Quotes & Wijsheden

De laatste boom

De laatste boom

“Wanneer de laatste boom is omgehakt, de laatste vis is opgegeten en het laatste water is vergiftigd zullen we pas beseffen dat je geld niet kunt eten.”
Deze quote is vertaald uit het Engels: “When the last tree is cut down, the last fish eaten and the last stream poisoned, you will realize that you cannot eat money”.

Waar komt de quote vandaan?

Deze uitspraak is (vrijwel zeker) gedaan door Alanis Obomsawin (1932), een Amerikaans-Canadese filmmaakster. Obomsawin behoort tot de Odanak stam der Abenaki-indianen. De quote is terug te vinden in het boek: “Who is the Chairman of This Meeting?” waarin ze de woorden richt tot Ted Poole, de schrijver van het betreffende hoofdstuk.

Wat is de betekenis?

Sommige quotes blinken uit door een mooie beeldspraak of een dubbele betekenis. Bij deze quote schuilt de kracht in zijn eenvoud. Natuurlijk kun je geld niet eten! Maar waarom ruilen we dan tóch onze aarde meter voor meter in voor geld? Regenwouden worden massaal gekapt, de poolkappen smelten letterlijk als sneeuw voor de zon, de vervuiling bedreigt duizenden planten- en dierensoorten met uitsterven. En toch gaan we gewoon door, want er moet immers geld worden verdiend.

Tot op een dag die laatste boom is gekapt, die laatste vis is gegeten en het laatste water zó vervuild is dat het niet langer drinkbaar is. Als het zover komt, wat is je geld dan waard? Want zoals Obomsawin bijna een halve eeuw geleden al zei: geld kun je niet eten.


Deze post komt uit de categorie “Quotes & Wijsheden


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

Comments

comments

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.