Persoonlijk Vakantie & Reizen

Even terug naar Brunei

Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Vanmorgen was ik mijn harde schijf aan het opschonen. En als ik zeg ‘opschonen’ dan ik bedoel eigenlijk ‘verplaatsen’, want ik gooi nou eenmaal niet graag iets weg… Dat ‘opschonen’ duurt meestal uren omdat ik steeds weer dingen tegenkom die al heel lang niet meer gezien heb; foto’s van vroeger, oude mp3-tjes van Prak!?-optredens (zie verder) en ook allerlei schrijfsels en poëzie die ik in mijn middelbare schooltijd heb geschreven. Tien jaar geleden had ik die een keer allemaal overgetikt van allerlei vodjes papier.

Hyves forever

In een helder moment bedacht ik zelfs om alles online te gooien zodat ik het nooit meer kwijt zou raken. Toentertijd was Facebook nog nieuwerwets, daarom knalde ik het allemaal op Nederlands’ Grootste Social Media Platform: Hyves. Little did I know… Toen Hyves uit de lucht ging heb ik een download gemaakt van alles wat er op stond en dat heb ik keurig ergens opgeslagen. En daarna jaren niet meer gezien, tot nu!

Verborgen schatten

Ik ben een tijdje geleden weer begonnen met schrijven, voor het blog van mijn lief, maar vroeger schreef ik best veel. Dat kwam nu letterlijk en figuurlijk allemaal weer naar boven, terwijl ik dieper en dieper wegzakte in folders en subfolders en sub-subfolders op de harde schijf… Erg leuk om terug te lezen en soms ook best wel emotioneel. Het mooie aan schrijven is immers dat je alles kwijt kunt wat je bezighoudt en dwarszit. Tussen alle schrijfsels vond ik een reisverslag dat ik in 2001 had geschreven. Ik was toen de zanger van Prak!? en wij hadden het grote voorrecht om te mogen optreden in onder andere Brunei. Dat zijn waarschijnlijk 2 woorden waar je even over moet nadenken: Brunei en Prak!?

Brunei? Wat was dat ook alweer?

Brunei is een klein sultanaat op het eiland Borneo. Het is bekend vanwege de grote rijkdom van het land en dan met name van de sultan, die één van de rijkste mensen ter wereld is. Brunei is een land waar je niet zomaar één, twee drie aan denkt als vakantiebestemming, terwijl het echt een schitterend land is.

Prak!? Wat was dat ook alweer?

Ja, die naam kende je vast niet. Het was het bandje waar ik aan de het eind van de nineties en de eerste helft van de zeros de zanger van was. Prak!? speelde Nederlandstalige covers met een eigen draai eraan en per toeval en met veel geluk zijn we een aantal keer uitgenodigd om in het buitenland te spelen.

Terug naar Brunei

Terwijl ik begon te lezen schoten mijn gedachten meteen 16 jaar terug in de tijd. Het was 1 mei 2001, we waren jong en nieuwsgierig en met ons studentikoze coverbandje hadden we het voor elkaar gebokst: we gingen naar de andere kant van de wereld om muziek te spelen van De Dijk, The Scene, Van Dik Hout, Boudewijn de Groot, Tröckener Kecks en andere helden uit de Nederpop, aangevuld met een handjevol Engelse nummers. We waren zeven dagen in dat tropisch paradijs en ik las de verhalen weer over het museum van de Sultan, het grootste paaldorp ter wereld Kampung Ayer, de gouden moskee, het paleis en onze tocht door de jungle die eindigde in een prachtige lagune met een sprookjesachtige waterval – zie de foto! Helaas waren de digitale camera’s in die tijd nog niet zo goed als nu, maar het is toch een mooi plaatje. Wat een waanzinnige reis!

Geen echte globetrotter

Buiten het reizen met de band ben ik geen wereldreiziger. Ik heb een aantal landen rond de Middellandse Zee gezien, wat stukjes van Oost-Europa en natuurlijk de landen rondom Nederland maar daar houdt het op. Mijn (jongere) schoonbroer daarentegen, die reist de hele wereld over. En dan het liefst naar díe locaties waar geen hond naar toe gaat, die vind hij het meest interessant. Ik heb andere keuzes gemaakt waar ik heel gelukkig mee ben, maar af en toe ben ik wel een beetje jaloers op hem.

Kotsen of koken

Enkele maanden geleden kwam hij terug uit Maleisië met twee souvenirs: een salmonella-bacterie en buiktyfus. Hij is gelukkig alweer helemaal opgeknapt maar heeft in vrij heldere bewoordingen te kennen gegeven, dat hij voorlopig even klaar is met Azië. #gniffel. Het ding is; ik zit gewoon anders in elkaar. Híj werkt totdat hij weer genoeg geld heeft gespaard en dan kiest hij een land en hij gaat. Ik spaar 3 jaar en koop dan een nieuwe keuken. Ook leuk.

En toch; hoe langer ik erover nadenk, hoe mooier het me lijkt om nog eens terug te gaan naar Brunei. Helaas niet met de band, die tijd is voorbij. Maar in ieder geval wél met mijn lief en onze twee mannen: ik denk dat dat weer een hele nieuwe en bijzondere ervaring zal zijn.

Naar welk land of welk avontuur verlang jij terug? En denk je dat het er ooit nog eens van komt?

Update 27-02-2019

Na achttien jaar staat nu eindelijk het hele reisverslag: “Een Hollands bandje in Brunei “op Blogpapa!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

1 Comment

  • Reply
    Organiseer je herinneringen in je telefoon of computer - Go or No Go
    14 februari 2020 at 09:43

    […] toen de zanger van een band en wij hadden het grote voorrecht om te mogen optreden in onder andere Brunei. Geweldig om weer eens terug te […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.