Eten & Drinken Papa-tips Persoonlijk

Afvallen: mijn eerste tien kilo!

afvallen
Arno
Laatste berichten van Arno (alles zien)

Deze ‘Afvaltag’ van Janske heeft ze voor het eerst geplaatst in 2015. Sindsdien is ze al 20 kg (!) afgevallen en nu gaat ze op naar haar volgende doel. Ik ben zelf ongeveer drie maanden bezig met afvallen en vind het tijd om ook maar eens met de billen bloot te gaan (figuurlijk dan hè; niet meteen omlaag scrollen voor foto’s…). Best een dingetje voor me, aangezien ik mijn startgewicht tot op vandaag niet eens aan mijn lief heb verteld. #nogalspannend

Waarom wil je zo graag afvallen?

Allereerst voor mijn gezondheid. Ik ben gewoon niet fit; mijn gewicht belemmert me in mijn bewegingsvrijheid en dat irriteert me mateloos! Zeker omdat ik in mijn jeugd echt super-sportief was. De honderd meter zal ik echt niet binnen de tien seconden kunnen lopen en dat hoeft ook helemaal niet, maar ik zou gewoon graag wat meer kunnen ondernemen. Daarnaast ben ik best een beetje ijdel en trots. Ik heb mijn hele leven eigenlijk wel ‘in de kijker gestaan’: als dj en barkeeper in de horeca, maar ook op het podium als zanger, acteur, presentator en cursusleider. Ik ben gewend dat mensen naar me kijken, maar het is wél fijn als je je dan een beetje lekker voelt over jezelf. En dat deed ik dus niet meer. Tijd dus, om dat te fixen!

Wat is je doel of zijn je doelen? Wat is je motivatie?

Ik wil met mijn kinderen kunnen spelen zonder binnen tien minuten hijgend als een paard en zwetend als een otter neer te storten op de bank. En daarnaast wil ik tevreden zijn met mijn lichaam, wanneer ik op een podium sta (voor anderen) of voor de spiegel (voor mezelf). Mijn motivatie is de wetenschap dat het kán, dat het geen ‘onbegonnen werk’ is en dat ik in de afgelopen maanden al heb gemerkt wat het me oplevert. Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat ik nu al ongeveer tien kilo kwijt ben, en dat scheelt al een heleboel. Zowel qua fitheid als qua uiterlijk.

Heb je al eerder een (geslaagde of mislukte) poging gewaagd?Hoeveel kilo zou je graag willen afvallen? Wat is je streefgewicht?

Ik heb eigenlijk van alles geprobeerd door de jaren heen met, laten we zeggen, zéér wisselend succes. De laatste serieuze afvalpoging ondernam ik zes jaar geleden. In 2012 zijn mijn lief en ik getrouwd, na een verloving van ruim drie jaar (lang verhaal, wat ik vást nog ooit vertel). Ook toen was ik niet happy met mijn gewicht; ik wilde graag trouwen op een gewicht van 85 kg. Dat is niet helemaal gelukt, maar ik ben toch van 101 naar 89 kilo gegaan in ongeveer zes maanden. Destijds was ik daar blij mee, maar inmiddels is de nood aanzienlijker hoger dan toen…

Ik zou deze keer graag écht die 85 kg bereiken. Dat betekent dat ik in totaal *haalt even heel diep adem* …. 26,7 kilo kwijt moet zien te raken. Vanmorgen zat ik op 102,7 (ik schommel nogal) dus ik zit vandaag op negen kilo. Eergisteren tikte ik voor het eerst de 10 aan maar helaas heb ik vandaag dus een klein dipje. Komt goed.

Wat doe je om je doel te bereiken? Wat zijn je grootste valkuilen en verslavingen?

Ik volg een Low Carb-dieet dat op maat is gemaakt door een diëtiste. Heel eerlijk gezegd houd ik me hier niet strikt aan: ik eet meer dan “mag” maar dat zorgt er wél voor dat ik volhoud. Dan maar iets minder snel afvallen; het werkt vooralsnog prima voor me. “Low Carb” betekent in mijn geval dat ik per dag 80 gram koolhydraten, 120 gram eiwit en maximaal 1700 kcal zou mogen eten. Als ik me daar stipt aan zou houden, dan liep ik allang tegen de muren omhoog (of erger: de snackbar binnen). De basis van Low Carb is echter: weinig koolhydraten en daar houd ik me wél aan. Ik zorg dat ik nooit boven die 80 gram per dag uitkom en op die manier ben ik nu dus bijna tien kilo kwijt.

