Quotes & Wijsheden

Grote geesten

Grote geesten praten over ideeën, matige geesten over gebeurtenissen, kleine geesten over mensen.
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

“Grote geesten praten over ideeën, doorsnee geesten over gebeurtenissen, kleine geesten over mensen.”
Deze quote is vertaald uit het Engels: “Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people”.

Waar komt de quote vandaan?

Hij wordt vaak toegeschreven aan Eleanor Roosevelt (1884-1962) maar hiervoor is geen enkel bewijs. De Engelse historicus Henry Thomas Buckle (1821-1862) is naar alle waarschijnlijkheid de bron van de quote. Van hem werd dan ook deze uitspraak opgetekend: “Men and women range themselves into three classes or orders of intelligence; you can tell the lowest class by their habit of always talking about persons; the next by the fact that their habit is always to converse about things; the highest by their preference for the discussion of ideas.”

Het gebeurt vaak dat teksten of uitspraken in de loop der tijd worden samengevat of aangescherpt. In dit geval werd Buckle’s uitspraak dus flink ingekort, en ergens onderweg veranderde “dingen” (things) in het iets bredere “gebeurtenissen” (events). In 1931 verscheen in de New York Times een berichtje in de rubriek “Vraag en antwoord”:

“Great and Small Minds”

H. A. M.—Wanted, the correct quotation and origin of this expression: “Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.”

Wie de eerste was die de quote exact zo puntig verwoordde als we hem nu kennen, zullen we dus waarschijnlijk nooit te weten komen.

Wat is de betekenis?

Buckley beschreef hoe je aan de conversatie van mensen kunt horen hoe “intelligent” ze zijn. Uit de toon van de tekst zou je ook nog kunnen concluderen dat Buckle niet zozeer doelde op iemands geestelijke vermogens, maar meer op wat hij of zij daarmee deed.

Domme mensen praten alleen over mensen: “Heb je het gehoord? Pietje doet het met Truusje en nou zit Henk alleen thuis; strak van de pillen!” Het leert je niets, voegt niets toe en is alleen maar gericht op het bevestigen dat je zelf beter bent dan die ander.

Gemiddeld ontwikkelde mensen praten graag over dingen, gebeurtenissen of situaties. Dit daagt je uit om na te denken, meningen en oordelen te ontwikkelen. Door “iets te vinden” van dingen geef je eigenlijk aan wat voor effect die dingen op jou hebben gehad.

Pratend over ideeën creëer je nieuwe mogelijkheden. Door over abstracte begrippen en filosofieën te praten ben je niet meer bezig met anderen, en ook niet met het effect van gebeurtenissen op jezelf: je denkt na over het grotere geheel. Deze manier van denken geeft je de mogelijkheid om de toekomst van de wereld te verbeteren, voor iedereen. En dat is tenslotte wat grote geesten onderscheidt van de rest: een voortdurende wens om de wereld te verbeteren!


Deze post komt uit de categorie “Quotes & Wijsheden


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Linda
    11 januari 2018 at 11:18

    Mooi!

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.