dat ook die ‘luchtige kersteditie’ streng gecontroleerd wordt op waarheidsgehalte. En daar ging het in dit geval dus een beetje mis: Sue bleek de kluit namelijk belazerd te hebben. Hij had als een ware Donald Trump net zo lang gegoocheld en gehusseld met alternative facts tot hij zijn ‘bewijs’ had dat de mannengriep bestond. En hé: het staat in ‘The BMJ’, dus moet het wel waar zijn!
Het staat toch in ‘The BMJ’
Wellicht had wetenschapsredacteur Maarten Keulemans van De Volkskrant nét last van een griepje, toen hij het artikel in ‘The BMJ’ las. Hij sprong er zonder nadenken bovenop: Eindelijk het langverwachte bewijs! En zo verscheen op 12 december jongstleden in De Volkskrant: ‘Dames opgelet: man met ‘aanstelleritis’ is écht zieker dan een vrouw’. Heel even juichten mannen door heel Nederland, ging men massaal met dit goede nieuws aan de haal, totdat het artikel vorige week genadeloos werd ontmaskerd als fake news op kloptdatwel.nl. En nu wordt het dus weer stil, op het gepijnigde kreunen van al die grieperige mannen na dan…
Even voor alle duidelijkheid: ik zeg dus niet dat de heren Keulemans en Sue ongelijk hebben! Ze hebben alleen gezegd dat ze bewijs hadden van de mannengriep, en dat is niet waar. Ze hebben niet bewézen dat ze gelijk hebben. Maar ze hébben natuurlijk wel gelijk: mannengriep bestaat. I’ve been there. En ik ben er van overtuigd dat het gewoon een kwestie van tijd is, voordat daadwerkelijk wordt bewezen dat ik gelijk heb. Tot dat moment blijft mannengriep helaas niet meer dan: het verschijnsel waarbij een ziek man volslagen onterecht een ‘aansteller’ wordt genoemd door een vrouw. Of nog erger: door vrouwen onder elkaar.
Wat denk jij? Zijn mannen inderdaad kwetsbaarder voor virussen en infecties? En worden ze dus ook écht zieker dan vrouwen? Of is mannengriep gewoon het gegeven dat een vrouw haar kans schoon ziet om haar man eens flink te sarren? Terwijl deze misschien wel dood ligt te gaan op de bank? Of zijn wij mannen inderdaad aanstellers en hebben vrouwen dan toch gelijk?
Pff, zware materie. Ik ga maar even liggen. Ik geloof dat ik een griepje voel opkomen.
∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt soms gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie hierover kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼
4 Comments
De Berendokter van het IFMSA helpt kids én knuffels | blogpapa.nl
30 januari 2018 at 15:47[…] Mannengriep: een einde aan de mythe… of niet. […]
Nicki
29 november 2020 at 12:46Ooit wel eens gehoord van de ballenwissel? Je weet toch dat de ene altijd lager hangt dan de andere? Ongeveer twee keer per maand (afhankelijk van zijn masturbatiefrequentie) heeft een man een “balwisseldag”, waarbij de ene teelbal stijgt en de andere daalt, waardoor de vloeistof die in de ballen zit door de zwaartekracht van bal naar de andere bal verplaatst. Hierbij komen veel hormonen vrij, en is dus een legitime verklaring waarom een man soms niet te genieten is!
Arno
29 november 2020 at 13:19Oh, mijn god. Dit is zoveel meer dan ik eigenlijk wilde weten. Maar dank voor de tip: ik ga hem vast gebruiken…
Tocht in je huis is niet oké: zo los je het op! | blogpapa.nl
3 december 2020 at 16:46[…] Tot slot staat ook je gezondheid op de tocht: verkrampende ledematen, koude vingers of voeten, vermoeidheid, concentratieproblemen, een stijve nek. Pak het dus tijdig én grondig aan. Voor je het weet lig je onder de wol met een typisch gevalletje mannengriep… […]