Waar ik “zondig” is op het aantal calorieën oftewel: vet. Maar ook dat past redelijk in het principe van Low Carb. Het hele idee is namelijk dat je minder koolhydraten eet, waardoor je lichaam “leert” om niet langer koolhydraten als spierbrandstof te gebruiken, maar vet. Misschien eet ik dan wel wat meer vet dan eigenlijk de bedoeling is, maar daardoor voel ik me wel voldaan waardoor ik nooit “zondig” met tussendoortjes, snoep en chips. Ik heb er geen enkele moeite mee om ’s avonds een stuk Franse kaas of een lekkere fuet te verorberen! Daar zitten immers geen koolhydraten in en die vetten verbrand ik nog steeds prima.

Heb je nog tips voor anderen?

Wat je plan ook is, een dieet, sporten,  gewoon minder snoepen: het belangrijkste aan je afval-plan moet zijn, dat je er niet tegenop ziet. Op het moment dat het plan je tegen gaat staan, wordt het onmogelijk om vol te houden. En hoe je dat waarborgt is voor iedereen anders.

Sommige mensen hebben er echt plezier in, om calorieën te tellen. Met een (gratis) app of gewoon in een boekje; veel mensen vinden er een enorme motivatie in om de harde cijfers voor zich te zien. Andere mensen drinken graag shakes: het geeft voldoening (qua hongergevoel) en het is een heel andere activiteit dan gewoon eten. Daardoor ben je je heel bewust van het feit dat je aan het afvallen bent. Werkte voor mij ook goed! Ook zijn er heel veel mensen die behoefte hebben aan een ‘club’. Het is niet mijn ding maar ik kan me heel goed voorstellen dat je baat hebt bij een soort van ‘supportsysteem’ om je door moeilijke momenten heen te helpen.

Voor mij persoonlijk werkt het prima om mezelf iets concreets te ontzeggen. Zo heb ik vroeger ooit tien jaar lang geen drop gegeten. Nooit moeite mee gehad. Nu ik erover nadenk; ik eet eigenlijk nog steeds zelden een dropje. Nu, met mijn Low Carb verhaal, doe ik eigenlijk hetzelfde: ik ontzeg mezelf gewoon alles waar koolhydraten inzitten. Dat maakt het gemakkelijk om “nee” te zeggen. Ik zeg er ook altijd bij: “Nee dank je; daar zitten teveel koolhydraten in”. Dat maakt enerzijds meteen duidelijk dat ik aan het lijnen ben, en anderzijds is het voor mezelf steeds weer een bevestiging dat ik iets goed doe.

Wauw, dat voelde eigenlijk best goed om te delen 🙂  Ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd naar jullie afvaltips, ervaringen en suggesties. Help elkaar & deel ze in de comments!


∼∼∼ Op Blogpapa.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ∼∼∼

12 Comments

 • Reply
  Linn
  20 januari 2018 at 23:50

  Wohw. Super super super trots op jou!!! En knallen mooi door naar die 85 kilo’s!

 • Reply
  Anoniem
  21 januari 2018 at 02:09

  Pik, gewoon vol houden met weinig koolhydraten eten. Ik ben 17 kilo kwijt en kok niets meer aan als ik zondig! Weinig koolhydraten doen meer dan minder vet!

  • Reply
   Blogpapa
   21 januari 2018 at 19:29

   17 kilo!! Knap hoor en dank voor je support!

 • Reply
  Judith
  21 januari 2018 at 07:07

  Super goed zeg!

 • Reply
  Kreanimo
  21 januari 2018 at 13:33

  Goed gedaan! blijven volhouden!

 • Reply
  Blogpapa
  21 januari 2018 at 19:31

  Dankjewel! Het gaat hartstikke goed dus voorlopig houd ik het nog wel even vol

 • Reply
  Janske
  21 januari 2018 at 21:02

  Super stoer dat je mijn tag zo open en eerlijk hebt ingevuld! 10 kilo al kwijt, dat is super knap…het gaat je lukken, dat weet ik zeker! Zet hem op! 🙂

  • Reply
   Arno
   21 januari 2018 at 21:29

   Dankjewel voor het goede voorbeeld!

 • Reply
  Help! Welke maat armband moet ik hebben? | blogpapa.nl
  29 maart 2020 at 11:42

  […] one size fits all dingetje. Op vakantie, of op een markt of evenement. Maar sinds ik er weer wat beter uitzie, vind ik het het ook wel leuk om wat ‘sjiekers’ te dragen. Net wat mooier afgewerkt, […]

 • Reply
  •tag• | Verslaafd! Dingen waar ik geen genoeg van krijg - blogpapa.nl
  11 januari 2023 at 16:29

  […] waar ik geen genoeg van kreeg, maar waar ik tegenwoordig zover mogelijk vandaan blijf omdat ik stevig aan het diëten ben. Dus bij ‘dingen waar ik geen genoeg van krijg’ dacht ik meteen aan eten. Cheese […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.